Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Tropenmuseum gered: Rijk stelt subsidie toch beschikbaar

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Tropenmuseum gered: Rijk stelt subsidie toch beschikbaar  Empty
BerichtOnderwerp: Tropenmuseum gered: Rijk stelt subsidie toch beschikbaar    Tropenmuseum gered: Rijk stelt subsidie toch beschikbaar  Icon_minitimewo 19 jun 2013 - 16:20

19 juni 2013, 15:03

Tropenmuseum gered: Rijk stelt subsidie toch beschikbaar

Tropenmuseum gered: Rijk stelt subsidie toch beschikbaar  ANP-16682425-568x362
Interieur van het Tropenmuseum in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel
door Claudia Kammer


Het Tropenmuseum is gered. Het Rijk stelt tot 2017 elk jaar 5,5 miljoen euro beschikbaar. De eerste twee jaar betaalt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat, in 2016 betaalt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Dat heeft minister van OCW Jet Bussemaker vanmiddag bekendgemaakt tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de twee visiebrieven over het cultuurbeleid die ze deze maand naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tropenmuseum moet wel fuseren
Er zijn wel voorwaarden aan de subsidie: het Tropenmuseum moet onmiddellijk worden losgemaakt uit het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het moet fuseren met het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal. De collectie van het Tropenmuseum wordt eigendom van het Rijk. Het nieuwe, gefuseerde 'museum voor wereldculturen' kan een aanvraag indienen voor structurele subsidie van OCW vanaf 2017. Het zou dan worden opgenomen in de zogenoemde culturele basisinfrastructuur van Nederland.
Bussemaker zei wel dat de drie musea minder subsidie zullen krijgen dan ze tot dusver gezamenlijk ontvingen. Ook zei ze dat het niet zeker is dat de collectie te zien zal blijven op drie locaties.

Directeur Tropenmuseum: enorme opluchting, maar nog steeds alle zeilen bijzetten
Peter Verdaasdonk, directeur van het Tropenmuseum, zat in de Tweede Kamer toen Bussemaker de oplossing voor zijn museum bekendmaakte. Hij reageerde verrast en opgelucht.

Citaat :
"Ik had niet verwacht dat dit vandaag zou gebeuren. Ik ging blanco naar dit overleg toe. Het is een enorme opluchting, hoewel ik erbij moet zeggen dat we nog steeds alle zeilen zullen moeten bijzetten. In 2010 kregen we nog twee keer zoveel subsidie. De ontslagen die we hebben aangekondigd, zullen niet worden teruggedraaid."

De ontvlechting uit het KIT verwelkomt hij en ook het overdragen van het eigendom van de collectie aan het Rijk is volgens hem geen probleem.

Buitenlandse Zaken trok subsidie in
Het voortbestaan van het museum was in gevaar gekomen, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn subsidie had ingetrokken. Het KIT kreeg tot 1 januari van vorig jaar jaarlijks 20 miljoen euro van Buitenlandse Zaken. Omdat het ministerie daarmee is gestopt, hebben 90 medewerkers gehoord dat ze weg moeten, is het theater van het KIT gesloten en is de bibliotheek niet meer toegankelijk voor het publiek. Tot begin 2014 moet het instituut rondkomen met eenmalig 15,3 miljoen euro van Buitenlandse Zaken.

NRC
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Tropenmuseum gered: Rijk stelt subsidie toch beschikbaar
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: