Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Empty
BerichtOnderwerp: Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes   Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Icon_minitimema 22 apr 2013 - 18:55

ma 22 apr 2013, 05:30

Deur dicht voor claims
door Charles Sanders


AMSTERDAM - De relatie tussen Nederland en Indonesië is opnieuw onder druk gekomen nu onderhandelingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken met tien weduwen op Sulawesi zijn vastgelopen.

De vrouwen wilden elk 20.000 euro schadevergoeding van ons land omdat Nederlandse militairen begin 1947 hun echtgenoten hadden doodgeschoten.

Dat gebeurde door speciale troepen van kapitein Raymond Westerling. In 2010 waren er ook al grote spanningen tussen Den Haag en Jakarta nadat de Indonesische president Yudhoyono een staatsbezoek afzegde omdat Molukkers om zijn arrestatie hadden gevraagd.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Empty
BerichtOnderwerp: Re: Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes   Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Icon_minitimema 22 apr 2013 - 19:33

Geen schikking weduwen Indonesië


De weduwen willen excuses van de Nederlandse staat NOS

Toegevoegd: zondag 21 apr 2013, 17:07
Update: zondag 21 apr 2013, 21:12


Onderhandelingen tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en tien weduwen van door Nederlandse militairen in 1947 op Zuid-Celebes, het huidige Sulawesi, doodgeschoten mannen zijn op niets uitgelopen.

Jerry Pondaag van de stichting Comité Nederlandse Ereschulden noemt het schikkingsvoorstel van het ministerie "een grove belediging'' voor de weduwen. Door het mislukken van de onderhandeling is een nieuw proces over oorlogsmisdrijven tijdens de koloniale oorlog in Nederlands-Indië onvermijdelijk.

Rawagede

Volgens Pondaag is het aanbod van Buitenlandse Zaken aan de weduwen op Zuid-Sulawesi beduidend minder dan de regeling die eerder is getroffen met de weduwen van de slachtoffers van het bloedbad in Rawagede.

Na een jarenlang proces werden die in 2010 door de rechtbank in Den Haag in het gelijkgesteld in hun claim tegen de staat. De weduwen kregen 20.000 euro per persoon en bovendien bood de Nederlandse ambassadeur in het openbaar excuses aan aan de nabestaanden.

Volgens Pondaag biedt Buitenlandse Zaken nu de helft. Bovendien wil het ministerie alleen schriftelijk excuses maken. "En met name de eis dat in het openbaar excuses worden gemaakt, weegt zwaar voor de weduwen. Dit schikkingsvoorstel is een grove belediging'', zegt Pondaag.

'Jammer'

Advocate Liesbeth Zegveld, die de onderhandelingen namens de weduwen heeft gevoerd, bevestigt dat die zijn mislukt. Over de inhoud ervan wil ze verder niets kwijt. De rechter zal zich nu over de kwestie moeten buigen, zegt ze.

Over de uitkomst daarvan is ze optimistisch. "Er ligt immers al een uitspraak in een soortgelijke zaak, die van de weduwen van Rawagede. Maar jammer is het wel, want het betekent dat het langer gaat duren en de oudste weduwe is inmiddels al 104 jaar oud'', zegt Zegveld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een schriftelijke reactie weten geen commentaar te kunnen geven omdat de zaak onder de rechter is. De onderhandelingen tussen het ministerie en de nabestaanden zijn een zaak tussen de partijen, aldus het ministerie.

Zuiveringsactie

Het bloedbad in 1946 en 1947 op Zuid-Celebes door de troepen van kapitein Westerling was een van de dieptepunten van de strijd tussen het Nederlandse leger en de Indonesische opstandelingen. Westerling kreeg de opdracht om de openbare orde te herstellen.

Tijdens de zuiveringsactie vielen volgens de Indonesische autoriteiten tienduizenden doden. Een deel van de slachtoffers was zonder proces standrechtelijk geëxecuteerd. Andere bronnen spreken van een lager aantal, zo rond de 1500 doden.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Empty
BerichtOnderwerp: Re: Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes   Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Icon_minitimedi 23 apr 2013 - 10:32

Zooooo verschrikkelijk triest, die houding van negeri Belanda Sombong..... State of denial.


Binnenkort plukt weer een ieder mee, want dan is er een groot feest;
maar tegenover het verleden gedraagt men zich als een beest.

Compensatie voor oud leed aangedaan aan onschuldige slachtoffers;
weg ermee de vullisbak in, want het zijn toch maar enkele oude wanboffers.

Ons vingertje gebruiken wij wel graag om de wereld te tonen wie we zijn,
Negeri Belanda, onze herinneringen zijn niet zoet maar zuur als azijn.

Sluit ons verleden maar goed af en doe alsof het nooit bestaan heeft,
ontzeg die enkele onschuldige maar het recht, zij die nog kort leeft.

Wat een shit en bla bla mentaliteit vertoont dit kleine land toch maar weer,
eeuw na eeuw na eeuw, hetzelfde bekrompen gedoe elke keer.

We hebben geroofd en geplukt en uiteindelijk ook nog gebruikt grof geschut,
toen we ons zin niet kregen: weg ermee, levend gegooid in een waterput.
(Staat op een film over Celebes.)

Oh Nederland, je bent het niet waard om jezelf aan de wereld te tonen,
je bent minder dan een gebruikte luier. niet eens waard om je te verschonen.

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Duinkonijn

Duinkonijn

Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 76
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Empty
BerichtOnderwerp: Re: Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes   Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Icon_minitimedi 23 apr 2013 - 22:09

Bro Henri, wel een triest land hier Sad Sad Sad

Maar je gedicht is heel goed! duimenop duimenop duimenop duim duim duim


DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
wujud
Admin
wujud

Aantal berichten : 1008
Registratiedatum : 08-12-08

Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Empty
BerichtOnderwerp: Re: Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes   Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Icon_minitimedi 23 apr 2013 - 22:12


'Weduwen blij met toezegging'


Toegevoegd: dinsdag 23 apr 2013, 23:42
Update: dinsdag 23 apr 2013, 23:57


Advocaat Liesbeth Zegveld is "heel blij" dat minister Timmermans de landsadvocaat heeft gevraagd snel een akkoord te sluiten met tien weduwen op het Indonesische eiland Sulawesi. "Dat dit nu spoedig gebeurt, verheugt mij zeer", zei Zegveld in Met het Oog op Morgen.

De tien waren getrouwd met mannen die in 1946 en 1947 door Nederlandse militairen zijn geëxecuteerd. Zegveld vertegenwoordigt de weduwen bij de onderhandelingen over een schadevergoeding. Zondag werd bekend dat de onderhandelingen waren vastgelopen.


Ragawede

Zegveld weet niet waarom Timmermans nu vindt dat de weduwen op Sulawesi op dezelfde manier behandeld moeten als de nabestaanden van Ragawede. In dit dorp op Java richtten Nederlandse militairen in 1947 een bloedbad aan.

De negen nabestaanden kregen in 2011 een schadevergoeding van 20.000 euro elk. De Nederlandse ambassadeur in Indonesië bood namens Nederland excuses aan.


Zelf naar Sulawesi

Timmermans wil nu eenzelfde oplossing voor Sulawesi en eventuele vergelijkbare claims. Hij doet daar vrijdag in het kabinet voorstellen voor. Hij is bereid zelf naar Sulawesi te gaan om excuses aan te bieden.

Volgens Zegveld zal dit zeer worden gewaardeerd door de inmiddels hoogbejaarde weduwen: "Daar tillen ze heel zwaar aan. Ze willen heel graag een persoonlijk woord hebben. Heel graag een keer horen: het was eigenlijk niet de bedoeling zoals het is gegaan en daar hebben we toch wel spijt van."


NOS Nieuws

_________________
* Indoleed : geen verhalen meer te horen *
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Empty
BerichtOnderwerp: Re: Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes   Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Icon_minitimewo 24 apr 2013 - 3:26

1)....Zegveld weet niet waarom Timmermans nu vindt dat de weduwen op Sulawesi op dezelfde manier behandeld moeten als de nabestaanden van Ragawede.

Vast en zeker omdat T mijn gedicht heeft gelezen, zoals hierboven. Duidelijk klaro: Big Brother is watching where ever en when ever. Suspect Suspect


2)....Hij is bereid zelf naar Sulawesi te gaan om excuses aan te bieden...... buiging buiging
Was onze vriend T een paar weken geleden ook al niet in JKT? Persoonlijk iets rechttrekken op handelsgebied? Zijn daar resultaten over geopenbaard? Niks gelezen erover verder. En nu weer even persoonlijk zijn stempel drukken op dit gebeuren? Smaak te pakken van het land van de kokospalmen en de padi en de voorbij wiegelende sarongs???? jaja


Ik ben blij voor de arme weduwen, dat er een oplossing is geforceerd, maar het had niet op deze wijze gehoeven. Het had spontaan meteen - zonder advocaat en zonder ge OH en gezeik, geregeld moeten zijn.


DK, dank voor je antwoord/comments.


Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Empty
BerichtOnderwerp: Re: Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes   Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Icon_minitimeza 27 apr 2013 - 8:37


Schadevergoeding voor weduwen Sulawesi
(Novum) - Het kabinet wil een schikking treffen met de weduwen van Sulawesi. Behalve een spijtbetuiging krijgen zij waarschijnlijk elk twintigduizend euro. Dat meldt de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De ministerraad heeft vrijdag steun uitgesproken voor de instructie die Timmermans eerder deze week aan de landsadvocaat heeft gegeven om met de weduwen van Sulawesi te komen tot een schikking net zoals gebeurde in de zaak-Rawagedeh. In 2011 kregen de weduwen van de massa-executie in Rawagedeh twintigduizend euro schadevergoeding en een spijtbetuiging.

In de nu voorliggende kwestie betreft het tien weduwen van mannen die in 1947 door Nederlanders werden doodgeschoten op Zuid-Celebes, het huidige Sulawesi. "Aangezien Nederland eerder al het principe van een schadevergoeding en spijtbetuiging had omarmd, is er geen enkele reden om deze hoogbejaarde en kwetsbare weduwen te confronteren met een langdurige juridische procedure", laat Timmermans weten.

"Dat is niet in hun belang, maar ook niet in het belang van de staat. Met een schadevergoeding en een spijtbetuiging krijgen de weduwen hun dierbaren niet terug, dus hun verdriet kunnen wij niet wegnemen, maar toch hoop ik dat hiermee een bijdrage wordt geleverd tot verwerking van het verlies."

Zondag meldde de NOS nog dat de onderhandelingen tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de weduwen waren gestaakt. Het departement zou met een schikkingsvoorstel van tienduizend zijn gekomen, wat in de ogen van de weduwen een grove belediging zou zijn.

Volgens Timmermans waren de onderhandelingen nog niet afgebroken. Op instructie van de bewindsman heeft de landsadvocaat dit dinsdag ook laten weten aan de advocaat van de weduwen. De minister wil verder in de toekomst bij gelijke gevallen ook dezelfde schikking en spijtbetuiging toepassen. De staat zal daarbij de uitspraak van de rechter in de Rawagedeh-zaak volgen.Uitgegeven op Vrijdag 26 april 2013 om 18:08:54
Nieuws.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Empty
BerichtOnderwerp: Re: Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes   Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Icon_minitimeza 27 apr 2013 - 8:58

.....waarschijnlijk...... staat er in de eerste regel in bovenstaand bericht.

Dus wel of niet 20.000 voor de weduwes of wordt er toch weer (waarschijnlijk) beknibbeld?????Wat een slap politiek gekruip en gelul allemaal. Doe toch eens klaar en duidelijk in Jip en Janneke taal zeggen: Ja, jullie krijgen de schadevergoeding en onze excuses.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud
Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Empty
BerichtOnderwerp: Re: Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes   Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Deur dicht ? voor claims weduwen Celebes
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: