Hoe duurzaam is duurzame palmolie?
16/11/2012 | Door:Manon Entius |
In 2015 gebruiken we in Nederland alleen maar duurzame palmolie. Maar is het wel zo duurzaam? Vooral de certificering van palmolieplantages blijkt een onduidelijke rol te spelen.
Als grootste palmolieproducent ter wereld verdient Indonesië miljarden euro’s per jaar. Maar terwijl de Indonesische kassa rinkelt horen milieu-instanties de alarmbellen afgaan. Palmolie draagt bij aan ontbossing en daardoor aan extra CO2-uitstoot. Ook heeft ontbossing grote impact op de leefomgeving van mens en dier. In Indonesië droeg ontbossing ten behoeve van palmolieplantages in 2010 bij aan een CO2-uitstoot van 140 miljoen ton. Dat is net zoveel als de jaarlijkse uitstoot van 28 miljoen auto´s.
Om de gevolgen van palmolieproductie te beperken wil Nederland in 2015 alleen nog maar duurzame palmolie gebruiken. Ook multinationals als Nestlé en Unilever erkennen de noodzaak en gaan in 2013 en 2015 helemaal over op duurzaam geproduceerde palmolie.
Wat duurzaam is wordt bepaalt de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO), een samenwerkingsverband van bedrijven, ngo’s en overheden. De RSPO viert dit jaar haar tiende jubileum. Maar hoe duurzaam is duurzame palmolie eigenlijk? Welke garanties geeft certificering ons eigenlijk?
Dagelijks gebruik
Palmolie is een plantaardige olie uit de vruchten van de oliepalm. Er gaat geen dag voorbij zonder in aanraking komen met palmolie. Een zak chips van Lays, koekjes van Verkade of margarine van Blue Band – er zit allemaal palmolie in. Net als in veel andere producten die we in ons boodschappenmandje gooien zoals zeep en verzorgingsproducten. Ook wordt palmolie gebruikt voor de productie van biobrandstoffen.
De oliepalm groeit het beste in gebieden rond de evenaar. Ongeveer de helft van de wereldwijde palmolieproductie vindt plaats op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo (Kalimantan). Indonesië verdient hier veel aan, in 2010 zo’n € 8,4 mrd. Men ziet de nationale palmolieproductie de komende jaren daarom het liefst verdubbelen.
Lees verder bij Duurzaam bedrijfsleven.