Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Minister Asscher op werkbezoek in Molukse wijk in Krimpen a/d IJssel

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Minister Asscher op werkbezoek in Molukse wijk in Krimpen a/d IJssel Empty
BerichtOnderwerp: Minister Asscher op werkbezoek in Molukse wijk in Krimpen a/d IJssel   Minister Asscher op werkbezoek in Molukse wijk in Krimpen a/d IJssel Icon_minitimedo 29 mei 2014 - 16:23Minister Asscher op werkbezoek in Molukse wijk
REGIO | 27 mei 2014 | Door Martijn Kuiler, dichtbijredacteur


KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft maandag een werkbezoek gebracht aan de Molukse wijk in Krimpen aan den IJssel. De vicepremier wisselde met de bewoners van gedachte over kwesties als huisvesting, werkgelegenheid, positie en ambities van de derde generatie Molukse jongeren en de leefbaarheid in en rond de wijk.

Het initiatief voor het bezoek kwam van PvdA-Kamerlid Grace Tanamal. "Ik ben zelf van Molukse afkomst en bezoek heel veel wijken en zorginstellingen. Minister Asscher gaat over integratie. In vond het leuk om hem een keer uit te nodigen, zodat hij zich op de hoogte kan stellen van de Molukse gemeenschap in Nederland", vertelt Tanamal voor de microfoon van Radio Rijnmond.

Hein Leiwakabessy van de Krimpense stichting Umam is van de tweede generatie Molukkers in Nederland. Volgens hem verdient de huisvesting extra aandacht. Hij vertelt aan de regionale zender: "Daar gaat het niet goed mee. Wij hebben over het algemeen grote gezinnen. De eerste generatie wordt nu oud. Het is de plicht van de kinderen om voor hun ouders te zorgen. Wij sturen onze ouders liever niet naar een bejaardenhuis. Ik heb het zelf meegemaakt met mijn vader, hele discussies binnen de familie over wel of niet naar een verzorgingshuis. De eengezinswoningen in de wijk zijn daar totaal niet op ingericht."

Volgens Leiwakabessy vervult de Molukse wijk, gelegen in de Vogelbuurt, nog steeds een belangrijke functie. "Het brengt de mensen bij elkaar." Tanamal: "Hier staat het ouderlijk huis. Juist de roots en waar je vandaan komt zijn heel belangrijk voor de Molukkers. Voor de mensen die hier geboren en getogen zijn, is de wijk en met name het ouderlijk huis van belang. We waren net bij iemand in huis die hier al voor de vierde generatie woont. Dat is emotie, dat hoort. Het is niet te vergelijken met een wijkje waar je mensen uit een bepaalde groep bij elkaar zet. Hier zit echt een grote historie achter."

De woningen in de Molukse wijk dateren uit de jaren zestig. In de loop van tijd is er niet veel aan onderhoud gedaan. Dit tot onvrede van de bewoners. Woningbouwvereniging QuaWonen heeft de hele wijk onder handen genomen, behalve de woningen van de Molukkers. Volgens Rijnmond heeft de woningcorporatie maandagmiddag reparaties toegezegd, met mogelijk renovatie in de toekomst.

Dichtbij
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Minister Asscher op werkbezoek in Molukse wijk in Krimpen a/d IJssel Empty
BerichtOnderwerp: Re: Minister Asscher op werkbezoek in Molukse wijk in Krimpen a/d IJssel   Minister Asscher op werkbezoek in Molukse wijk in Krimpen a/d IJssel Icon_minitimedo 29 mei 2014 - 16:32


26 Mei 2014 | 18.31

‘We blijven QuaWonen in de nek hijgen’

KRIMPEN A/D IJSSEL • Woningen in de Molukse wijk in Krimpen aan den IJssel zijn toe aan een opknapbeurt, maar het ontbreekt QuaWonen aan geld. De bewoners laten het er echter niet bij zitten.

Achterstallig onderhoud? Woningcorporatie QuaWonen hoorde er nooit klachten over, verklaarde regiomanager Rita Schoen tijdens een overleg met bewoners uit de Molukse wijk in gebouw UMAM. “Nou, bij ons stromen ze binnen”, zegt Roxane Sapulette van de Werkgroep Molukse Wijkbewoners. Ze kan een cynische ondertoon nauwelijks onderdrukken. Voor haar op tafel ligt een grote stapel klachtenformulieren. Hét bewijs dat er wel degelijk onvrede heerst over de staat van onderhoud van de 53 huurhuizen in de Molukse wijk. “Wij Molukkers trekken nou eenmaal niet zo snel aan de bel. We zijn snel tevreden, maar dat betekent niet dat je deze wijk maar moet laten verpauperen.”

Vlees
Bewoners klagen met name over tocht, vocht en kou. Debby Wemaij, eveneens lid van de werkgroep, kan erover meepraten. In haar woning aan de Fazantstraat is het vooral in de winter afzien. “Een koelkast heb je niet nodig. Vlees of een pak melk kun je gerust op het aanrecht laten staan, zo koud is het.” Om tocht in haar woning tegen te gaan, hangen er gordijnen voor de ramen en is de brievenbus afgeplakt. “Anders wordt het echt té koud in huis, zelfs met de verwarming aan.”

Dat QuaWonen niets doet aan de verouderde huizen, vindt Wemaij schandalig. “De Molukse bewoners die hier al sinds 1961 wonen, betalen netjes hun huur en als verhuurder ben je verplicht om de woning goed te onderhouden. Elders in Krimpen laat QuaWonen huizen van deze leeftijd met energielabel F slopen voor nieuwbouw. En hier doen ze niets! Dat kan niet.” Ze wijst naar de huizen aan de andere kant van de straat. Die ondergingen het afgelopen jaar een grondige renovatie en zien er weer tip top uit.

Buurtgenoot Sapulette was hoogst verbaasd toen ze vernam dat de Molukse wijk niet zouden worden meegenomen in het project Slim & Snel. Dit omdat de huizen van een ander type zijn. “De hele buitenste schil is nu aangepakt, maar het hart - de Molukse wijk - hebben ze overgeslagen. Dat voelt onrechtvaardig.”

Grondig onderhoud
De corporatie vindt renovatie niet nodig. In 2010 is er namelijk nog grondig onderhoud uitgevoerd aan de woningen. “Nou, dat stelde niet zo veel voor hoor”, zegt Wemeij met een smalend lachje. “Ze hebben de kozijnen aan de binnenkant wat aangekit en peurschuim in de vloeren gespoten. Dit om de woning beter te isoleren, maar dat heeft niet gewerkt. Het is nog steeds koud en vochtig in huis. En ook het ventilatieysteem dat ze hebben opgehangen, werkt niet goed.”

Hoewel de woningen in een niet al te beste staat verkeren, peinzen de Molukse bewoners er niet over om hun wijk de rug toe te keren. Sapulette: “Dit is een wijk voor Molukkers en dat blijft het. Ook jonge Molukkers willen hier graag wonen. Zodra er een woning vrijkomt, is –ie in no time gevuld. Hoe dat komt? Ja, dat heeft toch met de sterke onderlinge band tussen bewoners te maken. Elkaar helpen is binnen de Molukse gemeenschap een vanzelfsprekendheid.”

Steun
Binnen de wijk kan de werkgroep dan ook rekenen op veel steun. Wemeij: “Mensen vinden het fijn dat er nu eindelijk een werkgroep is die voor ze opkomt. We blijven QuaWonen in de nek hijgen, tot ze onze huizen renoveren. En we gaan tot het gaatje.”

Dat QuaWonen kampt met krappe budgetten vinden Wemeij en Sapulette geen argument om maar niets te doen. “Het is een kwestie van keuzes maken. Deze huizen moeten dringend worden opgeknapt, dat is wel duidelijk.”
'Eerst een beter beeld krijgen'

KRIMPEN A/D IJSSEL • Regiomanager Rita Schoen van woningbouwcorporatie QuaWonen kreeg maandagochtend, tijdens een overleg met vertegenwoordigers van de Werkgroep Verontruste Molukse Wijkbewoners, de stapel klachtenformulieren uitgereikt.

“Er is afgesproken om op 19 juni opnieuw bij elkaar te komen. We gaan alles bekijken om een goed beeld te krijgen van de klachten. Er zitten klachten tussen die we snel op kunnen lossen, maar die wat meer aandacht vergen.” Schoen betreurt het dat er veel zaken niet in het bestand van QuaWonen zijn te vinden. “Er is nu een beetje een welles-nietes discussie ontstaan. Dat is jammer. Neemt niet weg dat wij graag met de bewoners overleggen om stappen te maken.” Over een eventuele renovatie van de woningen in de Molukse wijk doet Schoen echter geen toezeggingen. “Zoals ik al eerder heb gezegd kunnen wij niet alles tegelijk aanpakken. Daar ontbreekt het geld voor. En misschien is een grote onderhoudsbeurt - die je kunt vergelijken met een renovatie - voldoende om het wooncomfort van de bewoners te verbeteren. Dat moeten we echter goed onderzoeken.”

Het Kontakt
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Minister Asscher op werkbezoek in Molukse wijk in Krimpen a/d IJssel
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: