JP Coen mag nu ook al geen tunnel hebben
13 mrt 2013
ZAANDAM En weer is er een discussie losgebarsten over Jan Pieterszoon Coen. De man is al 383 jaar dood maar nog steeds zorgt zijn naam voor de nodige ophef.
Dit keer wordt er weer wat geroepen door SP'er Remine Alberts. Binnenkort wordt de Tweede Coentunnel geopend, maar zij vindt dat de tunnel tussen Zaandam en Amsterdam niet de naam van de VOC-generaal mag dragen.
Dat de Coentunnel heet naar de 'omstreden kolonisator' Jan Pieterszoon Coen is haar al jaren een doorn in het oog. Ze heeft er in de Amsterdamse gemeenteraad al eens voor gepleit er ’Max Havelaartunnel’ van te maken. Nu er een Tweede Coentunnel aan komt, vindt ze het tijd om 'schoon schip te maken'.
Standbeeld Hoorn
Het standbeeld van Pieterszoon Coen was vorig jaar het middelpunt van een verhitte discussie in Hoorn. Kritische bewoners konden het niet verteren dat de in Hoorn geboren VOC-voorman als held wordt vereerd ondanks de vermeende slachtingen die hij in Nederlands-Indië aanrichtte en wilden dat er een speciale tekst op het beeld kwam. Het liefst hadden ze zelfs gezien dat het hele beeld zou worden weggehaald.
De Hoornse gemeenteraad besloot toen dat het beeld in de binnenstad mag blijven staan, maar liet wel een nieuwe tekst op de sokkel plaatsen die ook de 'wandaden' van Pieterszoon Coen belicht.
VOC
Jan Pieterszoon Coen (Hoorn, 7 januari 1587 – Batavia, 21 september 1629) was een Nederlands koopman, boekhouder-generaal (1613), directeur-generaal (1614) en vanaf 1617 de vierde gouverneur-generaal over alle bezittingen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) buiten de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Coen stond een beleid voor om op agressieve wijze een monopolie te verwerven in de specerijenhandel in de Indische archipel. Om dat te bereiken voerde Coen oorlog tegen Europese rivalen en Indische vorsten. Door gebruik te maken van zijn grote doorzettingsvermogen, zijn organisatietalent en de nodige militaire bekwaamheden wist hij de basis te leggen voor de koloniale macht in het latere Nederlands-Indië.
RTV N-H (met filmpjes..)