Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Tropeninstituut op eigen benen met extra geld van het Rijk

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Tropeninstituut op eigen benen met extra geld van het Rijk Empty
BerichtOnderwerp: Tropeninstituut op eigen benen met extra geld van het Rijk   Tropeninstituut op eigen benen met extra geld van het Rijk Icon_minitimedo 5 dec 2013 - 16:53

Tropeninstituut op eigen benen met extra geld van het Rijk

Door: Pieter Smit
5-12-13 - 12:44
.
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) krijgt een rijksbijdrage van 17 miljoen euro om te verzelfstandigen. In 2016 moet het tropeninstituut op eigen benen staan, zonder structurele steun van de overheid.

Met het geld kan het instituut onder meer het sociaal plan bekostigen en de onderzoeks-, advies- en onderwijsactiviteiten opnieuw organiseren

De financiering is afkomstig van het ministerie van het Buitenlandse Zaken, meldt het KIT. Het besluit is opmerkelijk omdat het tropeninstituut decennialang structurele financiering ontving van dit ministerie. Die bedroeg ongeveer 50 procent van alle inkomsten. Het besluit van Buitenlandse Zaken uit 2011 om deze subsidie stop te zetten, resulteerde in een grondige reorganisatie. Het instituut besloot toen om alleen renderende afdelingen te behouden.

Met de nieuwe financiële toezegging kan het instituut onder meer het sociaal plan bekostigen en de onderzoeks-, advies- en onderwijsactiviteiten opnieuw organiseren. Interim bestuurder Derk Vermeer is blij met de afspraken die met het Rijk zijn gemaakt. 'Hierdoor kunnen we ook in de toekomst onze onderzoeks- en adviesdiensten en internationale opleidingen blijven leveren', zegt Vermeer. 'Daar ligt nu onze focus.'

De organisatie gaat in de toekomst verder zonder het Tropenmuseum, dat gaat fuseren met Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal. Het was al bekend dat het museum voor 2014 en 2015 eenmalig een rijksbijdrage van 11 miljoen euro krijgt. Daarnaast krijgt het museum nog eens 5,5 miljoen euro voor de exploitatie in 2016. Het nieuwe museum, met drie vestigingen, zal vanaf 2017 zelfstandig kunnen meedingen naar subsidie van het Rijk.

Zodra de fusie rond is, zal het KIT de museale collectie en de papieren erfgoedcollectie overdragen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zodat de collecties voor het publiek behouden blijven. De boeken van de opgeheven Tropenbibliotheek worden grotendeels overgedragen aan de Egyptische bibliotheek van Alexandrië.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is in 1910 gesticht en sinds 1926 gehuisvest in het monumentale pand aan de Mauritskade in Amsterdam. De veranderingen die nu doorgevoerd worden zijn historisch: museum en kennisinstituut zijn vanaf de stichting integraal verbonden geweest.

AD
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Tropeninstituut op eigen benen met extra geld van het Rijk
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: