Project Papua
Lokatie
Papua is de naam van de westelijke helft van Nieuw Guinea. In de periode 1966 tot 2000 heette de provincie Irian Jaya. In de tijd dat Indonesië nog een kolonie van Nederland was werd deze grote Oost-Indische eiland Nederlands Nieuw Guinea genoemd. Dit was het laatste eiland dat Nederland terug heeft gegeven aan de Republiek Indonesië.
Het eiland ligt tussen; Australië, de Molukken, de Filippijnen, Papua Nieuw Guinea en de Stille Oceaan. Het eiland is vrij ongerept, heeft nog unieke culturen en is rijk aan een prachtig natuurschoon.
De hoofdstad Jayapura (Hollandia) ligt op het noordoosten van het eiland, aan de grens van Papua Nieuw Guinea. Jayapura ligt tussen de bergen in de baai van de Stille Oceaan. Deze stad heeft ongeveer 200.000 inwoners en er werken grotendeels Indonesiërs van andere eilanden. Helaas lijdt de echte “Orang Papua” hieronder, omdat ze hierdoor minder kans hebben op de arbeidsmarkt.
De stad heeft een aantal internetcafés, banken en bars. Verder is er een redelijk nieuw ziekenhuis, postkantoor en het consulaat van Papua Nieuw Guinea bevindt zich in de stad.
Het Pak Papua bevindt zich in een zijstraat van de hoofdstraat van Abepura. Het is een vrij rustige omgeving met winkels op loopafstand. Het is ongeveer 20 minuten vanaf het vliegveld van Jayapura/Sentani.
Rondreizen
Voor veel plaatsen in Papua heeft men een Surat Jalan nodig, dit is een reisvergunning die men bij het locale politiebureau kunt krijgen.
Papua is rijk aan cultuur en ongerepte natuur. Het eiland is ideaal voor een expeditie of trektocht door de valleien, waaronder de bekende en zeer bijzondere Baliem Vallei met de stad Wamena. Nabij Jayapura kun je Pantai Base G bezoeken, het bekende strand van Generaal MacArthur.
De Indonesische overheid heeft diverse keren geprobeerd om de oude cultuur van de Papua’s te verbieden, maar dit is niet gelukt. De oudere mannelijke generatie en dorpsbewoners dragen nog steeds een “Koteka” (peniskoker) en de vrouwen dragen alleen een rok van stro. Heel af en toe zie je een traditioneel geklede man voorbij komen in Jayapura, maar meer geluk heb je rond de Baliem Vallei waar je terug in de tijd gaat.
In het verre zuiden in de ongerepte, dichtbeboste jungle leven nog Papua’s die van oorspong kannibaal zijn en zijn gebleven. De overheid heeft dit verboden, maar omdat het gebied moeilijk te bezoeken en te controleren is, blijft deze oude traditie bestaan.
Om een goede indruk te krijgen van Papua is het aan te raden om gedurende een paar dagen een trektocht door het Baliem Vallei te maken en bij de plaatselijke bevolking in hun prachtige traditionele hutten te overnachten. Je bezoekt dan de traditionele stammen: Dani, Yali en Lani.
Verder kun je een bezoek brengen aan het prachtige Manokwari (Vogelkop), Biak, Raja Ampat Islands en Sorong, allen bieden uitstekende mogelijkheden om te duiken, snorkelen of om simpelweg op een prachtig en rustig tropisch bountystrand te liggen. Je hebt de mogelijkheid om het onbekende en geïsoleerde Papua Nieuw Guinea te bezoeken, dit prachtige land bestaat uit ongerepte oerwouden en heeft prachtige strandjes. Je kunt onder andere een tour (bouwsteen) boeken via PT. Emerald Indonesia tours & travel, maar ook via Green Canyon Reizen (zie sponsor pagina).
Projectsamenvatting
Hoofddoel van het project is de kinderen kennis te laten maken met mensen uit andere landen en andere culturen. Het is leerzaam voor de kinderen om mensen met een andere achtergrond en een ander cultuur te leren kennen. Hiermee hopen wij ze een betere toekomst te bieden.
Een ander zeer belangrijk doel is de projectcontributie. Hiervan kunnen we nieuwe kleding (uniformen), schoolmateriaal, studiekosten, meubels, maar bovenal gezond en goed voedsel voor de kinderen kopen. Verder kunnen we gedeeltelijk het weeshuis renoveren.
Wij doen ons best om het de vrijwilligers en de kinderen naar de zin te maken in het weeshuis. Daarnaast proberen we de vrijwilligers een leuke en onvergetelijke reis naar Oost-Papua te bezorgen, waarbij ze ervaring opdoen met vrijwilligerswerk over de grens.
Het team
Er zijn zeven vaste medewerkers in het weeshuis aanwezig, waarvan 1 manager, 4 begeleidsters en 2 koks, die tevens allemaal in de huishoudelijke dienst en beveiliging werken. De vriendelijke manager is permanent aanwezig in het weeshuis en spreekt vloeiend Nederlands en Engels.
Er wonen doorgaans ongeveer 45 kinderen in het weeshuis, waarvan 31 intern. De overige kinderen wonen bij hun ouders, die te arm zijn om voor ze te zorgen, en komen alleen om te eten en bijles te krijgen. De kinderen zijn in de leeftijd van 1 tot 19 jaar en bestaan doorgaans alleen uit getinte Papua kindjes.
Het dagelijkse leven in het project
De vrijwilligers werken 5 dagen per week en geven voornamelijk Engelse les en sport & spel in de voertaal Engels. Je Engels hoeft niet vloeiend te zijn, als je de basis kent is dit voldoende om de kinderen te onderwijzen. Je mag ook zeker een keer met de kinderen mee naar school om mee te maken hoe er in Indonesië wordt lesgegeven. In overleg kunnen de taken van de vrijwilligers worden aangepast.
De kinderen staan s’ ochtends om 04.30 uur op en gaan om 7.00 uur naar school, ze keren terug naar het weeshuis om 13.30 uur. 's Avonds gaan ze doorgaans rond 21.00 uur naar bed. Jouw dag start rond 8.00 uur in de ochtend, na het ontbijt kun je de middag voorbereiden of de kinderen bezoeken op hun scholen. Je kunt natuurlijk ook met de kinderen mee gaan, zodat je hun scholen bezoekt en op deze manier kunt zien hoe ze in Indonesië lesgeven.
Opmerking: vergeet niet dat het project net bestaat, reden waarom we nog geen grote hoeveelheid lesmateriaal hebben. Misschien kun jij wat materiaal meebrengen naar het weeshuis, zodat je dat kunt gebruiken tijdens je verblijf in het weeshuis, zoals: pennen, (kleur)potloden, stiften, papiertjes, kleurplaten (lokaal laten kopiëren), verf, kwasten, krijtjes etc. Tevens is het mogelijk om lokaal onderwijsmateriaal aan te schaffen, alles is van harte welkom!
Gezondheid en veiligheidsprocedure
Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is ongeveer 15 kilometer van het Pak Papua. We hebben goed contact met de medische afdeling voor de kinderen. Wij nemen in geval van nood of andere noodzakelijke gevallen direct contact op met het ziekenhuis. De begeleidsters in het weeshuis hebben ook EHBO vaardigheden. Het weeshuis project wordt 24 uur per dag bewaakt en wij bieden de vrijwilligers ook 24 uur per dag steun en veiligheid.
Transport
Alle projectvrijwilligers verblijven in het weeshuis. Ze kunnen met het openbaar vervoer rondreizen, of gebruik maken van de service van PT. Emerald Indonesia tours & travel. Dit is een zeer goede touroperator op Sulawesi, die ook actief is op vele andere Indonesische eilanden. De vrijwilligers kunnen korting krijgen op een tour of op een van hun andere diensten. Wanneer de medewerkers van het weeshuis tijd over hebben, nemen zij je ook graag mee op een dagexcursie nabij het project om iets van de nabije omgeving te laten zien.
www.pakorphanage.org/nl/