Interview met schrijfster boek over politionele acties in Bibliotheek Eemland
Ingezonden lezersartikel door: Goed5751 (Leersum)
05 jun 2014
Op maandagmiddag 16 juni komt Ilse Akkermans in Het Eemhuis vertellen over haar pas verschenen boek Bestemming Soerabaja. Dit boek is een onthutsend verslag over de politionele acties in Nederlands-Indië, gezien door de ogen van een Nederlands marinier, de vader van Ilse. De lezing begint om 14.30 uur
In 1944, direct na de bevrijding van het zuiden van Nederland, meldt de toen 17-jarige Harry Akkermans zich als oorlogsvrijwilliger bij de marine om de rest van Nederland te helpen bevrijden. Hij komt terecht in een eerste groep Nederlandse militairen die in de Verenigde Staten wordt opgeleid tot mariniers. Na de oorlog verwacht hij naar huis te kunnen, maar hij belandt op een schip naar Nederlands-Indië.
In plaats van Indië van Japan te bevrijden, moet hij zich staande houden tegenover Indonesiërs die van hem verlost willen worden. Van bevrijder naar tegenstander: een rolwisseling waarop hij niet heeft gerekend. Vanaf het moment dat onder zijn kameraden de eerste doden vallen, groeit het gevoel dat hij en de andere jongens worden geofferd voor een verkeerde zaak. Hoewel zijn brieven naar huis in Oudemolen gecensureerd worden, blijft hij zijn vader, moeder, broers en zusjes schrijven. De brieven die hij van hen ontvangt, vol bemoedigende woorden en uitgesproken twijfel, houden hem op de been.
Ilse Akkermans (geb. 1972) is juridisch redacteur. Zij vond in een oude reiskoffer van haar vader honderden brieven uit Nederlands-Indië. Toen Ilse Akkermans die las en haar vader erover sprak, wist ze het zeker: ze moest zijn verhaal opschrijven! Het werd een onthutsend verslag over de roerige Bersiap-periode, gezien door de ogen van een Nederlands marinier. In het boek wordt de lezer ooggetuige van de Nederlandse gevechtshandelingen in Indië en deelgenoot van de deceptie van de jonge militairen. Ilse: "Een hele generatie jonge militairen zweeg een leven lang over wat zij in Nederlands-Indië had meegemaakt. Velen namen hun verhalen mee in het graf. Met dit boek wil ik het taboe doorbreken van een verzwegen geschiedenis.’"
Vera van Brakel zal de schrijfster interviewen.
16 juni. Toegang gratis. 14.30-16.00 uur Bibliotheek Eemhuis, Eemplein 71 in Amersfoort
de Weekkrant