Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Herdenking van de Slag om de Javazee

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking van de Slag om de Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Herdenking van de Slag om de Javazee   Herdenking van de Slag om de Javazee Icon_minitimedo 27 feb 2014 - 13:34

Herdenking van de Slag om de Javazee

REGIO | 27 februari 2014 | Door Hanke Prijs, dichtbijredacteur


DEN HELDER - Met een sobere herdenkingsplechtigheid en het leggen van een krans herdenken commandant zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom en de commandant van de Indonesische marine admiraal dr. Marsetio donderdag 27 februari de Slag in de Javazee. Jaarlijks vindt de herdenking plaats op het ereveld Kembang Kuning te Surabaya.

Enkele burger- en militaire autoriteiten, onder andere van de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Australië, wonen deze herdenking bij en leggen kransen bij het Karel Doormanmonument op het ereveld.

Pearl Harbour
Op 7 december 1941 vond een onverhoedse Japanse luchtaanval plaats op de Amerikaanse vloot in Pearl Harbour. Hierop verklaarden Nederland, Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten de oorlog aan Japan. De Japanse strijdkrachten boekten snel grote successen en de opmars bleek onstuitbaar. Na de val van Hongkong, de Filippijnen, Malakka en Singapore, vormden Nederlands-Indië – rijk aan grondstoffen, voedsel en werkkrachten – een aanlokkelijk doelwit.

Slag in de Javazee
In februari 1942 was Surabaya de laatste grote geallieerde vlootbasis in Zuidoost-Azië. In de laatste dagen van februari sneuvelden bijna 2000 marinemensen uit diverse landen op zee ter verdediging van deze basis. Vanuit deze haven voer op 26 februari 1942 een geallieerd eskader, bestaande uit Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische marineschepen onder leiding van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman, om de Japanse invasie van Oost-Java te verhinderen. Bij het treffen met de Japanse vloot op 27 februari 1942 ten noorden van Surabaya werden de drie Nederlandse marineschepen Hr. Ms. Kortenaer, Hr. Ms. Java en het vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter tot zinken gebracht. 915 marinemannen vonden daarbij een zeemansgraf, onder wie eskadercommandant Karel Doorman. Zijn woorden: ‘Ik val aan, volg mij!’ zijn sindsdien onverbrekelijk verbonden aan deze zeeslag.

Dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking van de Slag om de Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking van de Slag om de Javazee   Herdenking van de Slag om de Javazee Icon_minitimedo 27 feb 2014 - 13:44

Slag in Javazee herdacht

Nieuwsbericht | 27-02-2014 | 09:23


Bij de herdenking van de Slag in de Javazee hebben Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en zijn Indonesische collega Marsetio vandaag een krans gelegd. Dat gebeurde op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Herdenking van de Slag om de Javazee 6e0vgw
Kranslegging op ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer dan 1.000 marinemannen, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman, verloren bij deze zeeslag van 27 februari 1942 het leven.

Legpenning

Borsboom is momenteel voor een werkbezoek in het Aziatische land. Eerder deze week overhandigde hij aan de Indonesische marine de Prins Hendrik Legpenning voor de goede samenwerking met de Nederlandse zeemacht. Deze onderscheiding wordt sinds 1999 jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de Koninklijke Marine. Borsboom richt zich deze week vooral op het verder versterken van de banden tussen beide marines.

Herdenking van de Slag om de Javazee 140hf6g
Overhandiging van de Prins Hendrik Legpenning.

Band

De Nederlandse marine heeft vanuit het verleden een nauwe band met die van Indonesië. Militairen uit dit land werkten aan boord van Nederlandse marineschepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelde een deel van hen. Later volgden Indonesische marineofficieren een opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine.

Los van de samenwerking is Indonesië ook een handelspartner. Zo zijn er sinds de jaren ’70 niet alleen gebruikte Nederlandse marineschepen aan Indonesië verkocht, maar ook nieuwe (korvetten). Verkooptrajecten gaan altijd gepaard met een intensief begeleidingstraject vanuit de Nederlandse marine. Zo worden Indonesische officieren opgeleid tot commando centrale officier in Den Helder.

Min. van Defensie
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Herdenking van de Slag om de Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking van de Slag om de Javazee   Herdenking van de Slag om de Javazee Icon_minitimedo 27 feb 2014 - 16:08

Foto's SINDO.news van de Kranslegging bij het Monument op Kembang Kuning te Surabaya d.d. 27 febr. 2014
door de Indonesische en Nederlandse Admiraliteit, ter memorie van de Slag in de Javazee, die 72 jaar geleden plaats vond ter hoogte van het eiland Bawean (Nabij Madura.)



Herdenking van de Slag om de Javazee Hvck8z
Herdenking van de Slag om de Javazee F2q49c
Herdenking van de Slag om de Javazee 35n1ytd
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud





Herdenking van de Slag om de Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking van de Slag om de Javazee   Herdenking van de Slag om de Javazee Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Herdenking van de Slag om de Javazee
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Herdenking Slag in de Javazee
» Koningin Beatrix bij herdenking slag Javazee
» 70-Jarige herdenking Slag in de Javazee februari 2012. !!!!
» Karel Doorman kwam om tijdens Slag in de Javazee
» I.M. Felix Jans, laatste overlevende slag Javazee

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: