Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 ’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’ Empty
BerichtOnderwerp: ’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’   ’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’ Icon_minitimedi 26 mei 2009 - 15:57

ma 25 mei 2009, 14:52
’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’

AMSTERDAM - Willem Nijholt is een uitermate veelzijdig acteur en theaterman. Nijholt, die deze zomer 75 jaar wordt, heeft vrijwel alle vormen van acteren verkend, waardoor hij moeilijk in één hokje is te plaatsen. Dat is de conclusie van theaterdeskundige Hilde Scholten en journalist Ruud Buurman die een boek over Nijholt hebben geschreven dat maandag in Amsterdam werd gepresenteerd.

’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’ 11k9n3d
Foto: BLAUW, AB
Scholten en Buurman hebben voor het boek voorstellingsverslagen en opnames doorgeploegd. Aan de hand van vele gesprekken met Nijholt en interviews met onder anderen Pleuni Touw, Henny Orri, Ton Lutz, Henk van Gilpen en Wieteke van Dort wordt een rijk beeld geschetst. “Hij had ’t. Iets dat je nergens kunt kopen. En wat was dat dan? Talent? Passie? Het is eigenlijk niet te benoemen”, zei de onlangs overleden acteur en leermeester Ton Lutz ooit over Nijholt.

De schrijvers hebben uit het persoonlijke archief van Nijholt foto’s geselecteerd: als kampkind uit Indië, als musicalster, als kindervriend en als tv-persoonlijkheid. De afgelopen jaren is Nijholt ook als coach te zien in castingshows op televisie. Als docent wil hij zo de jongste generatie acteurs laten voelen hoe rijk en veelzijdig zijn vak is.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’ Empty
BerichtOnderwerp: Re: ’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’   ’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’ Icon_minitimema 20 jul 2009 - 7:37

Non-Fictie Willem Nijholt


’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’ 3734339235_86ff80f31c_m
Hilde Scholten en Ruud Buurman: Willem Nijholt
Nieuw Amsterdam, 144 pagina's, € 25,-
ISBN 978 90 468 0393 6.


Papa Kroepoek op zijn best in 'Miss Saigon'


'The American Dream' uit Miss Saigon behoort tot de topnummers in de musicalgeschiedenis. En het is ook een van de sterkste theatermomenten van Willem Nijholt. Hij is De Regelaar, de sjacheraar die in Saigon tijdens de Vietnam-oorlog zonder scrupules alles en iedereen beduvelt om zijn eigen zak te spekken, met als hoogste doel: een visum voor het beloofde land, de Verenigde Staten. Zeven minuten zingt en danst de 62-jarige Nijholt als een jonge god rond en op een Amerikaanse slee.

Voor de deels Filippijnse cast van de Nederlandse Miss Saigon verdrijft 'Papa Kroepoek' backstage de heimwee met Indische lekkernijen. Pater familias Nijholt voelt zich geweldig. Alleen als tijdens de voorstelling de Vietminh-soldaten Saigon innemen en De Regelaar letterlijk op zijn knieën dwingen, valt hij uit zijn rol en barst hij in een huilbui uit. Die scène komt wel heel dicht bij zijn ervaringen in het Jappenkamp.

Willem Nijholt (1934) is op Java geboren als zoon van een onderofficier van het KNIL. In 1942 komt een eind aan zijn tempo doeloe-jeugd als zijn vader aan de Birmaspoorlijn moet werken en moeder en haar drie kinderen in het kamp eindigen. Het trauma heeft Nijholt zijn leven lang in de greep gehouden, ook al heeft hij met Wieteke van Dort (Tante Lien) en in de televisieversie van De Stille Kracht zijn Indische verleden mooi kunnen gebruiken. Dat deel van Nijholts leven wordt prachtig verteld in de geïllustreerde biografie die theaterwetenschapper Hilde Scholten en journalist Ruud Buurman over hem hebben geschreven. Strak en emotioneel. Daarnaast komen we veel te weten over de moeizame start van zijn toneelcarrière, Reve's bewondering voor Nijholt ('Als je het zó speelt op de première, ga ik me op je zitten afrukken op de eerste rij'), de musicals (zoals Foxtrot, Cabaret, Miss Saigon) en zijn toneel- en televisiewerk.

En toch is het geen goede biografie. Niet alleen vanwege het ontbreken van een namenregister, maar vooral omdat het boek, zoals Joop van den Ende in zijn voorwoord schhrijft, een hommage is. In een eerbetoon wordt kritiek verzwegen of geminimaliseerd. Nijholt komt vaak verongelijkt over, voelt zich niet echt gewaardeerd en is snel op zijn teentjes getrapt. Beroepsonzekerheid zal er zeker mee te maken hebben, maar dat hadden de schrijvers op mogen doorgraven.

Hein Janssen, theaterredacteur van de Volkskrant en een kritisch bewonderaar van de acteur Nijholt, heeft uitvoerig met de twee auteurs gesproken, maar Nijholt heeft na een verkeerd geïnterpreteerde opmerking in een recensie van Janssen besloten dat de journalist niet deugt, dus vinden we in het boek niets terug van dat gesprek. Gerrie van der Klei, met wie Nijholt intensief heeft gewerkt, wordt na een conflict afgemaakt door Nijholt. Voor de volledigheid zouden wij ook wel even de mening van Van der Klei willen lezen. En zo zijn er vele omissies.

Nijholt als eindredacteur van zijn eigen biografie, dat hadden de schrijvers niet mogen laten gebeuren.


Patrick van den Hanenberg
De Volkskrant - kunst en boeken
vrijdag 17 juli 2009
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
’Willem Nijholt is veelzijdig acteur’
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: