Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film

Ga naar beneden 
4 plaatsers
AuteurBericht
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film Empty
BerichtOnderwerp: Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film   Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film Icon_minitimedo 21 maa 2013 - 21:48


Lachende massamoordenaars
Daily Matters − 21/03/13, 13:30

Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film 03_act10 © The Act of Killing.

De openingsfilm van Movies that Matter, 'The Act of Killing', geeft de kijker op ongelooflijke wijze inzicht in de ziel van massamoordenaars: zonder gevoelens van spijt, maar juist met trots, vertellen Indonesische mannen hoe zij in 1965 'communisten' vermoordden alsof het niks was. Ze spelen de moorden zelfs na.


Witte broek
'Ik had geen witte broek aan moeten doen,' zegt de Indonesische Anwar Congo - één van de massamoordenaars van de zogenaamde communisten in 1965. In The Act of Killing bekijkt hij beelden van zichzelf. Hij speelt een moord na: eerst bindt hij de handen van het slachtoffer - eigenlijk een vriend - vast. Dan legt hij een ijzerdraad aan, die draait hij om de nek van het slachtoffer. De inmiddels bejaarde Congo doet vervolgens alsof hij aan het draad trekt, terwijl hij lachend de camera inkijkt.

Gefascineerd bekijkt de oude massamoordenaar de beelden. Met zijn draad onthoofdde hij mensen zonder dat er al te veel bloed aan te pas kwam: 'dat ging namelijk ontzettend stinken'. Normaal gesproken droeg hij tijdens het moorden altijd donkere kleding vertelt hij aan de Amerikaanse regisseur Joshua Oppenheimer. Hij baalt: 'Met die witte broek aan lijkt het nu net of ik naar een picknick ga.

In scène gezet
Zoals Congo waren er duizenden mannen. In opdracht van generaal Soeharto vermoordden zij in 1965-66 naar schatting tussen een half miljoen en drie miljoen 'communisten'. De jonge moordenaars van toen leven nog en zijn nooit gestraft.

Regisseur Oppenheimer ging tien jaar geleden naar Indonesië met als doel om de familie van de slachtoffers te vinden. Al snel ontdekte hij dat zij te bang waren om voor de camera met hem te praten. Hij besloot zich op de daders te richten. Tot zijn verrassing kwamen zij met eindeloos veel verhalen uit die tijd. Oppenheimer wilde niet dat de mannen alleen maar vertelden over de gruwelijkheden die ze hadden begaan. Hij vroeg ze daarom hun daden van toen in scène te zetten.

Vol overgave storten hoofdpersoon Anwar Congo, zijn rechterhand Herman Koto en nog een groepje oud-moordenaars zich op de productie van hún speelfilm, hún verhaal van een geschiedenis die nooit is verteld. Met zijn camera volgt Oppenheimer de mannen nauwgezet tijdens het proces. Ze kiezen kleding uit, ze bezoeken locaties waar ze ooit hebben gemoord en ze spelen de martelingen na.

Nooit gehoord
Twee uur lang ben je als kijker voortdurend verbaasd: dit kan toch niet waar zijn? De documentaire van Oppenheimer heeft al veel losgemaakt in Indonesië. Zijn film is door lokale organisaties nu al 270 keer in het land vertoont, vanwege censuur draait hij niet in commerciële bioscopen. De werkelijkheid blijft hardvochtig: nog altijd genieten paramilitaire groepen, en de moordenaars van toen veel macht en aanzien in Indonesië. De gouverneur van Noord-Sumatra vertelt in de documentaire dat de kinderen van de communisten zich voor het eerst beginnen uit te spreken: 'maar, dat wordt niet getolereerd,' stelt hij. 'Ze zullen nooit gehoord worden, ook omdat wij zoveel gangsters hebben.' Congo zit in zijn witte pak naast hem, zonnebril op. Hij knikt lachend.


WANNEER & WAAR?
donderdag 21 maart 2013 - 13:00 Theater aan het Spui 1, Den Haag
donderdag 21 maart 2013 - 21:30 Theater aan het Spui 2, Den Haag
vrijdag 22 maart 2013 - 19:00 Filmhuis Den Haag zaal 1
zondag 24 maart 2013 - 13:15 Theater aan het Spui 1, Den Haag


trouw.nl========================
zie ook onze onderwerpen:
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film Empty
BerichtOnderwerp: Re: Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film   Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film Icon_minitimeza 23 maa 2013 - 19:42

'Deze film zal de geschiedenis 180 graden draaien'

Daily Matters − 23/03/13, 13:00


Tien jaar lang werkte de Amerikaanse regisseur en genocide-expert Joshua Oppenheimer aan zijn film The Act of Killing. Het is de openingsfilm van het Movies that Matter Festival en nu al de meest besproken film van 2013. "In Indonesië is er geen weg meer terug."

De afgelopen maanden vloog filmmaker en genocide-expert Joshua Oppenheimer (38) de wereld over om zijn film te promoten. Hij was overal: 'Berlijn, Genève, Texas, Istanbul,' somt de Texaan op. Overal, behalve in Indonesië. Het land waar hij tien jaar lang werkte aan The Act of Killing.

In Berlijn liet hij de film aan 177 Indonesiërs zien. Na afloop vroeg hij: wie van jullie denkt dat ik terug kan gaan naar Indonesië? Niemand stak zijn hand op. Het is jammer, niets liever zou hij met eigen ogen zien dan wat zijn film 'doet' bij de mensen over wie het gaat. Maar het overweldigende succes maakt veel goed: Iedere dag wordt de film wel ergens in Indonesië - illegaal - vertoond, vertelt Oppenheimer in de foyer van het filmhuis in Den Haag. Het zijn soms screenings met 500 man publiek, soms gewoon bij mensen thuis op kleine televisieschermen. "De film helpt het land om een open discussie te voeren over de genocide die in 1965-66 heeft plaats gevonden."

Een verzwegen geschiedenis
De Amerikaan kwam in 2001 naar Indonesië om in opdracht een film te maken over arbeiders die op een plantage werkzaam waren. Daar hoorde hij voor het eerst over de moorden op vermeende communisten: "Ik ontdekte dat het in die regio om tienduizenden mensen ging. En in totaal om meer dan een miljoen mensen. De mensen die ik sprak waren bang: de moordenaars van hun ooms, tantes en opa's woonden nog altijd naast hen. Ze genoten nog steeds macht en aanzien." Oppenheimer wilde dit onbeschreven verhaal van de arbeiders vertellen, maar hun angst was te groot.


lees verder op trouw.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film Empty
BerichtOnderwerp: Re: Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film   Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film Icon_minitimevr 24 mei 2013 - 10:19

do 23 mei 2013, 10:46 | 0 reacties

Genocide nagespeeld

Filmrecensie| The Act Of Killing
Eric le DucAMSTERDAM - 'Na het doden dronk ik, nam ik drugs en luisterde ik muziek. Daar werd ik weer vrolijk van.' Aan het woord is Anwar Congo, leider van een doodseskader dat na de militaire coup van 1965 in Indonesië honderden vermeende communisten, intellectuelen en etnische Chinezen vermoordde. In The act of killing daagt regisseur Joshua Oppenheimer hem uit zijn rol tijdens de genocide in filmscènes na te spelen.

De beul ' in eigen land nog steeds een held en voorbeeld voor de paramilitaire jeugd ' stemt in.

Wat volgt is een even verbijsterende als schokkende documentaire waarin Congo en zijn trawanten zich vol overgave op hun nieuwe carrière als acteur storten.

Ze geven zichzelf de hoofdrol, zoeken locaties, casten acteurs en passen kostuums. Onderwijl worden aan de grimetafel vol trots en bijna weemoedig herinneringen aan hun gruweldaden opgehaald. Over de beste moordmethoden en over het dragen van donkere 'executiekleding' die bloedspatten verhulde.

The act of killing, mede geproduceerd door Werner Herzog (Rescue dawn), is een huiveringwekkende documentaire over een vergeten holocaust. Een belangrijk document ook dat gezien móet worden.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film Empty
BerichtOnderwerp: Re: Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film   Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film Icon_minitimevr 24 mei 2013 - 10:41

http://nieuwsuur.nl/onderwerp/509593-daders-spelen-massamoord-na.html
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud

Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film Empty
BerichtOnderwerp: Re: Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film   Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Lachende massamoordenaars - The Act of Killing, film
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
»  ‘Act of Killing’ Co-Director Says Film Not A Foreign Plot
» De boterkip van de Lachende Javaan
» Orak arik @ De Lachende Javaan
»  over 'The Act of Killing' (bij Pauw & Witteman, 21-03, 23.00 uur, Ned. 1)
» Mt. Rokatenda in NTT erupts, reportedly killing five

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: