Docu: Oranje Ambon vrijdag 15 juni 2012 om 17u53
Zaterdag 16 juni – Ned 3 – 16.05u
© IMAGEGLOBE
Toen het Nederlandse elftal in 2010 tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika de finale haalde, werd er op het Molukse eiland Ambon groot feest gevierd. Gehuld in oranje kleding en met wapperende rood-wit-blauwe vlaggen dansten de mensen door de straten. De Nederlandse voetballers waren grenzeloos populair, met als absolute held aanvoerder Giovanni van Bronckhorst. Gio is immers zelf van Molukse afkomst.
Nederland mag dan erg populair zijn op de Molukken, omgekeerd zijn de Molukken in Nederland, laat staan bij ons, nauwelijks bekend. Deze reportage wil daar iets aan doen. Meer bepaald toont ze hoe het voetbal op Ambon christenen en moslims weet te verenigen.
In 1999 brak er op de Molukken namelijk een verschrikkelijke burgeroorlog uit tussen christenen en moslims. Nu, ruim tien jaar later, bepaalt die oorlog daar nog het dagelijks leven. De twee bevolkingsgroepen zijn door een diepe kloof van wantrouwen en angst van elkaar gescheiden.
Jim Pentury, een Nederlandse Molukker, is al jaren bezig om een voetbalschool op Ambon op te richten. Hij wil door middel van voetbal de christenen en de moslims weer met elkaar in contact brengen. Voetbal als verzoening. Inmiddels heeft Pentury een berg werk verzet en veel mensen en instanties achter zijn plan gekregen. In de documentaire volgen we hem en zijn streven naar vrede.
Pentury reist samen met de Nederlandse journaliste Tjitske Lingsma naar de Molukken. Via Jim en Tjitske leren we twee jonge voetballers kennen, een moslim en een christen. Hoe jong ze ook zijn, tien jaar geleden vochten zij als kindsoldaat mee in de burgeroorlog. Hoe gaat het nu met hen? Kunnen zij wel tegen elkaar voetballen?
Pentury kijkt naar de toekomst voor de Molukken en zoekt een uitweg uit het conflict tussen christenen en moslims. Lingsma plaatst de strijd in een historisch kader. Het is een complex verhaal met veel gevoeligheden en pijnlijke zaken. Voetbal is in dit verband een verfrissende invalshoek en een metafoor voor zowel strijd als voor verbroedering. (PM)
sportmagazine.knack.be