Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Presidentsverkiezing 09-07-2014

Ga naar beneden 
3 plaatsers
Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimeza 5 jul 2014 - 22:11


Reportage Indonesische zakenman

Zelfs een Bakrie kan politiek mislukken

Hij leek op weg naar succes, Aburizal Bakrie, maar zijn kans op een ministerschap lijkt verkeken. Andere politici willen hun vingers niet aan hem branden.

Door Michel Maas

Presidentsverkiezing 09-07-2014 07_lap10
De Indonesische kunstenaar Dada Christanto ontwierp een installatie ter nagedachtenis aan de ramp bij het Javaanse Sidoarjo. Foto Juni Kriswanto/AFP

Sidoarjo – Drie vingers wijzen elk in een andere richting. Toch wijzen ze allemaal naar hetzelfde: modder. Drie mannen zitten op een hoge dijk en wijzen naar een gestold moddermeer dat zo breed is dat je de overkant niet kunt zien. Je ziet alleen de witte rookpluim, op de plaats waar nog steeds modder omhoog spuit. Onder de modder liggen zestien dorpen, en ook de huizen van deze drie wijzende mannen. Zij vervloeken de dag dat de moddervulkaan van Sidoarjo begon te spuiten. Maar nog meer vervloeken zij de man die zij verantwoordelijk houden voor deze man: Aburizal Bakrie.

Onderaan de dijk hangen spandoeken die duidelijk maken hoe zij over hem denken. ‘Bakrie, waar is mijn huis?’ is nog de vriendelijkste, ‘sadistische moordenaar’ komt meer in de richting. ‘Bakrie is een jancuk, een klootzak’, zegt Sumaji, een van de mannen die hun huis hier zijn kwijtgeraakt. Als Sumaji Bakries naam uitspreekt is het of hij vloekt. ‘Dat is ook de bedoeling’, zegt hij.

Aburizal Bakrie is een steenrijke zakenman, ex-minister, maar vooral: eigenaar van het bedrijf Lapindo Brantas dat hier in 2006 naar gas boorde. Bij het boren is het hier misgegaan. Diep onder de grond opende zich een scheur en door die scheur baande zich kokendhete modder een weg naar buiten. De moddervulkaan was geboren. Zestien Javaanse dorpen verdwenen, 14 duizend personen raakten dakloos.


Schadevergoeding
Lapindo ontkent schuld en weigert een opgelegde schadevergoeding te betalen. Sumaji: ‘Ik heb pas 30 procent ontvangen en het afgelopen jaar heb ik helemaal niets meer gekregen.’ In totaal moet Bakrie nog 40 miljoen euro uitkeren, maar hij negeert de aanhoudende protesten van de slachtoffers en legt zelfs een uitspraak van het Constitutionele Hof naast zich neer.

De bewoners zijn machteloos, want Bakrie kan het zich veroorloven. Hij is leider van de tweede partij van het land, Golkar, en staat aan het hoofd van een zakenimperium dat kan beschikken over miljarden euro’s. Het geld en de connecties geven Bakrie een bijna onaantastbare status.

Hoe onaantastbaar, dat zou onder anderen de Britse belegger Nathaniel Rothschild merken. De telg uit de wereldbefaamde bankiersfamilie dacht aan Bakrie een veelbelovende zakenpartner te hebben. Hij haalde hem naar de Londense beurs en investeerde honderden miljoenen in een gezamenlijk fonds dat rustte op Bakries steenkoolimperium. Al gauw bleek dat imperium te zijn gebouwd op leugens, leningen en opgepoetste boekhoudingen. Bakrie zelf heeft er een kapitaal aan overgehouden, en Rothschield en zijn investeerders hebben het nakijken. Bakrie heeft zijn duurbetaalde bedrijf teruggekocht voor een habbekrats. Op Twitter spuwt de bankier zijn gal. Hij schrijft: ‘Dank je wel voor het terugkopen van een hoop stront.’ In een andere tweet noemt hij Bakrie een ‘kwaadaardig genie’.

Rothschilds imago aan de Londense beurs is naar de knoppen, maar dat van Bakrie lijkt in Indonesië door die hele affaire geen schrammetje te hebben opgelopen.

Bakrie heeft een kapitaal geïnvesteerd om voorzitter te kunnen worden van Golkar, de oude partij van dictator Suharto. Golkar is nog steeds de tweede partij van het land, en maakt deel uit van de coalitieregering van de huidige president Susilo Bambang Yudhoyono. Bakrie was in die regering coördinerend minister van Economische Zaken en later van Sociale Zaken. Hij werd voorzitter van Golkar en uiteindelijk lijsttrekker en beoogd presidentskandidaat. Zijn miljarden-akkefietje met Rothschild was duidelijk geen probleem.

Een omstreden verleden hoeft in Indonesië geen belemmering te zijn om het ver te schoppen. Dat bewijst Probowo Subianto, ex-schoonzoon van Suharto en een ex-generaal. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het organiseren van plunderingen en het ontvoeren en vermoorden van studentenleiders tijdens de val Suharto, in 1998. Hij is daarvoor zelfs uit het leger ontslagen. Desondanks is hij nu een van de twee overgebleven presidentskandidaten in de race naar de verkiezingen van 9 juli, en wordt de kans dat hij die race zelfs gaat winnen alleen maar groter. Prabowo’s adviseur, en broer, Hashim Djojohadikusumo, verbaast dat niet: ‘Ach, peilingen wijzen uit dat maar 4 procent van de bevolking zich echt druk maakt om mensenrechten.’

Er zijn echter zaken waar de bevolking zich wél druk om maakt. Aburizal Bakrie leidde zijn partij in de parlementsverkiezingen in april tot een historisch dieptepunt: Golkar bleef steken op 14,88 procent. Belangrijkste oorzaak van dit povere resultaat blijkt de impopulariteit van Bakrie. De zakenman heeft het verbruid bij uitgerekend dat deel van de bevolking dat de meeste stemmen in handen heeft: de gewone man. Die mag dan geen belangstelling hebben voor mensenrechten, maar wel voor Sidoarjo.

Aburizal Bakrie heeft in Sidoarjo laten merken wat hij op heeft met de gewone man: niets. En de gewone man weet dat. Modderslachtoffer Sumaji: ‘Mensen uit het hele land komen kijken in Sidoarjo, en wij vertellen aan iedereen dat wij acht jaar door Bakrie zijn belogen. Heel Indonesië weet wat hij hier heeft gedaan.’

Om nog te mogen meedoen aan de presidentsverkiezingen moet Bakrie een coalitie vormen, maar niemand wil hem meer. Iedereen voelt dat hij geen schijn van kans maakt. Bakrie is een politieke last geworden, een outcast. Hij probeert er ten slotte nog maar de best mogelijke deal uit te slepen.

De media noteren hoe hij zich op 9 mei eerst meldde bij Joko Widodo oftewel ‘Jokowi’, dan nog de gedoodverfde winnaar. Op 17 mei volgde de verrassende aankondiging dat hij een duo zal vormen met Promono Edhie, zwager van president Yudhoyono. Uiteindelijk werd op 19 mei bekendgemaakt dat hij zich aansluit bij Prabowo.

Bij ‘Jokowi’ had hij acht ministersposten geëist in ruil voor de steun van Golkar. Die eis werd genegeerd. Ook Yudhoyono’s zwager voelde niets voor een avontuur met Bakrie. Bij Prabowo kreeg hij uiteindelijk het hoogst haalbare: zeven kabinetszetels in geval van een overwinning. Bakrie zelf zou een superminister worden als goedmaker voor het vicepresidentschap, dat al aan Hatta Rajasa was vergeven. Prabowo haalde Bakrie binnen als een held, ‘een kampioen van Indonesisch entrepreneurschap’, een steunpilaar van een toekomstig economisch beleid.


Negatief effect
De toespraak waarin Prabowo dat deed is sindsdien op YouTube gewist en Bakrie is ook uit zijn campagne verwijderd, nadat Prabowo’s adviseurs hadden ontdekt dat zijn aanwezigheid een ‘negatief effect’ op Prabowo’s populariteit heeft.

De ex-generaal kan geen negatief effect gebruiken. Hij moet alle zeilen bijzetten om een kans te maken tegen Joko Widodo, de populaire gouverneur van Jakarta. Prabowo’s opmars is een verrassing, maar een nog grotere verrassing is het succes van deze Jokowi. Die heeft geen miljarden, hij heeft alleen maar zijn populariteit, en die berust niet alleen op een dure campagne, maar op zijn daden. Hij is van arme komaf, een man die oor heeft voor de problemen van de gewone man.

Hij heeft, als enige kandidaat, Sidoarjo bezocht. ‘Hij kan rekenen op alle stemmen hier’, zegt Sumadji. Hij hoopt dat dan die schadevergoeding er toch komt. De parlementsverkiezingen van april hebben hem al een kleine genoegdoening gegeven. ‘Kijk wat er van Bakrie over is. Hij wilde president worden! En kijk, nu mag hij alleen nog maar aansluiten bij Prabowo. Bakrie heeft geen vrienden meer.’Uit de Volkskrant, donderdag 3 juli 2014===

https://indonesie.actieforum.com/t9826-lapindo-na-8-jaar-nog-steeds-niets
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimema 7 jul 2014 - 10:287 juli 2014

Dossier:
Indonesië moet kiezen

Wie wordt president: Jokowi of Prabowo?

Op 9 juli gooien 185 miljoen stemgerechtigde Indonesiërs de teerling om te bepalen wie het grootste moslimland ter wereld de volgende vijf jaar zal leiden. Daarmee bepalen ze ook de richting die de tiende grootste economie ter wereld zal uitgaan. De meubelmaker neemt het op tegen de generaal.


artikel op MO
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimema 7 jul 2014 - 10:40


7 juli 2014

Dossier: Indonesië moet kiezen

Indonesië kiest: feiten & cijfers

De Indonesische presidentsverkiezingen op 9 juli worden ter plaatse historisch genoemd. Waarom is dat ook voor ons van belang? En hoe zit het Indonesische politieke systeem in elkaar?

De verkiezingen in Indonesië zijn belangrijk voor de rest van de wereld, omdat het land steeds zwaarder weegt op mondiaal en zeker op regionaal vlak. Het land speelt een leidende rol in de Asean (Zuidoost-Aziatische landenassociatie) en behoort tot de G-20 van grootste economieën. De EU sloot samenwerkingsakkoord af met Indonesië in 2009, maar dat werd pas eind 2013 van kracht.


  • vierde grootste bevolking te wereld met 254 miljoen inwoners, waarvan 55 procent jonger dan dertig. Stedelijke bevolking groeide van 85,2 miljoen in 2009 tot 140 miljoen in 2014.
  • grootste moslimbevolking ter wereld: 88 procent is moslim
  • derde grootste democratie ter wereld, na India en de Verenigde Staten, met 188 miljoen kiezers
  • tiende economie ter wereld volgens een rapport van de Wereldbank in mei 2014 (op basis van koopkrachtvergelijking of Purchasing Power Parity). Gemiddeld inkomen per jaar per inwoner is 4250 euro. Gemiddelde groei de voorbije jaren lag rond 6 procent.
  • de belangrijkste zeeroute voor de wereldhandel passeert door de Straat van Malakka: een kwart van de wereldhandel passeert hier tussen Indonesië en Maleisië
  • de grootste archipel ter wereld, met 18.307 eilanden (waarvan 6000 bewoond) met een landoppervlakte van 1,91 miljoen vierkante kilometer en zes zeeën die samen meer dan 3 miljoen vierkante kilometer wateroppervlakte tellen


artikel op MO
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimema 7 jul 2014 - 20:12

Indonesië: dictatuur of democratie?

Toegevoegd: maandag 7 jul 2014, 16:38

Woensdag kiest Indonesië een nieuwe president. De keus gaat niet alleen tussen twee personen, maar tussen twee totaal verschillende stijlen van leiding geven.Grof gezegd gaat de keus zelfs tussen democratie en dictatuur. Correspondent Michel Maas doet verslag.

Man van het volk
De verkiezingstrijd in Indonesië gaat tussen de bescheiden gouverneur van Jakarta, Joko Widodo, en de voormalige schoonzoon van dictator Suharto, Prabowo Subianto.

Lange tijd leek Joko Widodo de bijna onverslaanbare favoriet. Hij staat beter bekend als Jokowi. De relatief jonge gouverneur van Jakarta is populair bij de bevolking en presenteert zich als man van het volk die ook de problemen in de sloppenwijken aanpakt.

"Hij is een onbeschreven blad. Mensen kunnen dat zelf invullen", zegt een Indonesische criticus. "Als hij zijn onschuld kan bewaren en rechtstreeks contact met het volk kan houden, zullen wij een nieuw soort politiek hebben: een politiek van het volk."

Sterke man
Maar de strijd lijkt nog onverwacht spannend te worden. Prabowo, een ex-generaal met een fout verleden, is bezig met een opmars. Hij begon als underdog, maar zijn campagne, waarin hij zichzelf als 'sterke man' presenteert, blijkt aan te slaan.

Prabowo wordt vaak geassocieerd met het geweld in Oost-Timor begin jaren '90 van de vorige eeuw. Hij zou verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen en de verdwijning van activisten die voor democratie streden.

Aanhangers zeggen dat de beschuldigingen nooit zijn bewezen en dat Prabowo daarom ook nooit werd berecht.

Westers bedenksel
Wat staat Indonesië te wachten als Prabowo wint? De afschaffing van de democratie? Prabowo is er in ieder geval voor. Democratie is een westers bedenksel dat niet past bij Indonesië, zegt hij. Net als buitenlandse investeerders. Die roven het land alleen maar leeg.

De verkiezingen zijn aanstaande woensdag. Pas op 26 juli is de winnaar bekend of volgt een tweede stemronde.

Vragen of opmerkingen? Mail: Michel.Maas@NOS.nl

Nieuwsuur.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimedi 8 jul 2014 - 12:32


Nek-aan-nek-race presidentsverkiezingen Indonesië

  dinsdag 8 juli 2014, 13:17
   Video.  |  Duur: 01:22
 

De presidentsverkiezingen in Indonesië naderen een onverwacht spannend eind. Het is een nek-aan-nek-race tussen de ex-generaal Prabowo Subianto en de winnaar van de parlementsverkiezingen Joko Widodo.

NOS Nieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimedi 8 jul 2014 - 12:398 juli 2014

Dossier: Indonesië moet kiezen

Corruptie bestrijden of business as usual

Zowel de twee presidentskandidaten als het hele spectrum van het middenveld plaatsen corruptiebestrijding bovenaan de politieke agenda. Presidentskandidaat Prabowo schat het verlies voor de nationale economie jaarlijks op meer dan 62 miljard euro, de anti-corruptie commissie denkt dat het eigenlijke verlies een veelvoud daarvan is. De decentralisatie van de macht tegelijk leidde tot een decentralisatie en dus een bredere verspreiding van maatschappelijke kwaal nummer één.

artikel op MO
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimewo 9 jul 2014 - 7:51

wo 09 jul 2014, 09:20
Exitpolls: Jokowi ligt voorop in Indonesië

JAKARTA - Gouverneur Joko Widodo van Jakarta heeft de presidentsverkiezingen in Indonesië gewonnen. Dat voorspellen diverse exitpolls die na het sluiten van de stembussen om 08.00 uur (Nederlandse tijd) zijn gepubliceerd.

In een peiling van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS) staat Widodo, beter bekend als Jokowi, op 45,1 procent. Zijn rivaal, oud-generaal en zakenman Prabowo Subianto, zou 42,2 procent hebben behaald. Het centrum houdt echter een stevige slag om de arm omdat veel kiezers niet wilden zeggen op wie ze hebben gestemd. Volgens een peiling van het blad Kompas ligt Jokowi 9 procentpunten voor op zijn rivaal.
Jokowi leek aanvankelijk op een ruime overwinning af te stevenen, maar de laatste weken slonk zijn voorsprong, mede door een door zijn tegenstanders gefinancierde lastercampagne. De 53-jarige zoon van een timmerman en vroegere meubelhandelaar heeft zich als gouverneur van de hoofdstad populair gemaakt door als een wervelwind problemen aan te pakken. In tegenstelling tot de vele corrupte politici in het eilandenrijk heeft hij een 'schoon' imago.

Prabowo is de verpersoonlijking van het establishment. Hij is getrouwd geweest met een dochter van de autoritaire oud-president Soeharto, die Indonesië meer dan 20 jaar leidde. Ook is hij als generaal betrokken gewest bij schendingen van de mensenrechten in Oost-Timor en Papoea.
Ongeveer 186 miljoen stemgerechtigden konden hun stem uitbrengen.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimewo 9 jul 2014 - 7:55

Indonesië kiest opvolger president Yudhoyono


woensdag 9 juli 2014

Indonesië gaat vandaag naar de stembus. De 190 miljoen stemgerechtigden mogen een opvolger kiezen voor president Yudhoyono, die na twee termijnen niet herkiesbaar is.

Video bij de NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimewo 9 jul 2014 - 15:16


Jokowi eist overwinning op

Door BNR Webredactie
09 juli 2014 10:34 AM

Gouverneur Joko Widodo van Jakarta heeft de presidentsverkiezingen in Indonesië gewonnen. Dat voorspellen diverse exitpolls die na het sluiten van de stembussen om acht uur zijn gepubliceerd.


In een peiling van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS) staat Widodo, beter bekend als Jokowi, op 45,1 procent. Zijn rivaal, oud-generaal en zakenman Prabowo Subianto, zou 42,2 procent hebben behaald.

Het centrum houdt echter een stevige slag om de arm omdat veel kiezers niet wilden zeggen op wie ze hebben gestemd. Volgens een peiling van het blad Kompas ligt Jokowi 9 procentpunten voor op zijn rivaal.

Overwinning
Jokowi en zijn partij eisten de overwinning op, maar Prabowo zei erop te vertrouwen dat hij uiteindelijk de winnaar van de verkiezingen blijkt te zijn. De nationale kiesraad maakt op dinsdag 22 juli officieel bekend wie de opvolger wordt van president Susilo Bambang Yudhoyono, die Indonesië 10 jaar heeft bestuurd.

Jokowi leek aanvankelijk op een ruime overwinning af te stevenen, maar de laatste weken slonk zijn voorsprong, mede door een door zijn tegenstanders gefinancierde lastercampagne.

Timmerman
De 53-jarige zoon van een timmerman en vroegere meubelhandelaar heeft zich als gouverneur van de hoofdstad populair gemaakt door als een wervelwind problemen aan te pakken. In tegenstelling tot de vele corrupte politici in het eilandenrijk heeft hij een 'schoon' imago.

Prabowo is de verpersoonlijking van het establishment. Hij is getrouwd geweest met een dochter van de autoritaire oud-president Soeharto, die Indonesië meer dan 20 jaar leidde. Ook is hij als generaal betrokken gewest bij schendingen van de mensenrechten in Oost-Timor en Papoea.

Ongeveer 186 miljoen stemgerechtigden konden hun stem uitbrengen.


bnr.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimewo 9 jul 2014 - 15:18"Prabowo vreest dat verkiezingen Indonesië worden gemanipuleerd"

woensdag 9 juli 2014, 12:52
862 keer beluisterd
Audio. Duur: 03:13

In Indonesië eisen zowel presidentskandidaat Jokowi als zijn opponent Prabowo de overwinning op. Een gespannen situatie dreigt nu de rivalen elkaar lijken te gaan bevechten. Correspondent Michel Maas zegt dat Jokowi als eerste de overwinning opeiste.

NOS Nieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimewo 9 jul 2014 - 15:18


In Indonesië viel iets te kiezen
woensdag 9 jul 2014, 13:13 (Update: 09-07-14, 13:19)


De beide presidentskandidaten in Indonesië hebben vrijwel even veel stemmen gekregen, maar houdt de overeenkomst tussen beide mannen wel op.

Grotere tegenstellingen tussen Jokowi (voluit Joko Widodo) en Prabowo Subianto zijn nauwelijks denkbaar.

Jokowi (53) heeft naam gemaakt als 'schone' politicus en als bestrijder van corruptie. Prabowo (62) is de verpersoonlijking van de oude politieke elite die verwikkeld is in ruzies en schandalen.


Prabowo

Prabowo heeft al lang wortels in de 'oude politiek' van Indonesië. Hij is getrouwd geweest met een dochter van Soeharto, de president die het land meer dan 30 jaar met harde hand regeerde.

Zoals zo veel Indonesische politici komt Prabowo uit het leger. Als generaal was hij betrokken bij militaire conflicten in Oost-Timor en Papoea. Volgens mensenrechtenorganisaties heeft hij daar geen schone handen aan overgehouden.

Na zijn militaire loopbaan kocht hij met zijn broer een papierfabriek in Oost-Kalimantan. De onderneming groeide uit tot een concern met 27 bedrijven in binnen- en buitenland op het gebied van energie, palmolie en visserij.


Jokowi

De zakenman Jokowi stapte in 2005 in de politiek. Hij werd burgemeester van Solo op Java en later gouverneur van Jakarta. In die functies onderscheidde hij zich van zijn voorgangers door een onverschrokken aanpak van problemen.

Als gouverneur van de hoofdstad veegde hij publiekelijk diensthoofden de mantel uit, omdat die in zijn ogen te laks waren met de aanpak van corruptie. Jokowi zat in Jakarta weinig in zijn kantoor; hij was vaak op pad om met de bevolking te praten.

Eerder dit jaar betrad hij bij de parlementsverkiezingen het landelijke politieke toneel, als lijsttrekker van de Democratische Partij van Strijd. Hij leidde de PDI-P naar een verkiezingszege.

NOS Nieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimewo 9 jul 2014 - 15:19


Beide kandidaten Indonesië claimen overwinning

Door Eva Oude Elferink
09 juli 2014 03:39 PM

De presidentsverkiezingen in Indonesië kent voorlopig twee winnaars. Zowel Joko Widodo, de gouverneur van Jakarta, als zijn rivaal oud-generaal Prabowo Subianto claimen de verkiezingen te hebben gewonnen.


Ook de Indonesische media verkeren in tweestrijd. "Het is echt een nek-aan-nekrace geweest de afgelopen weken", zegt Wouter van Cleef, correspondent in Indonesië. "Alle media hier hangen een beetje aan een kandidaat."


Zo berichten pro-Subianto nieuwsbronnen over zijn overwinning. De meeste onafhankelijke media wijzen daarentegen Widodo aan als winnaar, zegt Van Cleef. De gouverneur uit Jakarta is ook de favoriet van buitenlandse media en academici.

"Subianto is een generaal die nog onder Soeharto heeft gevochten en in verband wordt gebracht met mensenrechtenschendingen. Widodo staat voor veel mensen juist voor een moderner Indonesië."

Onrust
De definitieve uitslag volgt pas over twee weken. "Er zijn hier en daar al wat mensenrechtenactivisten die zich zorgen maken of er in de tussentijd niet met stemmen gerommeld gaat worden", zegt Van Cleef. De verkiezingsdag zelf is rustig verlopen, maar er wordt volgens de correspondent wel voor onrust gevreesd.

"Het leger heeft ook gezegd daarop voorbereid te zijn. De huidige president heeft de bevolking in ieder geval opgeroepen niet de straat op te gaan en elkaar te provoceren. Het ziet er nu niet naar uit, maar het kan zijn dat het nog uit de hand loopt."


bnr.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
OmSid
Aantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimewo 9 jul 2014 - 15:24

De gouverneur uit Jakarta is ook de favoriet van buitenlandse media en academici.
===============================================================
Het gaat om wat de Indonesiers vinden.
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimewo 9 jul 2014 - 20:19


uiteraard, OmSid, de Indonesiërs zijn degene die mogen stemmen... wij mogen alleen een voorkeur hebben.
Heeft u ook gestemd?
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimewo 9 jul 2014 - 20:22


Wordt Indonesië een dictatuur of blijft het land democratisch?

   woensdag 9 juli 2014, 19:40
   Video
   Duur: 02:10
   

Dat is de vraag die veel Indonesiërs bezighoudt. Vandaag konden ze hun stem uitbrengen voor een nieuwe president. Ze kunnen kiezen uit een kandidaat die zich profileert als een man van het volk. En een oud-generaal die nauwe banden heeft met de vroegere dictator, president Soeharto. De definitieve uitslag is er pas over een paar weken. Maar allebei hebben ze nu alvast de overwinning opgeëist.

NOS Nieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimewo 9 jul 2014 - 21:24


.. De officiële uitslagen worden pas verwacht op 21 of 22 juli. Verkiezingen in Indonesië zijn een immense operatie. Het land telt vele duizenden eilanden, zeer afgelegen plekken en 250 miljoen inwoners.


Tot zolang moeten we geduld hebben... Rolling Eyes 
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
OmSid
Aantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimedo 10 jul 2014 - 12:28

M.Maas heeft vaak laten zien dat hij weinig kennis heeft over de politieke landschap in Indonesia.
Hij is een lichtgewicht vergeleken met Step Vaessen of Dirk Vlasblom.

Beiden partijen (P-H, J-K) hebben ook hun "overwinning" opgeeist op basis van quick count.
Van 11 survey bureaus hadden 4 de "overwinning"van Prabowo vastgesteld.
Dat er verschillen zijn wordt t.z.t onderzocht.

Wel komen meer cijfers die gebaseerd zijn uit de stembureaus , die men nu als "real count" noemen.
Het beste is om de officiele cijfers op 21 0f 22 juli te wachten.
Hoop maar dat men zich zelf kunnen beheersen om niet geprovoceerd te worden door de tegenpartij.
Uiteindelijk moeten ze samenwerken om Indonesia die ze willen te kunnen bereiken.

@ Wu
Ik ben niet geweest in Den Haag , was ziek .
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimedo 10 jul 2014 - 14:48


Hopelijk niet al te ernstig, OmSid
Wens u veel beterschap  roosje 

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimeza 12 jul 2014 - 20:37


Radio 1:

12 juli 2014 > TROS Nieuwsshow > Fragment: Presidentskandidaten Indonesie eisen beide overwinning op

De presidentsverkiezingen in Indonesië zijn uitgelopen op een nek-aan-nekrace tussen de ex-generaal Prabowo Subianto en de winnaar van de parlementsverkiezingen Joko Widodo. Volgens de meeste exitpolls heeft Widodo iets meer dan de helft van de stemmen behaald. Pas op 22 juli zijn alle stemmen officieel geteld. Widodo staat bekend om zijn aanpak van de corruptie. Prabowo heeft als oud-schoonzoon van president Soeharto nog banden met het oude regime. 190 miljoen Indonesiërs konden een opvolger kiezen voor president Yudhoyono, die niet herkiesbaar is. Over deze verkiezingen en de mogelijke gevolgen praten we met Henk Schulte Nordholt. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimeza 12 jul 2014 - 20:43

Als 'Indonesische Obama' het maar gaat redden
Stevo Akkerman − 12/07/14, 19:02


COLUMN
In dagen als deze, als het nieuws lijkt te bestaan uit de ene jobstijding na de andere, en dan doel ik niet per se op de verrichtingen van bepaalde voetbalteams, moeten we het hebben van Indonesië voor een teken van hoop. Als alles meezit. Misschien


Je gunt deze heren geen gelijk, maar zijn de zachte krachten sterk genoeg om hun het hoofd te bieden?
Bij de presidentsverkiezingen van deze week lijkt Joko Widodo - in de volksmond Jokowi - te hebben gewonnen van Prabowo Subianto, en dat is een overwinning van een man van eenvoudige komaf, met een boodschap van eerlijkheid en betrokkenheid, op een oud-generaal met bloed aan zijn handen en autocratische neigingen. Het juichen moet nog even worden opgeschort, want een officiële uitslag komt pas later deze maand, en de voorlopige cijfers suggereren dat de zege van Jokowi niet erg groot is - voor de zekerheid heeft ook Prabowo zichzelf tot winnaar uitgeroepen. De kans bestaat dat het gevecht om de uitslag pas via de rechter beslecht zal worden.

'Naïef'
Zijn aanhangers vergelijken Jokowi, gouverneur van Jakarta, met Barack Obama. Dat is pikant omdat Obama, die in zijn jeugd een aantal jaren in Indonesië woonde, er in Amerika van wordt verdacht moslim te zijn, terwijl Jokowi in Indonesië moet opboksen tegen het lasterlijke bericht dat hij christen is.

Maar verder gaat het in beide gevallen inderdaad om jonge politici, die de brutaliteit hadden het establishment uit te dagen, en dat op basis van idealen die door veteranen van het politieke bedrijf als naïef worden weggewoven. Er gaat van de vergelijking ook een waarschuwing uit: zoals Obama vastliep in het moeras van Washington en zich verbluffend gemakkelijk voegde naar de verlangens van het Amerikaanse veiligheidsapparaat (drones, afluisterprogramma's), zo zou ook Jokowi zich kunnen ontpoppen als een mooie belofte die nooit uitkwam.

En dan is Indonesië nog veel moeilijker te besturen dan de VS. Het land is nog lang niet in het reine met het dictatoriale en gewelddadige verleden, waar Prabowo mee wordt geassocieerd (kijk de bekroonde film 'The Act of Killing') en het worstelt met armoede, religieuze intolerantie, corruptie en geografische meervoudigheid: 13.466 eilanden, 360 etnische groepen, 719 talen. De harde hand van president Soeharto hield dit rijk bij elkaar, maar de democratisering die sinds zijn vertrek in 1998 is doorgevoerd, zet de eenheid van het land onder druk. Elizabeth Pisana, die voor haar net verschenen boek 'Indonesia Etc.' de hele archipel bereisde, vroeg zich af of ze schreef over 'een land dat had opgehouden te bestaan'.

Tegenkrachten
De angst voor wanorde verklaart de relatief goede score van Prabowo. De voormalige generaal, die ontslagen werd uit het leger omdat hij betrokken zou zijn geweest bij mensenrechtenschendingen, belooft rust en zekerheid. Hij is het prototype van de sterke leider, en met zijn geringschattende woorden over de democratie schaart hij zich in de gelederen van de vele autocraten - niet alleen in Azië - die voorspoed boven vrijheid stellen.

Je gunt deze heren geen gelijk, maar zijn de zachte krachten sterk genoeg om hun het hoofd te bieden? In een interessant artikel in Inside Indonesia beschrijft de Nederlandse wetenschapper Roanne van Voorst hoe inwoners van een sloppenwijk in Jakarta liever niet zien dat Jokowi president wordt: hij is te aardig om op nationaal niveau te overleven, zeggen ze, de tegenkrachten zijn daar te groot.

Maar ach, er is al slecht nieuws genoeg. Laten we ervan uitgaan dat Jokowi het redt. Misschien. Als alles meezit.

Trouw
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimeza 19 jul 2014 - 11:49


Verkiezingsstrijd verdeelt Indonesië

Wie de presidentsverkiezingen ook wint in Indonesië, ruzie is onvermijdelijk. Het tellen van de stemmen lijkt daar weinig aan te veranderen. De angst voor onregelmatigheden is groot.

Door Michel Maas

Jakarta – Indonesië telt af. De officiële stemmemtellers zijn begonnen met het verwerken van de resultaten van de presidentsverkiezingen van 9 juli. De telling moet bepalen wie de volgende president van Indonesië wordt, maar in plaats daarvan lijkt de stemmentellerij alleen maar wat uitstel te brengen van een aanstaande botsing.

Beide kandidaten hebben de overwinning al opgeëist, en geen van beiden lijkt van plan zich bij een nederlaag neer te leggen. Beide partijen suggereren openlijk dat de andere via geknoei met de stemmen de overwinning zal proberen binnen te slepen.

Wie er ook wint, er kan alleen maar ruzie van komen. De vraag die Indonesiërs bezighoudt, is nu hoe ver die zal gaan. De antwoorden bestrijken het hele repertoire van juridische stappen, protesten, rellen en brandstichtingen tot en met een militaire coup. De verkiezingen hebben de bevolking verdeeld.

De ene helft hunkert naar een sterke man, terwijl de andere helft niets meer vreest dan terugkeer naar een dictatuur die zestien jaar geleden met veel moeite is afgeschaft. En beide partijen lijken onverzoenlijk.

De strijd gaat tussen ex-generaal Prabowo Subianto en de gouverneur van Jakarta, Joko Widodo (‘Jokowi’). De voorlopige uitslagen van de verkiezingen hebben alleen maar verwarring veroorzaakt. Peilingen van gerenommeerde bureaus geven de zege aan Joko Widodo. Hij zou zo’n 62 procent van de stemmen hebben gehaald, en Prabowo de rest. De ex-generaal heeft echter eigen opiniepeilers ingehuurd en die geven hém de overwinning, met een kleine 51 procent.

In de media is een storm losgebarsten over de betrouwbaarheid van de peilingen, en vooral van de peilers. De overwinning van Prabowo is weggehoond. De organisatie van opiniepeilers noemt zijn onderzoeksbureaus dubieus, en tegen twee ervan zijn aanklachten ingediend bij de politie.

De strijd over de juistheid van de peilingen is echter een achterhoedegevecht. De werkelijke strijd woedt nu in de kantoren van de stemmentellers. In hoeverre kan de uitslag van de verkiezingen worden vervalst?

De eerste berichten over onregelmatigheden zijn al opgedoken op het internet. Stembureaus knoeien met het aantal stemmen, ‘Jokowi’-stemmen verdwijnen mysterieus, Prabowo krijgt ze erbij. Vooral met in het buitenland uitgebrachte stemmen lijkt op grote schaal te zijn geknoeid. In Maleisië brachten, volgens handmatige tellingen, 4.099 mensen hun stem uit op Prabowo (tegen 4.815 voor Jokowi). In het pakket, dat de Indonesische ambassade in Kuala Lumpur naar Jakarta stuurde, zaten ineens 39.671 stemmen voor Prabowo.

Ook andere ambassades schijnen het aantal Prabowo-stemmen grof te hebben opgewaardeerd. Zo grof, dat de telling in Jakarta er volgens de berichten ‘dramatisch’ door is veranderd.

Prabowo zelf heeft de angst voor een confrontatie nog eens aangewakkerd door een optreden bij de Britse BBC. Daar hield hij een tirade tegen iedereen die tegen hem was, en tegen iedereen die hem durfde aan te vallen, vooral vanwege zijn verleden.

Prabowo Subianto was een schoonzoon van dictator Suharto. In 1998, tijdens de val van zijn schoonvader, heeft Prabowo zich als generaal schuldig gemaakt aan schendingen van de mensenrechten, ontvoeringen en martelingen. Hij is daarvoor ontslagen uit het leger.

De ex-generaal noemt het oprakelen van zijn verleden ‘karaktermoord’ en ‘lasterpraat’. Niet hij, maar Joko Widodo is de slechterik, briest Prabowo: ‘Die man is het produkt van een pr-campagne, een werktuig van de oligarchen, hij beweert dat hij nederig is, maar dat is alleen maar een act.’

Prabowo heeft geen zin een eventuele nederlaag te accepteren. Waarom zou hij?: ‘I’m leading!, ‘Ik win!’.


Uit de Volkskrant, 16-07-2014
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
OmSid
Aantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimezo 20 jul 2014 - 9:59

Toean Maas staat weer te raaskallen.

Op dit moment zijn er 2 president kandidaten , de eerst gedoodverfde winnaar Jokowi  en Prabowo.
Prabowo  was in het begin bijna kansloos tegen bij de wong cilik ( de kleine man/vrouw) populaire Jokowi, want  laten we eerlijk het stikt daar van de wong cilik.
Het is verbazingwekkend waarom bijna 50 %  van de Indonesiers alsnog  Prabowo hebben gekozen.

Persoonlijk hou ik op rationele keuze, vergelijk de inhoud van de ransels (de competenties) van beide kandidaten.
Wie is Jokowi en wie is Prabowo ?

Prabowo is de zoon van Prof. Dr Soemitro Djojohadikoesoemo en Dora Sigar ( een link met Manado - haar grootvader was Majoor/Hukum Besar   en link met Duitsland).  Zie ook zijn militaire carrier.

http://www.gerindrasulsel.co.id/beranda/silsilah-keturunan-keluarga-prabowo-subianto-djojohadikusumo/

Nog 2 dagen wachten (?) en dan heeft Indonesia een nieuwe democratisch gekozen president, MITS de uitslag van KPU geaccepteerd wordt door beide partijen.
Het schijnt dat het verschil niet echt groot is (bijna 3%) , en er is al geconstateerd dat bij verschillende plaatsen gerommeld zijn .
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimezo 20 jul 2014 - 15:34


Indoweb, 19 juli 2014:

Presidentskandidaat Prabowo geeft ontvoeringen en martelingen toe
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
OmSid
Aantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimezo 20 jul 2014 - 22:28

Ik denk dat Prabowo dat niet gezegd kan hebben.
In een oude interview ( vlak na de gebeurtenissen) had hij erkend dat er toen een soort algemene opdracht was om bepaalde groep activisten op te pakken.
Op verdenking van bepaalde activiteiten .
De namenlijst en de beschuldigingen was bekend bij diverse hoge officieren van het leger en diverse diensten .

Wel erkende Prabowo dat een groep van zijn soldaten onder leiding van een sergeant(majoor ?) die groep hadden opgepakt
En door fouten ( ik zal proberen de juiste tekst/interview te vinden) werden de activisten vermist.

Prabowo nam zijn verantwoordelijkheid en werd de laan uitgestuurd.

Niemand had voor hem opgenomen ( begrijpelijk als men weet wat er toen in 1998 gebeurde), zelfs zijn schoonvader(Soeharto ) keek naar de andere kant.
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitimema 21 jul 2014 - 10:36


Indoweb, 21-07-2014 :
     

‘Jokowi nieuwe president Indonesië’
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud

Presidentsverkiezing 09-07-2014 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Presidentsverkiezing 09-07-2014   Presidentsverkiezing 09-07-2014 Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Presidentsverkiezing 09-07-2014
Terug naar boven 
Pagina 1 van 2Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
 Soortgelijke onderwerpen
-
» HNY 2014
» Programma TTF 2014
» TongTongFair, 29 mei 2014
» TongTongFair, 30 mei 2014
»  Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. mei 2014

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: