Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Archieven toegankelijker dankzij samenwerking Huygens ING en Nationaal Archief

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Archieven toegankelijker dankzij samenwerking Huygens ING en Nationaal Archief Empty
BerichtOnderwerp: Archieven toegankelijker dankzij samenwerking Huygens ING en Nationaal Archief   Archieven toegankelijker dankzij samenwerking Huygens ING en Nationaal Archief Icon_minitimevr 27 jun 2014 - 14:59


Archieven toegankelijker dankzij samenwerking Huygens ING en Nationaal Archief


Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW) en het Nationaal Archief hebben vrijdag een samenwerkingscontract ondertekend voor het online beschikbaar stellen van archiefbestanden. Dankzij de samenwerking worden de archieven volgens de instellingen toegankelijker voor het publiek.


Images, meta data, zoeksystemen, transcripties en samenvattingen van alle oorkonden in Nederland van voor 1500, de Generale Missiven en de Resoluties van de Staten Generaal worden de komende jaren online beschikbaar gesteld. De oorkonden zijn een belangrijke bron voor onderzoek naar de Middeleeuwen.

De Generale Missiven, de rapportages van de Gouverneur-generaal vanuit Batavia aan de VOC, zijn van belang voor onderzoek naar de Nederlandse en Indonesische geschiedenis in het bijzonder en voor de geschiedenis van Azië in bredere zin. De VOC-archieven hebben het UNESCO-predicaat Memory of the World.

De Resoluties van de Staten Generaal (1576-1796) hebben grote betekenis voor onderzoek naar de Nederlandse Geschiedenis. Voor de periode waarin de Republiek een grote macht was, zijn zij zelfs van wereldhistorisch belang.

Het Nationaal Archief wil in samenwerking met verschillende onderzoeksinstellingen, archiefbestanden beschikbaar stellen aan onderzoekers.
Crowd editing

Daarnaast moeten andere, inhoudelijk deskundige instellingen en onderzoekers, dan wel het publiek in het algemeen, de mogelijkheid hebben meta data, transcripties (crowd editing) en commentaar bij te dragen. Huygens ING heeft al ervaring met de wetenschappelijke uitgave van dit materiaal. In de samenwerking waartoe nu besloten is, zal veel gebruik gemaakt worden van de nieuwe, digitale mogelijkheden om historische bronnen uit te geven.

Historiek, 26-06-2014

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Archieven toegankelijker dankzij samenwerking Huygens ING en Nationaal Archief
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: