Schilderijen tonen luchtvervuiling
Artikel | 25 maart, 2014 - 11:21
Bekende schilders brachten de samenstelling van de atmosfeer van hun tijd in beeld.
Toen de Tambora-vulkaan in Indonesië in 1815 uitbarstte – wellicht een van de grootste vulkaanuitbarstingen ooit – werden de vulkanische assen en gassen niet alleen in de plaatselijke atmosfeer gespuwd, maar dreven ze ook naar de rest van de wereld. Deze aerosoldeeltjes verstrooiden het zonlicht zodanig dat ook de zonsondergangen in Europa tot drie jaar na de uitbarsting fel rood en oranje kleurden.
Engels kunstschilder Joseph Mallord William Turner was een van de schilders die deze schitterende zonsondergangen op zijn schilderijen vereeuwigde. Griekse en Duitse onderzoekers willen nu zijn werken en die van andere bekende schilders gebruiken om de samenstelling van de atmosfeer uit het verleden beter in kaart te brengen.
Ze analyseerden honderden digitale foto’s van zonsondergangen die werden geschilderd door grote meesters tussen 1500 en 2000, een periode waarin meer dan 50 grote vulkaanuitbarstingen hebben plaatsgevonden. Ze berekenden de verhouding tussen de rode en groene kleuren in de schilderijen en vergeleken die met de gegevens die ze hadden van vulkaanuitbarstingen en van ijskernen. Op basis daarvan kwamen ze tot de conclusie dat de verhouding tussen de rode en groene kleuren in de schilderijen van grote meesters heel goed overeenkomt met die van de vulkanische aerosoldeeltjes in de atmosfeer, ongeacht tot welke school de schilders behoorden.
Lees verder bij EOSwetenschap