Oorlogsliefdekind feestelijk van startCrossmediaal project gelanceerd bij OVT Radio
OVT lanceert crossmediale project Oorlogsliefdekind (Foto: Paul Weijenberg, Desmet Studios) Oorlogsliefdekind Jan Dennie aan het woord (Foto: Paul Weijenberg, Desmet Studios)In een sfeervolle Desmet studio is zondag het crossmediale project Oorlogsliefdekind gelanceerd. Betrokkenen van het project, Indië-deskundigen en ook oorlogsliefdekind Jan Dennie spraken in een uitzending van OVT over liefde en seksualiteit in oorlogstijd.
'Feestelijk' is misschien niet het juiste woord. Als het gaat om oorlogsliefdekinderen zijn de verhalen vaak treurig. Het verhaal van Jan Dennie bijvoorbeeld, zelf kind van een Nederlandse militair en een Indonesische vrouw: hij bracht zijn jeugd door in een weeshuis, mocht zijn moeder nooit zien, en groeide vaderloos op. Toen Jan Dennie later naar Nederland verhuisde spoorde hij zijn vader op, maar deze ontkende zijn vader te zijn en wilde geen contact. Verhalen van oorlogsliefdekinderen zijn doordrongen van eenzaamheid, van verlating.
Toch is een felicitatie op zijn plaats. De uitzending van OVT op zondag 16 mei in Desmet markeerde het startschot voor het project Oorlogsliefdekind. Dit resulteert op 1 juli in een speciale aflevering van Andere Tijden, waarin oorlogsliefdekinderen en hun Nederlandse vaders worden opgezocht. In de aanloop naar de aflevering zal deze website wekelijks komen met verhalen, nieuws en achtergronden. Hoe treurig deze verhalen ook zijn, voor de betrokkenen is de start van dit project historisch nieuws: het betekent dat het verhaal van de oorlogsliefdekinderen erkend wordt als deel van de geschiedenis, en wellicht nog belangrijker: dat er naar deze groep mensen wordt geluisterd.
Een uur lang spraken Paul van der Gaag en Jos Palm over het onderwerp. Muziek van Ann Montan en Patrick Lauwerends gaf de uitzending de juiste Indonesische sfeer. Een van de gasten was Annegriet Wietsma, documentairemaker van Oorlogsliefdekind. Wietsma sprak zelf met twintig van deze kinderen. Ze benadrukte dat het bij deze groep zelden om verkrachting ging, maar dat liefde de lading beter dekt. Ook aan tafel zat Stef Scagliola, als historica verbonden aan het project. Verder vertelden militair historicus Wim Klinkert over de oorlogsliefdekinderen in andere landen en journaliste Hilde Jansen belichtte een gerelateerde, maar meteen heel andere groep in Indië: de troostmeisjes.
Jan Dennie sprak kort over zijn ingrijpende ervaringen als oorlogsliefdekind. 'Ik heb tot mijn twaalfde mijn moeder nooit gezien. Dat was de afspraak met het weeshuis.' Niet in de laatste plaats was dit omdat zijn moeder gevaar liep als bekend werd dat zij een halfbloedkind had. Ze had geheuld met de vijand.
De uitzending van OVT is
hier te beluisteren. In de komende weken brengen we nieuws over de oorlogsliefdekinderen. Wie verwekten de kinderen en hoe ging het leger hiermee om? Hoe wordt er in andere landen (Frankrijk, Duitsland, Verenigde Staten) naar dit onderwerp gekeken? Hebben de kinderen juridisch een voet om op te staan?
Geschiedenis.vpro.nl