di 09 apr 2013, 11:50
Eis van 15 jaar wegens spionage voor RussenDEN HAAG - Er is 15 jaar gevangenisstraf geëist tegen Raymond P., die volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag „de grootste Nederlandse spion uit de recente geschiedenis” is. P. heeft volgens aanklager Rob van Noort sinds 2009 honderden geheime, gevoelige documenten verkocht aan een Russisch spionnenechtpaar in Duitsland. Het „verradersloon” dat hij daarmee verdiende is in totaal ruim 90.000 euro, aldus het OM.
Foto: tlgIn de documenten stonden onder meer politieke en militaire geheimen over de EU en de NAVO. Het echtpaar, Andreas en Heidrun Anschlag, speelde de informatie vanuit hun woonplaats Marburg via een kortegolfzender vervolgens door aan hun werkgever, de Russische geheime dienst SVR.
Mogelijk heeft de 61-jarige Raymond P. op deze manier indirect mensenlevens in gevaar gebracht, zegt het OM. Bijvoorbeeld van EU-waarnemers die tot op de dag van vandaag aan het werk zijn aan de Russisch-Georgische grens. Ook heeft Rusland mogelijk voordeel gehad van P.'s informatie over de herinrichting van de inlichtingendienst van de NAVO.
De Anschlags waren tot hun arrestatie in 2011 de 'runners' van P., meent het OM. Zij waren verantwoordelijk voor de 'opvoeding' en ontwikkeling van hun agent P. en ze gaven hem de opdrachten van de SVR door. Diverse keren reisden ze naar Nederland om, onder het mom van een korte vakantie, Raymond P. te ontmoeten.
Andreas en Heidrun zijn Russische staatsburgers, die door de SVR zijn gevormd tot speciale inlichtingenofficieren, ofwel spionnen. Een normale levensloop en gezinsleven zijn jarenlang de dekmantel geweest van deze zogenoemde 'illegals', die eind jaren tachtig Duitsland binnen kwamen als Oostenrijkers van Zuid-Amerikaanse komaf. In januari zijn ze in Stuttgart voor de rechtbank verschenen; hun proces loopt nog.
„Spionage was voor P. 'gewoon' een manier om geld te verdienen”, zei aanklager Van Noort. P. zat diep in de schulden, doordat hij jarenlang boven zijn stand heeft geleefd. Ondanks de problemen bleef P. grote uitgaven doen, zoals met vrouw en kinderen naar New York met Kerstmis. Maar hij wist dat de SVR zijn schulden zou overnemen, omdat ze hem niet kwijt wilden als agent. Meerdere keren zou de 'centrale' in Moskou P. via de Anschlags hebben gecomplimenteerd met de informatie die hij leverde.
P. heeft het hele proces gebruikgemaakt van zijn zwijgrecht; niemand in de rechtszaal heeft zijn stem gehoord. De eis van 15 jaar hoorde hij uiterlijk onbewogen aan. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.
Telegraaf