Veel protest tegen elimineren zwerfhonden op Bali
27 juli 2014
Met de witte zandige stranden, luxe villa’s en tempels als decor zijn de autoriteiten op het Indonesische eiland Bali begonnen met massale ruimingen van honden. Bedoeld als een campagne om hondsdolheid uit te roeien. Dat meldt de Jakarta Globe.
Een zestien minuten durende videofilm, gepost op YouTube, over de massale slachting heeft tot verontwaardiging van dierenwelzijnsorganisaties en dierenliefhebbers geleid. De beelden op YouTube laten meer dan dertig bange piepende honden zien, voordat ze een dodelijke injectie in het hart krijgen, waarna ze bovenop elkaar gestapeld stuiptrekken totdat ze dood zijn. Het gaat onder meer om Siberische Huskies, Schotse Collies en Mopshondjes. Hoewel de beelden al in april opdoken hebben ze nu pas de aandacht van het grote publiek wereldwijd gekregen. Ruim 40.000 mensen ‘likeden’ het filmpje.
Onmenselijk
De onmenselijke manier van afmaken is scherp veroordeeld door dierenbelangenorganisatie PETA. Het kan ook anders, zegt ze in een verklaring. Lokale dierenwelzijnsorganisaties hebben succesvolle vaccinatieprogramma’s lopen en het aantal mensen dat besmet is geraakt is drastisch gedaald. Daarnaast heeft de Balinese overheid aanvankelijk meer dan 300.000 honden ingeënt. Echter, Bali gouverneur Made Mangku Pastika wil nu alle verdwaalde honden meteen laten elimineren omdat het uitvoeren van vaccinaties volgens hem te veel tijd en geld kost en de bescherming van toeristen prioriteit is.
Besmet
Sinds 2008 zijn 147 mensen overleden door de besmetting van rabiës op Bali, maar het aantal besmettingen zijn door de jaren heen snel gedaald. Sinds 2012 zijn er tien doden gemeld. PETA gewaarschuwd dat veel mensen wereldwijd het reizen naar Bali zullen vermijden nadat men de beelden heeft gezien. Een verzoekschrift van Change.org om een einde te maken aan het slachten heeft meer dan 20.000 handtekeningen opgeleverd. Ook de ‘Bali Animal Welfare Vereniging’ veroordeelt de slachtpartijen en zegt dat de handel in dieren beter moet worden georganiseerd en hondenfokkers en verkopers een licentie moeten hebben.
Balinese honden
Inheemse Balinese honden worden vaak gedumpt voor geïmporteerde rassen die vaak niet zijn ingeënt, ziek of ongezond en soms al de drager zijn van hondsdolheid, zegt BAW. De provinciale overheid streeft ernaar rabiës in 2020 te hebben uitgeroeid. Sinds 2009 zijn eigenaren verplicht om hun hond te vaccineren.
Bali is een populair vakantieoord voor surfers, liefhebbers van het strand, het uitbundige nachtleven en het cultureel erfgoed. Vorig jaar kwamen er drie miljoen buitenlanders, bijna een miljoen van hen uit het naburige Australië.
De Aziatische Tijger