Stille Tocht - Indische Kwestie - in Den Haag [verslag]
REGIO | 20 maart 2013 | Door Toby Monteiro, dichtbij-meeschrijver
(
Foto: Toby Monteiro)
DEN HAAG - Een verslag van de Stille Tocht die op 19 maart werd gelopen voor De Indische Kwestie. Het was gelukkig een droge dag en de mensen begonnen zich al vroeg te verzamelen bij het Vredespaleis. Voor de tocht begon was er nog een live verslag van omroep Max en zij zonden een stukje uit van het begin van de tocht. Verder was de Telegraaf aanwezig en Nu.nl .
Om 14:30 uur begonnen wij te lopen, de ouderen en invaliden voorop. Er waren ouderen van de 1e generatie die banieren droegen en als hun gevraagd werd of zij aflossing wilden, werd er stelselmatig gezegd: "neen, wij willen dit zelf doen". De sfeer was zo goed er was zo veel saamhorigheid en verbondenheid.
Ieder Indisch/of Moluks gezin heeft namelijk een verhaal, een triest verhaal wat altijd gaat over de 2e wereldoorlog, de jappenkampen, de vrouwenkampen en de jongenskampen. Na de capitulatie van Japan kwam de Bersiap periode, een verschrikkelijke periode, waar onschuldige burgers, mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord op een beestachtige manier. Daarna moest men alles achterlaten en Nederlands-Indië verlaten. Daarom is deze verbondenheid, iedereen, letterlijk iedereen heeft zo'n verhaal, wat men in Nederland niet wilde horen.
De Indische Kwestie
Ieder ander Europees land heeft erkend wat haar burgers/militairen hebben meegemaakt ieder ander Europees land heeft haar burgers gecompenseerd voor geleden oorlogsschade, alleen de opeenvolgende Nederlandse regeringen hebben de Indische Nederlanders op een verschrikkelijke manier gediscrimineerd. Zij hebben stelselmatig geweigerd: Erkenning, Excuses, Backpay voor Knil militairen en Vergoeding voor geleden oorlogsschade. Daar liepen al die mensen gisteren voor, het waren er tussen de 300 en 400, de opkomst was dus redelijk groot.
Van het Vredespaleis trokken wij op naar Plein 1817 waar een krans werd gelegd door de oudste en de jongste generatie en waar wij een minuut stilte hielden. De tocht werd begeleid door voertuigen van Keep ‘m Rolling en politie. Vandaar uit liepen wij verder en haalden de generatie op die slecht ter been was en zo liepen wij gezamenlijk verder naar Het Plein op het Binnenhof. Er viel geen onvertogen woord. Het was zo mooi, mensen droegen de portretten van hun overleden dierbaren en wat zo bijzonder was: er waren 4 generaties aanwezig!
Gesprek
Toen wij daar aankwamen werden wij toegesproken door de oude en de nieuwe voorzitter van het Indisch Platform, de heren Bussemaker en Delhaye. Zij spraken hun dank en waardering uit voor de grote opkomst en vertelden dat het hen zou steunen in het gesprek dat zij aansluitend zouden hebben met vertegenwoordigers van het VWS. De gehele delegatie van het Indisch Platform had een gesprek met: voorzitter mevrouw Neppérus (VVD), Fleur Agema (PVV), heer van Gerven (SP), mevrouw van Tellegen (VVD), Angeline Eijsink (PvdA), heer Segers (CU) en mevrouw Bruins-Slot (CDA). Mevrouw Pia Dijkstra (D66) was helaas niet aanwezig vanwege ziekte. Er werd een brancard meegedragen waar alle handtekeningen op waren gelegd om samen met de petitie aan te bieden.
Hoop
Rond 17.00 uur kwamen de heren uit de bespreking en vertelde de persvoorlichter van het Indisch Platform hoe het gesprek was verlopen en dat zij redelijk optimistisch waren over een goede afloop. Zeker is wel dat de Indische Kwestie weer op de agenda komt te staan! Wat ook zeker is, is dat wij hebben besloten dat dit de laatste fatsoenlijke poging zal zijn ons recht te krijgen, want wordt er weer geen gehoor aan gegeven, dan – zo heeft het Indisch Platform ons beloofd – zullen er andere stappen worden ondernomen. Hoe koud het buiten ook was, wij voelden ons verwarmd door elkaar, er was zo veel emotie, verdriet maar ook woede. Maar het einde van de dag, na de bespreking, bracht ons HOOP.
Hoop dat de regering eindelijk luistert en ook wat doet, zodat al die generaties Indische/Molukse mensen eindelijk in vrede kunnen leven met hun oorlogsverleden.
(zie ook de videofilm + 4 foto's in groter formaat op de site van dichtbij.nl .. w.)Wil je meer bijdragen bekijken? Klik naar de
playlist van Bernadetta Grondhuis.
Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 21 maart 2013
Dichtbij.nl