Haagse Marcuskerk werkt samen met migrantenkerk 29-03-2013 11:20 | Kerkredactie
De protestantse wijkgemeente Marcuskerk, waarvan ds. R. de Reuver predikant is, werkt sinds begin dit jaar samen met de Indonesische kerk GKIN. Foto RD, Anton Dommerholt DEN HAAG – De protestantse wijkgemeente Marcuskerk in Den Haag en de Indonesische kerk GKIN in de stad werken sinds begin dit jaar samen.
De Gereja Kristen Indonesia Nederland (GKIN) gaat voor haar diensten en activiteiten gebruikmaken van het kerkgebouw van de Marcuskerk in Moerwijk. De GKIN wilde af van twee locaties van samenkomst. De gemeente van ds. S. Tjahjadi houdt nog enkele diensten in Rijswijk.
In de Marcuskerkgemeente is de bezinning op contacten met andere kerken enkele jaren geleden ontstaan, vertelt ds. R. de Reuver. „We vonden het eigenlijk niet goed dat we als witte kerk in een gekleurde wijk zo weinig contacten met migrantenkerken hebben.”
Tijdens een synode van de Protestantse Kerk raakte hij met een voorganger van de GKIN aan de praat. „De kerk in Den Haag bleek op zoek naar een andere ruimte. Bovendien zocht de GKIN contact met een protestantse gemeente vanwege de overeenkomsten. Zo kwamen de lijnen bij elkaar.”
Een gezamenlijke dienst in februari markeerde het begin van de samenwerking. Die gaat nu langzaam gestalte krijgen, zegt ds. De Reuver. „Ik denk dan aan kringwerk, activiteiten op missionair en diaconaal vlak en gezamenlijke diensten. Al zal dat laatste wel even duren. De dienst van de Marcuskerk begint op zondag om 10.00 uur en de GKIN kerkt liever begin van de middag. Maar laat samenwerking maar groeien. Niets moet.”
Spreken over eenwording is nog een stap te ver. De basis voor de contacten is een associatieovereenkomst van de Protestantse Kerk in Nederland met migrantenkerken als de GKIN. „Over en weer erkennen beide kerken elkaar als kerken van Christus, ook in hun eigenheid. Predikantsopleidingen worden erkend en predikanten mogen in elkaars gemeenten voorgaan.”
In de Marcuskerk heeft het gevoel van herkenning bij de samenwerking de boventoon, zegt ds. De Reuver. „De Marcuskerk had altijd al Indonesische mensen als gemeenteleden. Die waren zeer betrokken bij de gemeente. In vergelijking met de GKIN zullen wij misschien wat meer doorvragen en doortheologiseren. Maar vieringen verschillen niet veel van de onze. We hebben ook contacten met een Afrikaanse kerk, maar dan is het cultuurverschil groter.”
RD.nl