‘ALLAH DISCRIMINEERT NIET,MOSLIMS WEL’
25 JULI 2014|TEKST KIMBERLEY VAN HEININGEN|BEELD TANNY NOTEBOOM|
In Indonesië zijn transseksuelen het pispaaltje van de islamitische maatschappij. In het grootste moslimland ter wereld is geen plek voor deze mensen, maar Yogjakarta maakt een uitzondering. Hier staat een religieuze school voor transseksuelen, die hen een plekje geeft om zichzelf te kunnen zijn.
De roze geverfde muur van haar kamer is behangen met fotolijstjes, gevuld met zelfportretten en sierlijk geklede transseksuelen. In een hoek prijken de trofeeën die ze heeft gewonnen met sport- en schoonheidswedstrijden. Dat was lang geleden. In een andere hoek staan de prijzen die ze won met het geven van voorlichting over HIV, niet zo lang geleden. Vrolijke gordijnen vormen een doorgang tussen de rijkelijk gemeubileerde woonkamer en de rommelige slaapkamer. Een bed heeft ze niet: slapen doet ze op een matrasje. Ze is zeker net zo trots op haar houten dildo als op haar prijzen. “Deze dildo komt helemaal uit Bali.” Het is bijna niet voorstellen dat hier transseksuelen bijeenkomen om te leren over de Koran. Het huis is net zo eigen als de bewoonster zelf: Shinta Ratri, transseksueel en sinds kort hoofd van de islamschool.
Deze school bestaat nu zeven jaar en de community telt inmiddels 223 leden, die vanuit alle uithoeken van Java hun weg hebben gevonden naar Yogjakarta. Ze werden verbannen door hun familie, mochten nooit meer terugkomen. Nu komt de bidgroep, bestaand uit dertig à 35 man, twee keer per week bijeen. Ze bidden en krijgen les van een imam. Zo’n bijeenkomst neemt de hele nacht in beslag en kan zomaar beginnen om vijf uur in de middag om te eindigen om zes uur in de ochtend. De bijeenkomsten zijn niet afhankelijk van een bepaalde tijdsduur. Dit is de islamschool voor transseksuelen in een notendop, het nalatenschap van Maryani, die in maart op 54-jarige leeftijd overleed aan acute voedselvergiftiging. Zij zette de school op en maakte van het helpen van transseksuelen haar levensmissie. De bijeenkomsten vinden nu plaats in de woonkamer van Shinta Ratri.
Lees verder bij VersPers