Na 67 jaar proces over bloedbad in Nederlands-IndiëDoor: redactie
28/08/14 - 21u14 Bron: ANP
Eén van de nabestaanden van een slachtoffer van het bloedbad in Zuid-Sulawesi, die in Den Haag het proces volgt. © anp.Voor het eerst heeft de rechter zich vandaag gebogen over het bloedbad dat het Nederlandse leger 67 jaar geleden in Zuid-Sulawesi in toenmalig Nederlands-Indië heeft aangericht onder Indonesische mannen. Kinderen van de slachtoffers willen erkenning van hun leed en eisen een schadevergoeding van 20.000 euro.
Enkele jaren geleden werden deze foto's van een executie door Nederlandse militairen in Nederlands-Indië gepubliceerd. De foto's kwamen uit een privéalbum van een soldaat die diende als dienstplichtige in Nederlands-Indië. © kos.
"Voordat we sterven hoop ik dat we rechtvaardigheid krijgen. U kunt aan onze gezichten zien dat we al oud zijn. We zijn gekomen om u te vertellen over het leed dat we hebben doorstaan", zei Shafiah Paturusi (82) tegen de rechtbank in Den Haag .
Die moet bepalen of behalve weduwen van de geëxecuteerden, waar al een regeling voor is, ook kinderen recht hebben op een schadevergoeding. Nederland vindt dat de zaak is verjaard en dat de uitzondering die is gemaakt voor de weduwen daar niets aan afdoet.
De vrees bestaat dat als de kinderen ook recht krijgen op een vergoeding, veel meer mensen daar aanspraak op zullen maken. Tot op heden hebben 78 mensen een claim ingediend.
In de rechtbank waren donderdag drie inmiddels bejaarde kinderen van slachtoffers. Zij mochten het woord voeren. "Als kind heb ik geleden, ik kon niet naar school", vertelde Andi Monji.
208 dodenMonji zag op op 28 januari 1947 als jongetje van 9 of 10 jaar dat de mannen in het dorp Suppa werden geslagen, uitgekleed en doodgeschoten door Nederlandse militairen. De lijken werden opgestapeld en in gaten in de grond begraven. Er waren 208 doden.
Nederlandse elitetroepen executeerden eind 1946 en begin 1947 in totaal duizenden mannen. De 'zuiveringsacties' onder commando van kapitein Raymond Westerling moesten een einde maken aan de anarchie en het verzet tegen de Nederlandse kolonisator.
In totaal vijf 'kinderen van Sulawesi' eisen in Den Haag een schadevergoeding. Maar ook 18 weduwen hebben Nederland gedaagd. Tien van hen zijn afgewezen voor een schadevergoeding omdat Nederland twijfels heeft over hun claim en getuigenissen. Acht anderen zijn het er niet mee eens dat de advocaatkosten van hun schadevergoeding wordt afgetrokken.
Bij het verlaten van de rechtszaal zei Abdul Halik (76), die zijn vader kwijtraakte, dat hij in ieder geval 'senang' (gelukkig) is dat hij na al die jaren zijn verhaal heeft kunnen vertellen. De rechter doet op 28 november uitspraak.
HLN