Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 70 jaar wachten op Nederlands sorry voor Indië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

70 jaar wachten op Nederlands sorry voor Indië Empty
BerichtOnderwerp: 70 jaar wachten op Nederlands sorry voor Indië   70 jaar wachten op Nederlands sorry voor Indië Icon_minitimevr 14 aug 2015 - 15:42

70 jaar wachten op Nederlands sorry voor Indië
Vandaag, 17:16
Binnenland

Geschreven door verslaggever Marjolein Hogervorst

"Ik verwacht van de Nederlandse overheid iets van sorry", zegt Piet Rosier die bijna 70 jaar geleden na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwam. Het doet hem nog steeds pijn dat er zo weinig aandacht voor de oorlog in Indië was en is.

"Het kan heel eenvoudig te zijn, alleen maar sorry. En ik verwacht toch een kleine financiële tegemoetkoming, zodat ik toch het idee heb dat er iets wordt gedaan."

Rosier was 11 jaar toen hij naar het jongenskamp werd gestuurd. Dat was volgens de Japanners, die toen het land bezetten, een goede leeftijd om te beginnen met werken.

"Ik werd van mijn moeder weggerukt en we moesten veldwerk verrichten in een buitenwijk." Drie jaar werkte hij in de brandende zon. Hij en z'n medegevangenen moesten bomen kappen. "Dat was toch wel heel pittig en er was heel weinig voeding in het kamp."

Weinig aandacht

In Nederlands-Indië beleefden ze onder de Japanse bezetting een hele andere Tweede Wereldoorlog dan hier in Nederland. Destijds woonden er zo'n 300.000 Nederlanders in Indië. Meestal werkten ze daar als ambtenaar voor de Nederlandse overheid of als werknemer van een Nederlands bedrijf.

Na de oorlog trokken velen terug naar Nederland, waar ze weinig aandacht voor hun leed kregen. "Ik had een dak boven mijn hoofd, maar je moet niet vragen hoe. Het was een kamer van ongeveer vier bij vijf meter en op de zolder hadden we een hok om in te slapen. En er was geen rode cent."

Achterstallig loon werd destijds niet door de overheid uitbetaald en ook kwam er geen compensatie voor alles wat ze door de oorlog en hun vlucht naar Nederland achter moesten laten.
Piet Rosier moest op jonge leeftijd al werken in Nederlands-Indië NOS

Boek dicht

De herdenking van morgen zou volgens Rosier een goede gelegenheid zijn voor de compensatie, omdat de premier en de koning daarbij aanwezig zijn. "De kring van overlevers wordt alsmaar kleiner en kleiner. En dan denk ik: ja, laat ze dan het op laatste moment nog een gebaar maken. Dan kan het boek dicht."

Van de 300.000 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indië woonden, zijn er nog ongeveer 50.000 in leven.

Video bij de NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
70 jaar wachten op Nederlands sorry voor Indië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: