"In Indonesië is het huwelijk een contract tussen twee mannen"
Zondag 22 september 2013 | Melissa Valk
Afgelopen week bezocht zij Nederland, moslimhervormster Dr. Prof. Musdah Mulia. Volgens haar is de essentie van de islam intrinsiek humanistisch. Toch erkent zij dat binnen veel culturele tradities en interpretaties van de islam de man centraal is komen te staan. Ook in Indonesië, waar zij zich inzet voor vrouwen en gemarginaliseerde groepen als homo’s, prostituees en buitenechtelijke kinderen.
Vaak wordt ‘gepredikt’ dat de islam een onderdrukkende werking heeft. Mulia, docent islamitisch denken aan de Islamitische Universiteit van Jakarta, omarmt juist haar religieuze achtergrond om gelijkwaardigheid te propageren. “Volgens God zijn we allemaal mens en heb je als mens bepaalde basisrechten”. Zij baseert deze uitspraak op het islamitische principe van Tahwid: er is geen God behalve Allah. Daarmee aangevende dat alleen God verheven is, en mensen onderling aan elkaar gelijkwaardig.
Volgens Mulia is het dan ook niet de islam zelf die vrouwen op een lagere plek zet, maar zijn het religieuze autoriteiten die vrouwen een minderwaardige positie toebedelen. Hiermee zet zij de Koran niet weg. Het heilige boek is en blijft volgens de moslimhervormster onveranderlijk het woord van God, maar mensen geven daaraan een eigen invulling. Binnen die interpretaties wordt niet altijd de historische en sociaal politieke context meegenomen van teksten uit de Koran en de islamitische overleveringen, waardoor een scheef beeld ten aanzien van de rechten van mannen en vrouwen en van gemarginaliseerde groepen ontstaat. Mulia wil hieraan een einde maken. Ze grijpt hiervoor terug naar de Koran en de universele islamitische en humanistische moraal die volgens haar daarin is terug te vinden.
Lees verder bij Wereldjournalisten