KB en NA geven afbeeldingen overzees verleden vrij Actueel | Geschiedenisnieuws | 19-06-2014
.
Afbeeldingen komen beschikbaar via WikipediaDe Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief stellen meer dan 2500 afbeeldingen van prenten, kaarten en tekeningen, voorzien van uitgebreide beschrijvingen, beschikbaar op Wikipedia.
.
Kaart van Batavia en omgeving uit de Atlas van der Hagen, deel 4. Ingekleurde koperdruk, 1682. Collectie Koninklijke Bibliotheek.Kaart van Batavia en omgeving uit de Atlas van der Hagen, deel 4. Ingekleurde koperdruk, 1682. Collectie Koninklijke Bibliotheek.Het gaat om afbeeldingen die volgens de instellingen relevant zijn voor het koloniaal- en handelsverleden van ons land en die gerekend kunnen worden tot het gemeenschappelijk erfgoed van Nederland en de landen waar de Republiek in de zeventiende en achttiende eeuw actief was.
De afbeeldingen komen uit een specifieke database: de Atlas of Mutual Heritage, die dit gemeenschappelijk erfgoed beschrijft en het digitaal beschikbaar maakt. De Atlas of Mutual Heritage is een gezamenlijk project van de KB, het NA, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en het Rijksmuseum. Het bevat meer dan 6000 afbeeldingen uit 25 collecties, en wordt steeds aangevuld. De organisaties willen met deze database de afbeeldingen wereldwijd zo gemakkelijk mogelijk beschikbaar stellen voor onderzoek.
Uit de collecties van het NA en de KB bevat de Atlas of Mutual Heritage een grote hoeveelheid kaarten van de Verenigde Oost-Indische en West-Indische compagnie (VOC en WIC), plattegronden van forten, vogelvluchten van plekken over de hele wereld door Johannes Vingboons, en vaak ingekleurde prenten uit gedrukte verslagen van reizen en expedities. De afbeeldingen zijn allemaal uitgebreid in twee talen beschreven en van metadata voorzien.
Openingsafbeelding: Gezicht op het eiland Banda Neira, met links het dorp Neira; Op de voorgrond is kasteel Nassau afgebeeld, in het midden kasteel Belgica, iets daarboven een redoute. Rechts zijn de perken met nootmuskaatbomen weergegeven. Aquarel, Johannes Vingboons, ca. 1665. Collectie Nationaal Archief.
Historiekhttp://www.atlasofmutualheritage.nl/