WEBSITE: Indische bronnen
Documenten uit het Indonesisch Nationaal Archief
HN nr. 10/2012
Door: Eric Hennekam
Deze rubriek is dit keer gewijd aan Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Het Nationaal Archief van Indonesië (Arsip) heeft belangrijke documenten. Veel stukken staan niet online, maar wel de toegangen op: www.jikn.go.id.
Nu kan niet iedereen Indonesisch lezen, maar Google Website Translator (http://translate.google.com) kan u misschien helpen. Zelf gebruik ik webbrowser Chrome, die zo in te stellen is dat websites automatisch worden ‘vertaald’.
Op de Arsip-site www.anri.go.id staan onder ‘Artikel Online’ interessante artikelen die men kan downloaden. Met Google Translator kunt u ook deze enigszins vertalen. Ga naar http://translate.google.com en kies ‘Translate a document’. Klik op ‘Bestand kiezen’ en upload de betreffende PDF-file. Kies altijd Engels in plaats van Nederlands, omdat anders twee vertaalslagen moeten worden gemaakt en de tekst helemaal wordt verhaspeld. Klik daarna op ‘Translate’. Als het niet wil lukken, kan ik u helpen via twitter@erichennekam.
Betrekkingen
Een praktische Engelse onderzoeksgids met een beschrijving van de belangrijkste in binnen- en buitenland aanwezige archieven voor onderzoek naar de Nederlands-Indonesische betrekkingen tussen 1945 en 1963 is te vinden op
www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/Nederlands-indonesischeBetrekkingen1945-1950/guide. Verder staan op deze site een digitale versie van de twintig delen uit de Rijks Geschiedkundige Publicatiën van de serie ‘Officiële Bescheiden betreffende de Nederlands-Indonesische betrekkingen 1945-1950/1963’, bronnen betreffende de Midden-Molukken 1900-1942, documenten betreffende de buitenlandse politiek van Nederland 1848-1945 en een repertorium van Nederlandse zendings- en missiearchieven 1800-1960.
AFSCHEID VAN INDIË
Op de Nationaal Archief-website www.afscheidvanindie.nl kunt u documenten bestuderen over de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, de Bersiap-periode en de dekolonisatie. De documenten zijn ook te raadplegen via www.indieinoorlog.nl, een webportaal dat toegang geeft tot online Indisch erfgoed uit de periode 1940 to circa 1948. Hier staan een goede tijdlijn en een kaart met historische gegevens over een bepaalde periode en plek.
KAMPEN
De website www.indischekamparchieven.nl van het NIOD brengt de kampen in beeld die in de periode 1942-1948 op Indisch grondgebied hebben bestaan. De informatie is in hoofdzaak ontleend aan de in 2000 verschenen tweedelige Geïllustreerde atlas van de Japanse kampen in Nederlands-Indië 1942-1945. Verwante websites zijn www.bersiapkampen.nl en www.japanseburgerkampen.nl.
PASSAGIERS
De particuliere website www.passagierslijsten1945-1964.nl van Herman van Oosten geeft een overzicht van schepen die in de periode 1945-1964 burgers en militairen vanuit Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Australië naar Nederland hebben gerepatrieerd of geëvacueerd. Het aardige aan deze databank is de vermelding van de herkomst van de archiefbronnen. Dit maakt verder onderzoek mogelijk. De eigenaar van de site wil u graag helpen als bepaalde gegevens nog niet te vinden zijn. Een verwante site is http://aankomst.nationaalarchief.nl/aankomst/ over Molukkers die naar Nederland kwamen.
Veel meer bronnen zijn te vinden via www.archiefzoeker.nl. Gebruik daar de zoekterm ‘Indonesië’.
Vragen of opmerkingen? Mail ehennekam@veenmedia.nl
Historisch Nieuwsblad