Herdenking van de Slag om de Javazee
REGIO | 27 februari 2014 | Door Hanke Prijs, dichtbijredacteur
DEN HELDER - Met een sobere herdenkingsplechtigheid en het leggen van een krans herdenken commandant zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom en de commandant van de Indonesische marine admiraal dr. Marsetio donderdag 27 februari de Slag in de Javazee. Jaarlijks vindt de herdenking plaats op het ereveld Kembang Kuning te Surabaya.
Enkele burger- en militaire autoriteiten, onder andere van de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Australië, wonen deze herdenking bij en leggen kransen bij het Karel Doormanmonument op het ereveld.
Pearl Harbour
Op 7 december 1941 vond een onverhoedse Japanse luchtaanval plaats op de Amerikaanse vloot in Pearl Harbour. Hierop verklaarden Nederland, Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten de oorlog aan Japan. De Japanse strijdkrachten boekten snel grote successen en de opmars bleek onstuitbaar. Na de val van Hongkong, de Filippijnen, Malakka en Singapore, vormden Nederlands-Indië – rijk aan grondstoffen, voedsel en werkkrachten – een aanlokkelijk doelwit.
Slag in de Javazee
In februari 1942 was Surabaya de laatste grote geallieerde vlootbasis in Zuidoost-Azië. In de laatste dagen van februari sneuvelden bijna 2000 marinemensen uit diverse landen op zee ter verdediging van deze basis. Vanuit deze haven voer op 26 februari 1942 een geallieerd eskader, bestaande uit Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische marineschepen onder leiding van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman, om de Japanse invasie van Oost-Java te verhinderen. Bij het treffen met de Japanse vloot op 27 februari 1942 ten noorden van Surabaya werden de drie Nederlandse marineschepen Hr. Ms. Kortenaer, Hr. Ms. Java en het vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter tot zinken gebracht. 915 marinemannen vonden daarbij een zeemansgraf, onder wie eskadercommandant Karel Doorman. Zijn woorden: ‘Ik val aan, volg mij!’ zijn sindsdien onverbrekelijk verbonden aan deze zeeslag.
Dichtbij.nl