Commandant bekent executies Indië na dood19/09/13, 07:05 − bron: ANP
© anp. Een foto van een executie in voormalig Nederlands-Indie, uit een fotoboek dat in december 2010 werd gevonden in een vuilcontainer. Het boek is in beheer bij het Stadsarchief Enschede. Een eenheid van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) heeft in de zomer van 1946 op West-Java 34 Indonesische mannen en jongens standrechtelijk geëxecuteerd.
De oorlogsmisdaad is nooit gerapporteerd, maar de commandant van de eenheid heeft zijn verhaal gedaan bij dagblad Trouw. Voorwaarde was dat het verhaal pas na zijn overlijden zou worden gepubliceerd.
De commandant, toen een 25-jarige sergeant, gaf opdracht voor de executie vanwege de verdenking dat de Indonesiërs twee vrouwen hadden ontvoerd.
'Ik heb er niks meer van gehoord en mijn manschappen voor zover ik weet ook niet. We hebben destijds afgesproken om het stil te houden', zegt de commandant in de krant. Een eenheid van de koninklijke landmacht kwam, gealarmeerd door de geweerschoten, nog wel poolshoogte nemen, maar droop af nadat zij door de Knil-militairen was bedreigd.
Volgens de krant zijn er verscheidene oorlogsmisdaden uit de dekolonisatie-oorlog verzwegen, vaak uit angst voor strafvervolging. Weduwen van slachtoffers kunnen daardoor geen aanspraak maken op smartengeld van de Nederlandse Staat.
Op verzoek van zijn nabestaanden is de naam van de Knil-sergeant niet vermeld. Er wonen nog familieleden met dezelfde achternaam in Indonesië voor wie publicatie nadelige gevolgen zou kunnen hebben.
Volkskrant