Opgepakt en kaalgeschoren: Indonesische islam drukt punkjongeren de kop in
4 maart 2014 | door Kevin van Vliet
Je houdt van punkmuziek, en woont een concert bij dat geld moet ophalen voor tsunamiwezen. Plots verstoort de politie het optreden. Agenten arresteren jou en je vrienden met gekleurde hanenkammen en metalen oorringen en je wordt afgevoerd naar een islamitisch heropvoedingskamp. Kleding wordt verbrand, haar afgeschoren en er is alleen plaats voor gebed.
In 2011 overkwam het 64 punkers in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. Hier geldt sinds dit jaar een wet die iedereen oplegt de islamitische sharia na te leven.
Indonesië kent al jaren de grootste moslimpopulatie ter wereld; negentig procent van de ruim 250.000.000 inwoners. De noordelijke provincie Atjeh, waar islamieten uit India begonnen met het verspreiden van hun geloof, kan worden beschouwd als het meest radicaal islamitisch. Velen leven volgens de sharia en in februari besloot de politiek dat iedereen naar deze islamitische wet moet leven, ongeacht geloofsovertuiging. Het zou immers oneerlijk zijn als moslims wel worden gestraft, terwijl niet-moslims vrijuit gaan omdat de sharia-overtredingen niet zijn vastgelegd in het strafrecht, aldus een van de raadsleden verantwoordelijk voor de wet. Oftewel, moslim of niet: vrouwen dienen met hoofddoek over straat te gaan en buitenechtelijke intimiteit en alcoholconsumptie zijn verboden.
Een rebellerende houding van de punkscene in de stad Banda Atjeh (waar overigens iedereen moslim is, ook de punkers) is niet heel verrassend. Het is een overblijfsel van de punk die in de jaren negentig in Indonesië ontstond onder het onderdrukkende regime van president Soehartoe. De Britse verslaggeefster Milène Larsson zocht de laatste punkers op in Atjeh. De meesten verloren hun ouders en leven op straat met de constante dreiging van de shariapolitie, die ze ziet als een morele dreiging voor de samenleving.
Het resultaat is een twintig minuut durende documentaire over de shariawetgeving in Atjeh, de gevolgen van de tsunami van 2004 en natuurlijk de Indonesische punkscene. Bekijk de documentaire ‘Punk VS Sharia’ hier.
hpdetijd.nl