Lezing ‘Bali. Een hindoeïstische enclave’
Datum: 21 april 2013
Tijdstip: 14.00 - 16.00 uur
Locatie: Museum Bronbeek
Bali neemt in de Indonesische archipel een bijzondere positie in, doordat het het enige eiland is waar het hindoeïsme de hoofdgodsdienst is.
Na de verovering van Zuid-Bali in 1906-1908 probeerden de Nederlanders deze speciale positie te handhaven, door het toerisme te stimuleren en Bali als een paradijs op aarde af te schilderen. De kleurige rituelen die met het hindoeïsme gepaard gaan en andere uitingen van de rijke Balinese kunst en cultuur trekken ook tegenwoordig nog miljoenen toeristen per jaar. In deze lezing zal eerst worden ingegaan op de situatie voor de Tweede Wereldoorlog, toen de kunstenaars Walter Spies en Rudolf Bonnet grote invloed hadden. Na de pauze maakt u kennis met de voornaamste rituelen die nog steeds op Bali worden uitgevoerd, en met de kunstuitingen die hiermee gepaard gaan.
Francine Brinkgreve
F. Brinkgreve conservator museum Volkenkunde en als cultureel antropoloog opgeleid aan de Leidse Universiteit. Zij heeft onderzoek gedaan op Bali naar de betekenis van offers en rituele decoraties in het hindoeïsme. Over dit onderwerp heeft zij uitvoerig gepubliceerd. Zij heeft meegewerkt aan verschillende tentoonstellingen over Bali, in binnen- en buitenland.
Toegang
Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Arnhem.
Toegang: € 12,- (inclusief museumentree).
Inschrijven via www.volksuniversiteit.nl/arnhem of telefonisch (026) 4 42 23 63.
Code CUL612
defensie.nl