Jakarta smult van affaire
Van onze correspondent Michel Maas
gepubliceerd op 05 mei 2009 22:23, bijgewerkt op 22:25
JAKARTA - Rani Juliani is niet zomaar een ‘caddy’. Zij is een ‘caddy plus’ of zelfs ‘plus plus’, aangesteld bij een prestigieuze golfbaan in Jakarta. Zij wikkelt iedere golfer om haar vinger. Zij is een vrouw voor wie je een moord zou plegen.
Die moord is er nu: Rani is het middelpunt van een moordzaak die Indonesië op zijn grondvesten doet schudden. Hoofdverdachte is Antasari Azhar, de allerhoogste en meest gevreesde corruptiebestrijder van Indonesië.
Hij zou omwille van Rani’s mooie ogen een liefdesrivaal uit de weg hebben geruimd. De arrestatie van Azhar is een geweldige klap voor de corruptiebestrijding in Indonesië, en voor president Susilo Bambang Yudhoyono.
Slachtoffer van de moord was Nasrudin Zulkarnain, directeur van een farmaceutisch staatsbedrijf. Hij werd op 14 maart doodgeschoten in een kennelijk goed georkestreerde afrekening: een telefoontje lokte hem weg van de golfbaan; toen hij wegreed, versperde een auto hem de weg, een motor reed langszij en de duo-passagier van de motor joeg Zulkarnain met twee goed gemikte schoten twee kogels in het hoofd.
De reden voor de aanslag leek meteen duidelijk: Zulkarnain was opgetreden als getuige in enkele corruptieschandalen waarbij hooggeplaatste ambtenaren betrokken waren. De moord leek een poging om deze lastige man, die te veel wist, tot zwijgen te brengen. Dat Zulkarnain, die al twee vrouwen had, er Rani Juliani als derde vrouw op nahield, was toen nog een detail dat over het hoofd werd gezien.
Het onderzoek naar de moord leidde inderdaad naar de gevreesde anticorruptiecommissie KPK, maar op een manier die niemand voor mogelijk had gehouden: het spoor leidde rechtstreeks naar Antasari Azhar, sinds 2007 het hoofd van de KPK en verantwoordelijk voor de veroordeling van honderden hooggeplaatste overheidsdienaren.
De politie arresteerde de bestuurder van de motor, de schutter, enkele tussenpersonen, een commissaris van politie en een vooraanstaand zakenman. Alle lijnen kwamen samen bij Azhar, die het hele moordplan in gang zou hebben gezet. Hij is na een verhoor van acht uur in de cel gezet.
Azhar ontkent. Hij heeft als corruptiebestrijder veel vijanden gemaakt, zegt hij. Deze hele moordzaak zou zijn opgezet om hem uit de weg te ruimen. Volgens anderen zou Azhar zelf betrokken zijn bij corruptie. Dat zou niemand in Indonesië verbazen. Als baas van de KPK speel je mee op het allerhoogste niveau en daar gaat het om het allergrootste geld. Het slachtoffer Zulkarnain verkeerde als directeur van een staatsbedrijf midden in een corrupte omgeving. Hij zou in dit scenario misschien iets over Azhar zelf te weten zijn gekomen, en een bedreiging voor hem zijn geworden.
Rani, de ‘caddy plus plus’ die meer deed dan alleen golfclubs dragen, heeft dit soort speculaties naar de achtergrond gedrongen. De mooie Rani is ineens de spil geworden in het hele verhaal. Zij zou behalve met Zulkarnain ook een verhouding met Azhar hebben gehad, en Zulkarnain zou hebben gedreigd het overspel van de KPK-baas openbaar te maken. Dat zou Azhars einde hebben betekend.
Alle televisiestations vergeten de corruptie en storten zich op de mooie jonge vrouw, van wie alleen een oud fotootje bestaat. Rani zelf is spoorloos verdwenen: de politie zegt dat zij omwille van haar veiligheid is ondergedoken.
De waarheid zal daarom misschien nooit boven water komen. Het kwaad is inmiddels al geschied. De KPK is in diskrediet gebracht, en daar zal niet iedereen in Indonesië rouwig om zijn. De KPK is bij velen gehaat. Het is een machtige commissie, die corrupte ambtenaren, politici en zakenlui eigenhandig voor jaren de gevangenis in kan gooien, en dat ook doet.
De KPK is het kroonjuweel van president Yudhoyono, die bestrijding van corruptie tot een van de belangrijkste taken van zijn regering heeft gemaakt. Azhar was hierin zijn rechterhand. Diens arrestatie straalt af op de president zelf, en dat kan zelfs invloed hebben op de presidentsverkiezingen die in juli worden gehouden.
de Volkskrant