'Kliekjes' in trek op Pasar Malam
door Caspar van Oirschot. dinsdag 14 april 2009 | 06:00 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 14 april 2009 | 08:13
Behalve aandacht voor de Indonesische keuken biedt de Pasar Malam ook veel entertainment en cultuur, zoals dit optreden van de dansgroep Hawaiian Treasure.foto Frans Paalman
ZWOLLE - De Indische keuken, dat is eigenlijk een kliekjeskeuken. Jawel: rijst met wat overgebleven groenten, vlees en kruiden erbij werd zodoende nasi, sinds jaar en dag populair in Holland. Henri Rudölph zei het gisteren zelf, tijdens zijn kookdemonstratie op de Pasar Malam in de IJsselhallen.
De Pasar Malam; in de letterlijke zin van het woord een avondmarkt. Het drie dagen durende paasweekend draaide de Pasar (zaterdag geopend door de Indonesische ambassadeur) echter vooral overdag. Er kwamen al met al zeker tienduizend bezoekers af op het culinaire en culturele festival waarbij Indonesië centraal staat. Dat blijkt overigens direct bij de entree: de geur van wierook voert een verbeten strijd met het aroma van gadogado en saté om toegang tot het neusgat.
"Het is niet alleen eten en entertainment, maar ook cultuur. We hebben daarom twee podia. Je kunt hier de hele dag vertoeven", bast de rondborstige organisator Henri Rudölph tussen de covers zingende Oscar Harris door. In de andere hal boeit een vertelster ondertussen de kinderen met een verhaal.
Voor wie het niet weet: Henri Rudölph organiseert de Zwolse Pasar al een jaar of twaalf. "Toen de vorige organisator ermee stopte kwamen ze bij mij terecht met het verzoek om het te organiseren. Dat wilde ik wel op voorwaarde dat het een niet al te commercieel evenement zou worden."
Rudölph is behalve als organisator van evenementen ook bekend als horeca-ondernemer. Hij bestiert al sinds 1977 Toko Bali aan de Thomas a Kempisstraat. Het bedrijf is met restaurant, winkel en nevenactiviteiten inmiddels een begrip in het Zwolse.
Op de Pasar zet Rudölph de deur voor veteranen en hun begeleiders altijd gratis open. Dat is in veteranenland inmiddels gevoeglijk bekend. "Een maand voor de Pasar bellen ze al naar de zaak: we komen met die en die trein zo laat aan. Welke bus moeten we dan nemen..?" Rudölph vindt het prima. Hoe meer de veteranen spenderen bij de standhouders, hoe groter de kans dat ook zij weer terugkomen. Vooralsnog werkt dat, want de Zwolse Pasar geldt - na die in Den Haag - als een van de grootste van het land. Dit jaar waren er ook weer zo'n 140 standhouders. In de verschillende zalen van de IJsselhallen worden ze op basis van hun koopwaar gehuisvest. De variëteit is groot.
In de 'eethal' - toch wel de populairste ruimte - veel Indische hapjes, maar ook complete maaltijden voor net zes euro. De kleinere hal biedt plek voor stands met onder meer Indonesische meubelen, kleding en parafernelia.
DeStentor