Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Met de smartphone wandelen langs Haags-Indisch erfgoed

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Met de smartphone wandelen langs Haags-Indisch erfgoed Empty
BerichtOnderwerp: Met de smartphone wandelen langs Haags-Indisch erfgoed   Met de smartphone wandelen langs Haags-Indisch erfgoed Icon_minitimedi 16 apr 2013 - 13:34

Met de smartphone wandelen langs Haags-Indisch erfgoed
Door Lilian Ahlers
Gepubliceerd op dinsdag, 16 april 2013


In Den Haag zijn nog verschillende sporen te vinden van het Nederlandse koloniale verleden. Om die sporen onder de aandacht te brengen kan vanaf 22 april met een smartphone het Haags-Indisch erfgoed worden bekeken.

Aan de hand van de stadskaart 'De Indische stad', kan zowel fysiek als virtueel een wandeling worden gemaakt langs het historische erfgoed. Naast een plattegrond bevat de stadskaart verschillende icoontjes die met de telefoon ingescand kunnen worden. Daar verschijnt dan informatie en beeldmateriaal over het erfgoed dat in de afgelopen maanden is verzameld.

Sporen van Smaragd
In 2010 startte de gemeente Den Haag met het project Sporen van Smaragd om het Indisch erfgoed in Den Haag in kaart te brengen. Hierbij werd de hulp ingeroepen van het publiek via social media als Flickr en Twitter om een inventarisatie te maken van de gebouwen die een relatie hebben met Nederlands-Indië. Van bedrijfspanden van Indische organisaties tot toko's en van woonhuizen tot gebouwen met typische Indische stijlelementen. Uit dit onderzoek bleek dat er veel belangstelling was voor een 'Indische wandeling'. Daarom werd er een app ontwikkeld.

Lees bij Historiek.net verder
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Met de smartphone wandelen langs Haags-Indisch erfgoed Empty
BerichtOnderwerp: Re: Met de smartphone wandelen langs Haags-Indisch erfgoed   Met de smartphone wandelen langs Haags-Indisch erfgoed Icon_minitimedi 16 apr 2013 - 16:43

Den Haag - Wandelen langs Haags-Indisch erfgoed met je smartphone


Op 22 april 2013 verschijnt ‘De Indische stad’, een stadskaart én een uniek designobject ineen. Hiermee kan niet alleen te voet, maar ook virtueel een wandeling langs Haags-Indisch erfgoed gemaakt worden. De kaart bevat naast een (traditionele) plattegrond ook een serie icoontjes met een typisch Indisch karakter, die met een smartphone ‘gelezen’ kunnen worden. Grafisch ontwerpster Meta Menkveld paste hierin geen abstracte QR-codes toe, maar ontwikkelde een nieuw product waarin code en beeld zijn verweven tot een scanbare illustratie. Het scannen van de icoontjes geeft de lezer toegang tot meer informatie en (historisch) beeldmateriaal over de betreffende panden en wijken met een Indisch verleden.

Het eerste exemplaar van ‘De Indische stad’ wordt uitgereikt in de regentenkamer (voormalige ministerie van Koloniën) door wethouder Rabin Baldewsingh aan Marcel Timmer, director Developer & Platform Evangelism bij Microsoft en als zodanig verantwoordelijk voor innovatietrajecten bij Microsoft Nederland. ‘De Indische stad’ is onderdeel van het project Sporen van Smaragd. Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag, 1853-1945’ van de Gemeente Den Haag, waaromheen in 2013 diverse publieksactiviteiten worden georganiseerd.

Op verzoek

De historische band tussen Den Haag en voormalig Nederlands-Indië, de ‘Gordel van Smaragd’, heeft veel sporen in het stadsbeeld achtergelaten. In 2010 startte de Gemeente Den Haag het project ‘Sporen van Smaragd’ om (gebouwd) Nederlands-Indisch erfgoed uit de periode 1853-1945 in kaart te brengen. Bij het inventariseren van relevante panden werd de hulp van het publiek ingeroepen via social media. Uit de reacties werd duidelijk dat er veel belangstelling is voor een ‘Indische’ stadswandeling, waarmee men zelf Indische ‘sporen’ in de stad kan ontdekken. Om aan deze vraag gehoor te geven, heeft de afdeling Monumentenzorg van de Gemeente Den Haag binnen haar reeks Haagse wandelkaarten nu ‘De Indische stad’ laten ontwikkelen door grafisch vormgeefster Meta Menkveld en kunsthistorisch bureau Kroon & Wagtberg Hansen. Naast diverse dicht bij elkaar gelegen locaties in het Centrum, worden ook diverse wijken belicht, zoals Segbroek, Haagse Hout, Scheveningen en Zorgvliet.

Indische stadskaart én designobject

Op 22 april 2013 wordt in de regentenkamer van het voormalige ministerie van Koloniën (Plein 1) een eerste exemplaar van de Indische stadskaart uitgereikt door Rabin Baldewsingh, verantwoordelijk wethouder van Monumentenzorg, aan Marcel Timmer, verantwoordelijk voor innovatietrajecten bij Microsoft Nederland. De bijzondere vormgeving maakt de stadskaart niet alleen een handige wandelroute, maar ook een aantrekkelijk designobject.

Grafisch vormgeefster en communicatiespecialist Meta Menkveld ontwikkelde voor het eerst QR-codes met scanbare icoontjes als afstudeerproject aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in 2012. “Door de voorheen abstracte code aan te passen, zijn code en beeld verweven tot een scanbare illustratie. Ik heb daarmee de inhoud van de code visueel communiceerbaar gemaakt in een aantrekkelijke vorm.” Het idee werd genomineerd voor de Grafisch Ontwerpen Afdelingsprijs, de Academieprijs van de KABK en de selectie van de Items Dutch Design Graduates 2012.

Speciaal voor het project ‘Sporen van Smaragd’ van de Gemeente Den Haag gaf Menkveld de icoontjes op de stadskaart een typisch Indisch karakter, zoals een Wajangpop en Minangkabaus huis, of een Indisch detail uit het betreffende pand. De icoontjes kunnen worden gescand met de Microsoft Tag app, die met een smartphone gratis uit de app-store te downloaden is. [NB: het voorbeeldicoontje bij dit bericht verwijst naar de algemene website van Monumentenzorg en wordt pas vanaf 22 april actief]

Van 22 april t/m 22 juni is de stadskaart ook te vinden in de etalage van TWIET in de Haagse Prinsestraat 53. De stadskaart kost € 2,50 en is te verkrijgen op diverse verkooppunten, waaronder de VVV en uitgeverij De Nieuwe Haagsche.

Activiteitenprogramma

Het project ‘Sporen van Smaragd’ is een initiatief van de afdeling Monumentenzorg van de Gemeente Den Haag, uitgevoerd door bureau Kroon & Wagtberg Hansen. De resultaten van het project worden in 2013 onder de aandacht van een breed publiek gebracht met publicaties en activiteiten, die zowel voor professionals als belangstellenden toegankelijk zijn. Op het programma staan onder meer een symposium, een publicatie in de VOM-reeks van Monumentenzorg, en thematentoonstellingen in het Atrium van het Stadhuis en het Cultuurpaviljoen van de Tong Tong Fair. Wie op de hoogte wil blijven van deze en andere activiteiten, kan zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief via: info@sporenvansmaragd.nl. Het project is ook te volgen op Twitter via @SporenvSmaragd.

CultuurNet
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Met de smartphone wandelen langs Haags-Indisch erfgoed
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Varen langs Nederlands erfgoed
» Lezing in Museum Rijswijk over Indisch Erfgoed in den Haag
» In Beeld: Ralph Kneefel waakt over Indisch Erfgoed
» 27 juni 2013: Reggie Baay in Haags Historisch museum (Indisch Zwijgen? Me Hoela)
» Inventarisatie Indisch gebouwd erfgoed

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: