Jarenlang protest tegen Japans oorlogsverledenREGIO | 13 augustus 2013 | Door FJAM van der Helm, dichtbij-meeschrijver
(Foto: FJAM van der Helm)
DEN HAAG - Veteranen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch leger protesteren ook deze dinsdag weer bij de Japanse ambassade. Dit alles vanwege de ereschulden die Japan constant weigert te erkennen.
Ook vandaag zijn de voormalige strijders van het KNIL weer van de parij, zoals iedere tweede dinsdag van de maand. Trots protesteren ze daar. Allemaal mannen en vrouwen van hogere leeftijd. Ze hebben gevochten tegen de Jappen en geleden onder hun afschuwelijke wreedheden.
Ereschulden
Waar het de KNIL-veteranen vooral omgaat is het excuus dat uitblijft. Bij de Japanners begint de oorlog pas nadat de atoombommen zijn geworpen. In hun geschiedenisboeken staat nog steeds weinig over de ellende door hen aangedaan. Over het uitspreken van een excuus wordt helemaal niet gesproken. Al jaren niet.
Lubbers
Toen Lubbers minister-president was in 1991 legde hij samen met zijn Japanse collega een krans bij hetIndisch monument in Den Haag. Dit maakte de heer Van Maarseveen (zie foto) zo woedend dat hij de krans in de vijver heeft gegooid. ''Als ik de Japanse vlag zie, moet ik me bedwingen om hem niet te verscheuren", weet de 88 jarige veteraan te vertellen. Het is een feit dat de geschiedschrijving nogal eens eenzijdig geschiedt en dat geldt zeker voor Indië!
dichtbij.nl Den Haag