Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta Empty
BerichtOnderwerp: Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta   Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta Icon_minitimewo 2 apr 2014 - 10:46


Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta

Nieuwsbericht | 02-04-2014


Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag in Jakarta het Nederlands-Indonesische hoogwaterbeschermingsplan National Capital Integrated Coastal Development (NCICD) gepresenteerd. Ze maakte het plan vandaag bekend, samen met de Indonesische minister Djoko Kirmanto van Publieke Werken. Het Masterplan bevat een visie en praktische aanbevelingen om in 2025 de veiligheid te garanderen van 4 tot 5 miljoen inwoners van Jakarta.

Uitdagingen

De uitdagingen in Jakarta zijn indrukwekkend. Door grondwateronttrekkingen daalt de bodem zo’n 15 centimeter per jaar en komt een steeds groter deel van de stad onder zeeniveau. Hevige regenval in combinatie met achterstallig onderhoud van waterkeringen vergroot de kans op overstromingen. Toenemende verstedelijking leidt tot grote druk op de drinkwatervoorziening. “De snelheid waarmee de ruimtelijke inrichting en het waterbeheer zich in Jakarta moeten aanpassen aan de groei van de bevolking en de economie is ongeëvenaard. Ik ben er trots op dat ik u dit plan kan presenteren en ik heb alle vertrouwen in de samenwerking tussen onze landen”, aldus minister Schultz bij de overhandiging.

Ambitie

Indonesië deed in 2008 een beroep op Nederland om Jakarta tegen het water te helpen beschermen. Indonesische en Nederlandse deskundigen, zowel uit de publieke en private sector als van kennisinstellingen, hebben een kleine zes jaar naar het National Capital Integrated Coastal development (NCICD) Masterplan toegewerkt. Schultz: “Dit is een plan vol ambitie. En vol verbeelding, zoals de buitenste zeedijk in de vorm van het nationale symbool de Great Garuda. Het Masterplan ligt voor op schema, vanwege de wens van de Indonesische regering het project te versnellen.”

Bedrijvenmissie

Schultz leidt van 30 maart tot en met 4 april een bedrijvenmissie naar Jakarta en Surabaya. Het bezoek is een vervolg op de missie naar Jakarta onder leiding van premier Rutte in november 2013 en heeft tot doel de bestaande samenwerking tussen beide landen op het gebied van watermanagement en havenontwikkeling te intensiveren. Achttien Nederlandse bedrijven en organisaties uit de water- en havensector* reizen met de minister mee. Zij hopen verder bij te dragen aan de nieuwe waterbouw- en havenprojecten in Indonesië. Naast bilaterale gesprekken met Indonesische overheden brengt de delegatie later in de week een bezoek aan de haven van Surabaya en het Indonesische KNMI, het nationaal meteorologisch instituut BMKG.

*Arcadis, BAM, Boskalis, Deltares, gemeente Rotterdam, Grontmij, IHC Merwede, KNMI, Kuiper Compagnons, Netherlands Water Partnership, Havenbedrijf Rotterdam, Royal HaskoningDHV, Simavi, STC Group, Strukton, Van Oord, Witteveen en Bos.

rijksoverheid.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta Empty
BerichtOnderwerp: Re: Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta   Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta Icon_minitimewo 2 apr 2014 - 10:47


Nederland aast op waterwerken in baai van Jakarta

Alexander Weissink | mercredi 02 avril 2014, 07:35Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta 04_jak10
Artist's impression van de aan te leggen zeewering voor de kust van Jakarta. NCICD


Voor de Nederlandse maritieme sector liggen in de hoofdstad van Indonesië miljardenorders in het verschiet. Plannen voor een reusachtige zeewering vergelijkbaar met de Nederlandse Afsluitdijk in combinatie met tientallen opgespoten woon- en werkeilanden nemen serieuze vormen aan.


Minister Melanie Schultz van Haegen voor Infrastructuur en Milieu is deze week in Jakarta op bezoek om te ijveren voor de uitvoering van de werken. Ook probeert zij de Indonesische overheid ervan te overtuigen dat Nederlandse waterbouwers zoals Boskalis en Van Oord worden ingeschakeld voor de aanleg.

Alarmerend

Op verzoek van de Indonesische regering en met € 10 mln financiering uit Den Haag hebben Nederlandse water- ingenieurs van Witteveen en Bos, HaskoningDHV en Grontmij een oplossing bedacht voor de grootschalige overstromingen waarmee de miljoenenstad geregeld te kampen heeft. Bij hevige regenval staan grote delen van de Indonesische hoofdstad onder water als gevolg van een verouderd en verwaarloosd afvoersysteem van kanalen.

Die zijn nog voor de onafhankelijkheid onder Nederlands gezag aangelegd. Bovendien zinkt het noorden van Jakarta door de voortdurende grondwateronttrekking alarmerend snel weg.

Gevolgen

Jaarlijks zakt een gebied ter grootte van 1,5 miljoen hectare met zeven tot tien centimeter naar beneden. Vier miljoen inwoners dreigen daardoor onder het zeewaterniveau terecht te komen. ‘Als dat gebeurt zijn de gevolgen niet te overzien’, aldus Frans Sunito, directeur van Jaya Infrastructur, een van de grootste Indonesische bouw- en ontwikkelingsmaatschappijen waarin het gouvernement van Jakarta aandeelhouder is. ‘Als we niet snel een grote zeewering aanleggen houdt niets het water nog tegen’, waarschuwt hij.

De oplossing van de Nederlandse ingenieursbureaus voorziet in een afsluitdijk in de baai van Jakarta, een groot zoet­water- bassin om overstromingen op te vangen, een ringweg en een nieuwe stad van 1250 hectare als nieuw leefgebied voor het overbevolkte en zinkende Jakarta.

Voorproefje

De zogeheten Great Garuda is groter dan de landaanwinningsprojecten voor Singapore, Dubai en de Tweede Maasvlakte die in de afgelopen decennia door Nederlandse waterbouwers zijn uitgevoerd. De aanleg zou naar verwachting minstens twintig jaar in beslag nemen en in totaal $ 40 mrd (€ 29 mrd) kosten. ‘Het is het grootste waterbouwkundige werk ooit’, aldus Arno Kops, regiomanager Zuidoost-Azië van Witteveen en Bos.

Als voorproefje werd baggerbedrijf Van Oord vorig jaar al ingeschakeld om het eerste wooneiland in de baai van Jakarta aan te leggen voor € 100 mln. Dat is slechts de eerste van zeventien kunstmatige eilanden waarvoor het gouvernement van Jakarta reeds concessies heeft afgegeven.

Vinkentouw

Ondertussen zitten Van Oord en Boskalis op het vinkentouw voor een tweede eiland van 160 hectare waar appartementen en kantoren zullen verrijzen. Ze kregen onlangs gezamenlijk de opdracht alvast een voorbereidende studie te doen. Tegelijk werkt Van Oord aan de uitdieping en uitbreiding van de haven van Jakarta, Tanjung Priok, een klus met een contractwaarde van € 150 mln.

De exploitatie van deze commerciële woon- en werkeilanden en de verkoop van nieuwe haventerreinen zullen de aanleg van de Great Garuda grotendeels kunnen bekostigen, zo valt te lezen in een haalbaarheidsonderzoek van HaskoningDHV die minister Schultz vandaag aan de Indonesische regering presenteert. Maar de overheid moet in de eerste jaren wel bijna € 10 mrd voorfinancieren.

Struikelblok

Dat is nu nog het grootste struikelblok, zegt Sunito van Jaya Infrastructur. Omdat de komende maanden in Indonesië zowel parlements- als presidentsverkiezingen worden gehouden, verwacht hij geen beslissing voordat die achter de rug zijn. De hoop is gevestigd op een overwinning voor de huidige gouverneur van Jakarta, Joko Widodo, die kandidaat is voor het presidentschap en volgens de peilingen verreweg de meeste kans maakt. Widodo heeft al verschillende keren verklaard het Nederlandse plan van aanpak te willen volgen.

fd.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta Empty
BerichtOnderwerp: Re: Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta   Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta Icon_minitimewo 2 apr 2014 - 10:49


Utrechtse kunstenaar exposeert in Jakarta

Door de nieuwsredactie · geplaatst: woensdag 2 april 2014Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta 04_utr10
Faunus 2009. Foto: Jeroen Hermkens

UTRECHT - In het Indonesische Jakarta opent minister Schultz van Haegen woensdag een expositie van de Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens.

Hij voer twee jaar lang mee met diverse baggerschepen om alle werkzaamheden in kunstwerken vast te leggen. Hermkens maakte tekeningen van baggeraars op allerlei plekken op de wereld.

Het was ook voor hem hard werken aan boord, maar de kunstenaar is vooral dankbaar dat hij mee mocht. "Die baggeraars zitten er zes weken en werken twaalf uur op en twaalf uur af. Ik heb natuurlijk de luxe dat ik er naartoe ga, een paar dagen rondloop en weer verder mag."

De opening van de expositie gebeurt tijdens een internationaal congres over waterwerken, waar minister Schultz van Haegen ook bij aanwezig is.

rtvutrecht.nl


 
Rolling Eyes  jaja, iedereen profiteert mee....
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta Empty
BerichtOnderwerp: Re: Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta   Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta Icon_minitimedi 8 apr 2014 - 20:07

Jakarta schuilt achter de vleugels van Garuda

Nieuwsbericht | 07-04-2014


Een Afsluitdijk en een serie eilanden voor de kust, in de vorm van de mythische vogel Garuda, kan de Indonesische hoofdstad Jakarta beschermen tegen overstromingen. Ook biedt het plan ruimte om nieuwe woningen te bouwen en de infrastructuur te verbeteren. Het Masterplan is gepresenteerd tijdens het officiële bezoek van minister Schultz van Haegen aan Indonesië, in de eerste week van april.

The Great Garuda

Het plan is om in de baai van Jakarta een waterkering aan te leggen. Die zal bestaan uit een serie eilanden, die onderling met elkaar in verbinding staan. Vanuit de lucht zien de eilanden en de zeedijk eruit als de grote mythische vogel Garuda.

Jakarta

De Indonesische hoofdstad Jakarta kampt met een aantal problemen. De Indonesische economie groeit al jaren in hoog tempo. Toenemende verstedelijking leidt tot grote druk op de drinkwatervoorziening. In plaats van een centrale drinkwatervoorziening pompen veel inwoners van Jakarta illegaal grondwater op. Daardoor daalt de bodem. Er zijn plaatsen in de stad waar de grond met zo’n 14 centimeter per jaar daalt.

Jakarta ligt aan zee. Doordat de stad steeds lager komt te liggen, neemt de kans op overstromingen toe. The Great Garuda moet de stad beschermen tegen overstromingen vanuit zee.
Tijdens het regenseizoen staan nu vaak delen van de stad blank. Dat regenwater kan straks worden opgevangen in de lagunes tussen de eilanden.

Door de snel groeiende economie is de bevolking van de stad ook enorm gegroeid. Er is grote behoefte aan ruimte om woningen te bouwen. Ook zijn er dringend nieuwe wegen nodig en nieuwe verbindingen voor openbaar vervoer. Die ruimte is er op de eilanden van The Great Garuda.

Minister Schultz krijgt uitleg van Victor Coenen van Witteveen+Bos, de Nederlandse teamleider van het kustbeschermingsproject NCICD. Het muurtje waarop ze staan is op dit moment de voornaamste waterkering van Jakarta. Ook de burgemeester Effendi Anas van Noord-Jakarta staat op de muur.
Minister Schultz krijgt uitleg van Victor Coenen van Witteveen+Bos, de Nederlandse teamleider van het kustbeschermingsproject NCICD. Het muurtje waarop ze staan is op dit moment de voornaamste waterkering van Jakarta. Ook de burgemeester Effendi Anas van Noord-Jakarta staat op de muur.

Samen

Nederland en Indonesië hebben bij de opstelling van het plan nauw samengewerkt. Nederlandse bedrijven hopen te profiteren van de samenwerking bij dit grote project. En Indonesische bedrijven en kennisinstituten leren van onze expertise op het gebied van watermanagement en stedelijke ontwikkeling.


Garuda

Garuda is een figuur uit de hindoeïstische en boeddhistische mythologie. Hij heeft het lijf van een mens, maar de kop, vleugels en staart van een vogel. Garuda is de koning van alle vogels, en het rijdier voor de oppergod Vishnoe. De Garuda is het nationale symbool van Indonesië. In het Indonesische nationale wapen staat hij afgebeeld met 17 veren aan elk vleugel, 8 staartveren, 19 veren boven de staart en 45 nekveren. Die staan symbool voor de onafhankelijkheidsdag van Indonesië: 17 augustus 1945. De nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië is naar deze mythische vogel vernoemd.

Rijksoverheid
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta Empty
BerichtOnderwerp: Re: Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta   Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Minister Schultz presenteert Masterplan tegen overstromingen Jakarta
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: