Simon Lévelt geeft goede voorbeeld Sep 18, 2013
Civetkatten worden in kale kooien gehouden om zo kopi luwak te produceren.
© WSPAKoffie- en theespecialist Simon Lévelt heeft WSPA laten weten dit jaar geen kopi luwak meer te verkopen. Dit gebeurde in antwoord op een brief, waarin WSPA koffieverkopers wijst op de ellendige omstandigheden waaronder civetkatten, die koffiebessen eten en de pitten (de bonen) uitpoepen, vaak verkeren.
De kwestie van de gevangen en opgesloten civetkatten (luwak in het Maleis) kwam afgelopen weekend weer in het nieuws door de Britse omroep BBC. Naar aanleiding van de uitzending heeft WSPA koffieverkopers gevraagd maatregelen te nemen.
“Simon Lévelt heeft er voor gekozen niet langer Kopi Luwak koffie in te kopen. Dit vanwege de slechte omstandigheden waarin de Luwak tegenwoordig leeft. Zolang deze situatie niet verandert, is deze koffiespecialiteit niet verkrijgbaar in onze speciaalzaken”, aldus de specialist in koffie en thee. WSPA is blij met deze stellingname en roept de andere verkopers van de luxueuze koffiesoort dit goede voorbeeld te volgen.
Groeiende vraag naar kopi luwak
Traditioneel gaan mensen in Indonesië en buurlanden het oerwoud in om de uitwerpselen van de luwak te verzamelen, te reinigen en door te verkopen. Maar door stijgende vraag naar deze koffie worden luwaks steeds vaker gevangen en in kooien opgesloten.
De schuwe, omnivore nachtdieren zijn niet alleen hun vrijheid kwijt, ze krijgen ook een eenzijdig en dus ongezond dieet van koffiebessen. De opgesloten dieren lijden aan stress: ze ijsberen en verwonden zichzelf vaak. WSPA heeft geen bezwaar tegen kopi luwak, mits die koffie afkomstig is van civetkatten die in de vrije natuur leven. Het opsluiten van wilde dieren voor deze luxe koffie kan echter niet door de beugel.
WSPA: "kom met betrouwbare certificering"Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Programma’s WSPA Nederland: ‘Wij doen een oproep om te komen tot certificering die 100% kan garanderen dat kopi luwak afkomstig is van dieren die in het wild leven. Op dit moment is de herkomst heel moeilijk vast te stellen, laat staan te garanderen.
Zo komt het nu vaak voor dat kopi luwak, afkomstig van in het wild levende dieren, wordt gemengd met die afkomstig van gekooide civetkatten. Op die manier kunnen retailers noch consumenten kiezen voor verantwoorde kopi luwak. Robuuste certificering kan dat probleem oplossen.’
WSPA