Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Empty
BerichtOnderwerp: Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja   Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Icon_minitimevr 9 mei 2014 - 20:45

Leesfragment: Bestemming Soerabaja
door Ilse Akkermans

Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja 2agtdom

12 mei verschijnt Ilse Akkermans, Bestemming Soerabaja. Een verzwegen verleden in Nederlands-Indië. Wij publiceren voor. ‘We geven geconcentreerd mortiervuur af en de extremisten staken hun uitbraakpogingen om zich over te geven. Het “sweepen” is nu bijna klaar. Om kwart over een ’s middags zien we onze oranje vlag aan de andere kant en kort daarna maken we contact met de eerste stootgroep. Het is gedaan. M155 is gezuiverd en in onze handen. Een “hoera” klinkt en we drinken een flinke slok water, want nu zal het niet lang meer duren totdat onze voorraadwagens komen.’

Harry Akkermans is dertien jaar als Nederland in 1940 wordt bezet door Duitsland. Op zijn zeventiende, direct na de bevrijding van het zuiden van Nederland, meldt hij zich als oorlogsvrijwilliger: Duitsland is nog niet verslagen en Japan heeft Nederlands-Indië nog in zijn macht. In de VS wordt Harry opgeleid tot marinier om te vechten tegen Japan. Als na Duitsland ook Japan zich overgeeft, verwacht hij naar huis te kunnen, maar in plaats daarvan wordt hij met zijn eenheid naar Nederlands-Indië gestuurd en belandt hij in een koloniale strijd. Hij is niet de bevrijder die hij hoopte te zijn, maar wordt door de Indonesiërs gezien als onderdrukker. De jonge marinier heeft moeite met deze rolwisseling en het is dankzij de grote stroom brieven van zijn familie dat hij het volhoudt. Toen Ilse Akkermans de brieven las en haar vader erover sprak, wist ze het zeker: dit verhaal moest ze opschrijven.

Lees bij Athenaeum
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL

Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Empty
BerichtOnderwerp: Re: Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja   Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Icon_minitimeza 7 jun 2014 - 18:07

Interview met schrijfster boek over politionele acties in Bibliotheek Eemland

Ingezonden lezersartikel door: Goed5751 (Leersum)
05 jun 2014

Op maandagmiddag 16 juni komt Ilse Akkermans in Het Eemhuis vertellen over haar pas verschenen boek Bestemming Soerabaja. Dit boek is een onthutsend verslag over de politionele acties in Nederlands-Indië, gezien door de ogen van een Nederlands marinier, de vader van Ilse. De lezing begint om 14.30 uur

In 1944, direct na de bevrijding van het zuiden van Nederland, meldt de toen 17-jarige Harry Akkermans zich als oorlogsvrijwilliger bij de marine om de rest van Nederland te helpen bevrijden. Hij komt terecht in een eerste groep Nederlandse militairen die in de Verenigde Staten wordt opgeleid tot mariniers. Na de oorlog verwacht hij naar huis te kunnen, maar hij belandt op een schip naar Nederlands-Indië.
In plaats van Indië van Japan te bevrijden, moet hij zich staande houden tegenover Indonesiërs die van hem verlost willen worden. Van bevrijder naar tegenstander: een rolwisseling waarop hij niet heeft gerekend. Vanaf het moment dat onder zijn kameraden de eerste doden vallen, groeit het gevoel dat hij en de andere jongens worden geofferd voor een verkeerde zaak. Hoewel zijn brieven naar huis in Oudemolen gecensureerd worden, blijft hij zijn vader, moeder, broers en zusjes schrijven. De brieven die hij van hen ontvangt, vol bemoedigende woorden en uitgesproken twijfel, houden hem op de been.

Ilse Akkermans (geb. 1972) is juridisch redacteur. Zij vond in een oude reiskoffer van haar vader honderden brieven uit Nederlands-Indië. Toen Ilse Akkermans die las en haar vader erover sprak, wist ze het zeker: ze moest zijn verhaal opschrijven! Het werd een onthutsend verslag over de roerige Bersiap-periode, gezien door de ogen van een Nederlands marinier. In het boek wordt de lezer ooggetuige van de Nederlandse gevechtshandelingen in Indië en deelgenoot van de deceptie van de jonge militairen. Ilse: "Een hele generatie jonge militairen zweeg een leven lang over wat zij in Nederlands-Indië had meegemaakt. Velen namen hun verhalen mee in het graf. Met dit boek wil ik het taboe doorbreken van een verzwegen geschiedenis.’"
Vera van Brakel zal de schrijfster interviewen.

16 juni. Toegang gratis. 14.30-16.00 uur Bibliotheek Eemhuis, Eemplein 71 in Amersfoort

de Weekkrant

_________________
www.tileng.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Boeroeng

Boeroeng

Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Empty
BerichtOnderwerp: Re: Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja   Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Icon_minitimeza 7 jun 2014 - 19:55

Volgens wiki was de eenheid van Akkermans tot eind februari 1946 in Singapore.
Zij hebben niet meer gestreden in de bersiapperiode aug 45-dec 45.
Maar waren het wel extremisten tegen wie ze vochten in '46 ?
Als ik dit lees:
Ilse Akkermans in haar boek schreef:
 De inlichtingendienst ondervraagt ze en komt te weten dat ze tot de vierde compagnie van het eerste bataljon van de eerste Merdeka-divisie behoren. Volgens de inlichtingen zit hun hele bataljon op en rondom punt M155.  

.... dan denk ik eerder aan militair opgezet leger onder controle van Soekarno
Terug naar boven Ga naar beneden
OmSidAantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Empty
BerichtOnderwerp: Re: Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja   Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Icon_minitimezo 8 jun 2014 - 7:00

Boeroeng schreef:
Volgens wiki was de eenheid van Akkermans tot eind februari 1946 in Singapore.

.... dan denk ik eerder aan militair opgezet leger onder controle van Soekarno

Sinds de vorming van de TNI op 5 -10-1945 heb je in Indonesia(in dit geval Java) verschillende bewapende groepen.
De officiele TNI onder gezag van Soekarno , de plaatselijke "warlords"( sommigen niet onder controle van Soekarno/TNI ), de ongeregelde ex laskars/ Hizbullah,Heiho, Peta etc die ontslagen werden door hun foute achtergrond of door de ReRa (Reorganisatie-Rationalisatie uitgevoerd door Kabinet Hatta en Kol Abdul Haris Nasution) , en "loslopende" rampokkers/ploppers .
Kolonel (Generaal) Nasution was ook een Bataljoncommandant van de( Barisan )Pelopor.
Zie zijn interview in de you tube film Indonesia Merdeka.

Formeel hadden de Engelsen de macht pas in December(eind) 1946 aan de Nederlanders overgedragen.

Men moet ook verschil maken tussen de bersiaptijd na de overgave van Japan t/m Dec 1945(slag van Surabaya) en het vervolg na 1946 t/m de soevereiniteitsoverdracht (dec 1949).
De plaatselijke warlords etc kunnen hun gang gaan in de gebieden waar de TNI niet de controle in het gebied hadden, en zeker na dat ze door de Renville ovk veel gebieden moeten prijsgeven.
Zie de lange mars van Divisie Siliwangi van Bandung naar Yogya.
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Empty
BerichtOnderwerp: Re: Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja   Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Icon_minitimezo 7 sep 2014 - 15:22Een verzwegen verleden in Nederlands-Indië’
Gepubliceerd: 7 sep 2014 16:23 Laatste update: 7 sep 2014 16:23 Nieuws


VELP - Op 18 september is Ilse Akkermans bij Jansen & de Feijter te gast om te spreken over haar boek ‘Bestemming Soerabaja – Een verzwegen verleden in Nederlands-Indië’.
Hierin vertelt ze het verhaal van haar vader die als oorlogsvrijwilliger ongewild verwikkeld raakte in de bloedige onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiers die zich van de Nederlanders willen ontdoen.

Wanneer het zuiden van Nederland wordt bevrijd, meldt de zeventienjarige Harry Akkermans zich als oorlogsvrijwilliger om te helpen met de bevrijding van de rest van het land. De verregaande gevolgen van zijn beslissing kon hij op dat moment niet overzien. Hij kwam terecht in een groep Nederlandse militairen die in de Verenigde Staten werd opgeleid tot mariniers en belandde op een schip naar Nederlands-Indië. Daar moest hij zich plotseling staande houden tegenover Indonesiërs die van de Nederlandse koloniale macht verlost wilden worden.

Toen Ilse Akkermans de oude reiskoffer van haar vader vond, met honderden brieven van en aan zijn familie, en met hem voor het eerst uitgebreid over zijn verleden sprak, wist ze het zeker: ze moest zijn verhaal opschrijven. 'Een hele generatie jonge militairen zweeg een leven lang over wat zij in Nederlands-Indië had meegemaakt. Met dit boek wil ik het taboe doorbreken.'

Ise Akkermans (Arnhem, 1972) studeerde communicatiewetenschap, werkte als verslaggever voor Het Financieele Dagblad, De Telegraaf en persbureau ANP en is juridisch redacteur.

Donderdag 18 september - aanvang 20.00 uur - Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 Velp - entree € 5,00 – reserveren aangeraden.
Ilse Akkermans over ‘Bestemming Soerabaja – Een verzwegen verleden in Nederlands-Indië’

Voorverkoop en reserveren: 026-3628959 of www.eenpassievoorboeken.nl

Nieuws.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud
Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Empty
BerichtOnderwerp: Re: Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja   Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Ilse Akkermans: Bestemming Soerabaja
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: