Kunst zit Etty’s in de genenDoor Grieta Felix
De kunstenaars. Foto: Grieta Felix
Nieuwegein – De familie Etty mag met recht een schildersfamilie worden genoemd. Al generaties lang, van oudoom William tot kleinzoon Dean, zit de kunstzinnige scheppingskracht in de genen. Van 17 augustus tot en met 15 september toont het KCN aan de Kerkstraat 38 werk van vader Joe en zoon Randy Etty.
Randy Etty voelde zich vereerd, maar ook overvallen, toen zijn vader Joe hem vroeg samen met hem te exposeren in de KCN-galerie. Hij schildert sinds enkele jaren, geïnspireerd door zijn vader: “Het huis van mijn ouders ademt kunst, het was voor ons gewoon dat er schilderijen aan de muur hingen.”
Rond 2010 besloot hij het zelf te proberen. Inmiddels heeft hij verschillende cursussen gevolgd, maakt hij ook sculptuur en heeft hij thuis een eigen atelier. “Ik zet graag gekke materialen op elkaar, bijvoorbeeld inkt op verf of schilder op oud materiaal. Op de expositie is bijvoorbeeld een vrouw in danspose te zien geschilderd op een stukje zijde.” Zijn thematiek is heel breed. “Het is nog een zoektocht.”
Wanneer hij bezig is, schuift regelmatig zoon Dean van 10 aan. Hij heeft het tekentalent van zijn vader en zijn opa geërfd: “Poppetjes waar hij mee speelt, tekent hij zo na”, aldus Joe. Kort geleden hebben ze met zijn drieën een hele dag geschilderd in Wijk bij Duurstede, begeleid door kunstenares Olga Bohnsack: “Drie generaties aan de waterkant bij een steenfabriek.”
Ongetwijfeld werken ook de genen van William Etty door, van wie Dean zijn tweede naam heeft gekregen. Deze Etty, (York, 1787 – York, 1849, werkzaam leven in Londen) was de broer van Joe’s grootvader en in zijn tijd een gevierd Royal Academy-schilder van landschappen, portretten en vooral historische en mythologische thema’s. Hij was beroemd om zijn prachtige, heldere kleuren, geïnspireerd op grote Venetiaanse schilders als Tintoretto en Veronese én om zijn vele vrouwelijke naakten.
“Gods meest glorieuze werk is de Vrouw, alle menselijke schoonheid is geconcentreerd in haar”, was Williams motivatie. Sommige recensenten hadden kritiek: te wellustig, pervers, niet geschikt om de muur te sieren van een ‘decent family’.
Heldere kleuren Naakten schildert Joe niet, wel landschappen, in prachtige heldere kleuren, vaak in Impressionistische stijl en regelmatig met de vingers of deels met vingers, deels met penselen geschilderd. De expositie biedt een bijzonder werk van acht bloemschilderijtjes van 30 bij 30 cm, verenigd in één lijst: “Ze zijn verwisselbaar, er kunnen ook andere bloemen in.” Maar ook een landschap met museum Warsenhoeck, gezien van over het water.
Plantages Joe heeft het artistieke talent van zijn oudoom geërfd. Zijn grootvader vertrok naar Indië en stichtte een suikerfabriek. Zijn vader had daar plantages. Wel herkende en stimuleerde hij het talent van zijn zoon: “Als kind tekende ik al graag. Met Sinterklaas kreeg ik van mijn vader kleurpotloden en tekenpapier.” Joe is zijn hele leven blijven tekenen en schilderen, na zijn pensionering met extra elan, omdat hij meer tijd heeft. Net als Randy houdt hij van experimenteren, zoals schilderen in cement.
Geopend elk weekend van 14.00 tot 17.00 uur.
Feestelijke opening zondag 18 augustus 15.00 uur.
Dichtbij, 14-08-2013
zie ook: http://www.kcn-galerie.nl/page_joe.php