31/10/2012
Aziatisch landen kunnen export van visproducten naar de EU uitbreiden
Azië is de grootste leverancier van visproducten voor de Europese Unie. De afgelopen jaren is het belang van sommige Aziatische landen als producent en exporteur van producten zoals tonijn, witvis en garnalen toegenomen. In opdracht van het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI), een agentschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft LEI Wageningen UR in een aantal specifieke Aziatische landen de mogelijkheden onderzocht of ondersteuning van het CBI kan bijdragen aan een duurzame groei van export naar de Europese Unie.
Het LEI heeft de ketens voor een aantal belangrijke vis- en aquacultuurproducten in kaart gebracht voor Vietnam, Indonesië, de Filipijnen, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka. In het algemeen is gebleken dat er goede kansen zijn voor vergroting van de export van de onderzochte productketens, maar dat dit vaak niet zonder verdere investeringen en ondersteuning gerealiseerd kan worden.
Indonesië
De Indonesische visserij- en aquacultuurindustrie is één van de grootste wereldwijd. Het belangrijkste groeipotentieel voor aquacultuurproducten kan worden bereikt door het verbeteren van de productiviteit en het omlaag brengen van de kostprijs. Voor wild gevangen vis is het behoud van kwaliteit na vangst, door betere koeling en opslag, een belangrijke uitdaging. Een andere belangrijke opgave is het verbeteren van de voedselveiligheid van Indonesische visserijproducten. Naast de visserijproducten uit Indonesië heeft verwerkte zeewier een groot potentieel om uit te groeien tot een belangrijk exportproduct. Verwerkt zeewier kan als ingrediënt voor een verscheidenheid aan producten worden gebruikt.
uit FoodHolland