Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Simon Lévelt geeft goede voorbeeld: geen verkoop van kopi luwak

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Simon Lévelt geeft goede voorbeeld: geen verkoop van kopi luwak  Empty
BerichtOnderwerp: Simon Lévelt geeft goede voorbeeld: geen verkoop van kopi luwak    Simon Lévelt geeft goede voorbeeld: geen verkoop van kopi luwak  Icon_minitimewo 18 sep 2013 - 13:09

Simon Lévelt geeft goede voorbeeld

Sep 18, 2013

Simon Lévelt geeft goede voorbeeld: geen verkoop van kopi luwak  Q306

Civetkatten worden in kale kooien gehouden om zo kopi luwak te produceren.
© WSPA


Koffie- en theespecialist Simon Lévelt heeft WSPA laten weten dit jaar geen kopi luwak meer te verkopen. Dit gebeurde in antwoord op een brief, waarin WSPA koffieverkopers wijst op de ellendige omstandigheden waaronder civetkatten, die koffiebessen eten en de pitten (de bonen) uitpoepen, vaak verkeren.

De kwestie van de gevangen en opgesloten civetkatten (luwak in het Maleis) kwam afgelopen weekend weer in het nieuws door de Britse omroep BBC. Naar aanleiding van de uitzending heeft WSPA koffieverkopers gevraagd maatregelen te nemen.

“Simon Lévelt heeft er voor gekozen niet langer Kopi Luwak koffie in te kopen. Dit vanwege de slechte omstandigheden waarin de Luwak tegenwoordig leeft. Zolang deze situatie niet verandert, is deze koffiespecialiteit niet verkrijgbaar in onze speciaalzaken”, aldus de specialist in koffie en thee. WSPA is blij met deze stellingname en roept de andere verkopers van de luxueuze koffiesoort dit goede voorbeeld te volgen.


Groeiende vraag naar kopi luwak

Traditioneel gaan mensen in Indonesië en buurlanden het oerwoud in om de uitwerpselen van de luwak te verzamelen, te reinigen en door te verkopen. Maar door stijgende vraag naar deze koffie worden luwaks steeds vaker gevangen en in kooien opgesloten.

De schuwe, omnivore nachtdieren zijn niet alleen hun vrijheid kwijt, ze krijgen ook een eenzijdig en dus ongezond dieet van koffiebessen. De opgesloten dieren lijden aan stress: ze ijsberen en verwonden zichzelf vaak. WSPA heeft geen bezwaar tegen kopi luwak, mits die koffie afkomstig is van civetkatten die in de vrije natuur leven. Het opsluiten van wilde dieren voor deze luxe koffie kan echter niet door de beugel.


WSPA: "kom met betrouwbare certificering"

Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Programma’s WSPA Nederland: ‘Wij doen een oproep om te komen tot certificering die 100% kan garanderen dat kopi luwak afkomstig is van dieren die in het wild leven. Op dit moment is de herkomst heel moeilijk vast te stellen, laat staan te garanderen.

Zo komt het nu vaak voor dat kopi luwak, afkomstig van in het wild levende dieren, wordt gemengd met die afkomstig van gekooide civetkatten. Op die manier kunnen retailers noch consumenten kiezen voor verantwoorde kopi luwak. Robuuste certificering kan dat probleem oplossen.’

WSPA
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Simon Lévelt geeft goede voorbeeld: geen verkoop van kopi luwak  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Simon Lévelt geeft goede voorbeeld: geen verkoop van kopi luwak    Simon Lévelt geeft goede voorbeeld: geen verkoop van kopi luwak  Icon_minitimedi 21 jan 2014 - 13:00


Duurste koffie ter wereld blijkt ‘foute’ koffie

Gepubliceerd: 21 januari 2014 10:50 | Laatste update: 21 januari 2014 13:21



De dure koffie Kopi Loewak wordt gemaakt van bonen die zijn gevonden in de ontlasting van civetkatten. Indonesische boeren hebben ontdekt hoe lucratief de markt voor deze koffie is en buiten de dieren nu uit.


Het lijkt misschien een raar idee, maar één van de duurste koffiesoorten ter wereld komt van de uitwerpselen van de loewak, een civetkatachtige die leeft in Azië.

De beestjes eten koffiebessen die worden verbouwd op plantages. Het vruchtvlees verteren ze, maar de zaden (ook wel koffiebonen genoemd) poepen ze uit. Die worden vervolgens verzameld, gewassen en licht geroosterd. Het resultaat is een milde koffie die toch iets kruidigs heeft.


Loewaks in kooien

Door het speciale productieproces kost de civetkoffie meer dan 200 euro per kilo. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij Indonesische boeren die de koffie verbouwen.

In eerste instantie liepen de loewaks in het wild rond, maar door de toenemende vraag van over de hele wereld zijn steeds meer dieren opgesloten om voldoende koffie te produceren.


Erbarmelijke omstandigheden

De omstandigheden waarin de dieren worden gehouden, zijn bepaald niet luxe, blijkt uit beelden van onder meer dierenrechtenorganisatie PETA die vorig jaar is gaan kijken bij boeren die de koffie maken. Ook de BBC reisde af naar Indonesië.

De loewaks leven tot wel drie jaar lang in kleine hokken. Dat is niet goed voor hun mentale gesteldheid. Op de beelden van PETA is te zien hoe de dieren neurotisch gedrag vertonen. Ze ijsberen door de kooi en draaien eindeloos rondjes.

Ook hun dieet is ongezond. De boeren voeren ze vrijwel uitsluitend koffiebessen waardoor ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen.


Civetkoffie uit de schappen

Er wordt ook nog steeds koffie gemaakt van loewaks die in de vrije natuur leven. Maar er bestaat geen keurmerk voor. Daardoor is onduidelijk of de Kopi Loewak die je koopt gemaakt is onder dieronvriendelijke omstandigheden.

Het Britse warenhuis Selfridges heeft daarom onlangs besloten om civetkoffie niet langer te verkopen, schrijft The Daily Mail dinsdag. De collega’s van Harrods waren daar al eerder mee gestopt.

Ook Nederlandse koffiehandelaren hebben dat voorbeeld gevolgd. Zo zijn Simon Lévelt, Brandmeester en Van Hilst eind vorig jaar gestopt met de verkoop van civetkoffie.

“Simon Lévelt heeft er voor gekozen deze koffiespecialiteit niet langer in te kopen”, schrijft de koffieketen op zijn website. “Dit vanwege de slechte omstandigheden waarin de Luwak (civetkat) leeft. De dieren leven in gevangenschap op de plantages en worden gedwongen de koffiebessen te eten. Zolang deze situatie niet verandert, is deze koffiespecialiteit niet verkrijgbaar in onze speciaalzaken.”

z24.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Simon Lévelt geeft goede voorbeeld: geen verkoop van kopi luwak
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Oprit verkoop voor het goede doel
» Kamer: geen bezwaar tegen verkoop Malieveld
» Onrust Indonesië: Wij geen kerk? Dan jullie geen moskee
» Umami kiest Indonesische koffie van Kopi Dua
» Kopi koffie?

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Recepten/Dapur-aangelegenheden-
Ga naar: