Indonesië: culinaire bestemming met grote diversiteit
april 30, 2014 Romée van Klaveren
Van 15 tot en met 18 mei proef je, tijdens de Taste of Amsterdam, vele lekkernijen op het Indonesische paviljoen en op de Tong Tong Fair is het van 29 mei tot en met 9 juni culinair genieten in de eetwijk. De eilanden van Indonesië hebben allen hun eigen tradities en gebruiken, ook wat betreft de keuken. Invloeden van buitenlandse keukens dragen bij aan de grote verscheidenheid aan Indonesische gerechten.
De culinaire diversiteit van Indonesië
Veel Indonesische eilanden hebben hun eigen culinaire specialiteiten. De specialiteiten en variaties hebben iets gemeen, namelijk rijst. Rijst wordt in Indonesië niet gekookt maar gestoomd of gebakken en dient als basis voor velen recepten. Javanen zijn geen grote vleeseters en maken veel gebruik van tempé en tofu, bereid in sambal en kokosmelk. De gerechten op Oost-Java zijn vaak wat zoeter, hier wordt veel gebruikt gemaakt van de Goela Djawa (Javaanse bruine suiker). Sulawesi staat bekend om de bamboe bereide gerechten. Deze worden extra pittig gemaakt door kluak; een vrucht die de gerechten zwart maakt en een zoute smaak geeft. Op Sumatra wordt veel met pepers gekookt, verzacht door kokosmelk. Dit wordt ook wel de Padang-traditie genoemd.
Indonesische smaakmakers
De Indonesische keuken wordt gekenmerkt door het veelvuldige gebruik van kruiden, zoals laos, djintan (komijn), djahe (gemberwortel), ketoembar (korianderzaden), sereh (citroengras), daun salam (laurierblad) en de daun djeroek poeroet (limoenblad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruik gemaakt van uien, knoflook en sambal en vaak op smaak gebracht met kokosmelk en ketjap.
Lees verder bij Verkeersbureaus