Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Duurzame nootmuskaat bewerkt door Molukse Mama’s

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Duurzame nootmuskaat bewerkt door Molukse Mama’s Empty
BerichtOnderwerp: Duurzame nootmuskaat bewerkt door Molukse Mama’s   Duurzame nootmuskaat bewerkt door Molukse Mama’s Icon_minitimema 21 jan 2013 - 17:40

Duurzame nootmuskaat bewerkt door Molukse Mama’s


21 januari 2013|
tekstPetra Kuipers|
beeld Petra Kuipers|



De familie Ollong exporteert duurzame nootmuskaat van de Molukken naar Nederland. Ze werkt samen met lokale boeren en probeert goed te zorgen voor haar medewerkers. Het Nederlands-Indische familiebedrijf PT Ollop voorziet gezinnen van een vast inkomen en is daarmee van grote waarde voor de lokale economie. Op bezoek bij de firma Ollop.
Hila, een kustdorpje op het Molukse eiland Ambon, was vroeger een belangrijke handelsplaats voor de Nederlanders. Het fort Benteng Amsterdam is nu een museumstuk en de haven bestaat niet meer. Vanuit Ambon-stad is het één rechte lijn door het groene, heuvelachtige landschap van het eiland, een taxirit van ongeveer een uur. Brommers, fietstaxi’s (becaks) en taxibusjes berijden de weg, een enkele keer is er een auto te zien. In dit rustige dorpje leven de bewoners een primitief bestaan. De hutjes worden gekleurd door de was die buiten hangt te drogen. Het straatbeeld wordt gevuld met vrouwen die manden op hun hoofd dragen, kleedjes waarop cacao en andere specerijen in de zon liggen te drogen en de vele kraampjes waar eten wordt verkocht.

Bij het binnenrijden van Hila valt een geel huis op, omringd door een Hollands hekwerk. Het is het huis van de familie Ollong. Achter het huis staat een schuur, PT Ollop genaamd. De firma Ollop is in 2006 opgericht door de heer Ollong en zijn twee zoons. Het bedrijf exporteert duurzame nootmuskaat naar Nederland, met als grootste klant de kruidenspecialist Verstegen.


De familie Ollong kwam in 1950 naar Nederland. Vader Ollong keerde in 1980 voor het eerst terug naar Indonesië voor vakantie en liet in 1999 een huis in Hila bouwen. Hij droomt ervan dat het bedrijf in de familie blijft, en op dit moment zijn drie van zijn vijf zoons werkzaam in het bedrijf. Ze gaan bijna allemaal om de zoveel maanden naar Hila om daar, zoals Fahmi Ollong het noemt, “te ontnuchteren”. Fahmi, één van de zoons, heeft er onlangs voor gekozen om zijn baan als shopmanager in Nederland op te zeggen om te gaan werken voor het familiebedrijf. “Ik vond mijn baan in Nederland erg leuk, maar ik vind het nog belangrijker dat het familiebedrijf in stand blijft. Daarnaast zijn wij ook een belangrijke haven voor de bewoners van Hila”, zegt Fahmi.

“Als boer in Indonesië sta je onderaan de maatschappelijke ladder. Je kunt jezelf voorzien in de basisbehoeften, maar meer ook niet”, zegt Wati Chaeron van Emic Research, een consultancybureau gespecialiseerd in oost-west relaties. Zij zijn door PT Ollop gevraagd te helpen om boeren te trainen zodat ze in aanmerking komen voor biologische certificering. Daarnaast geven ze ook nog andere trainingen, want veel boeren kunnen niet lezen en schrijven. Ze helpen de boeren om meer nootmuskaat te produceren, maar ook om een betere en duurzame productie te bewerkstelligen. De boeren worden geholpen met spaarprogramma’s, krijgen financieringstraining, de hygiëne wordt verbeterd en krijgen toegang tot zorginstellingen.

Lees verder bij VersPers
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Duurzame nootmuskaat bewerkt door Molukse Mama’s
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Molukse verzet tijdens de bezetting van Nederlands-Indië door Japan
» Hoe de Molukse ex-KNIL-militairen in 1951 door de Nederlandse regering zijn bedrogen
» Mama Mama Papua's
» Oudste bewijs voor gebruik van nootmuskaat ontdekt in Indonesië
» Hoe duurzaam is duurzame palmolie?

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: