vr 29 aug 2014, 12:12
'Staatsbezoek Japan kent altijd heikel punt'
DEN HAAG -
Een staatsbezoek van of naar Japan kent altijd weer een heikel punt: een spijtbetuiging van Japan voor de oorlogsslachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië. Dat zei voorzitter Jan van Wagtendonk van de stichting Japanse Ereschulden (JES) vrijdag.
Hij vindt het „uitstekend” dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in oktober naar het Aziatische land gaan. Wel hoopt hij dat de koning, zoals zijn moeder koningin Beatrix eerder deed, erop zal wijzen dat veel Nederlanders uit Indië nog steeds gebukt gaan onder het ondergane leed in de Tweede Wereldoorlog.
De stichting, die zich inzet voor een Japanse schulderkenning, spijtbetuiging en compensatie, heeft al met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gesproken. „We hebben gezegd dat niet mag worden vergeten dat Japan nog steeds een ereschuld heeft.”
Een erkenning van de daden zou ook moeten worden verwoord in de Japanse geschiedenisboeken, aldus Van Wagtendonk. Mensen van zijn stichting protesteren nog steeds elke tweede dinsdag van de maand bij de Japanse ambassade in Den Haag.
In het verleden leidden staatsbezoeken van keizer Akihito en zijn vader keizer Hirohito in ons land tot demonstraties en ophef. Vooral bij Hirohito was dat het geval. Hij was ook in de oorlog keizer van Japan en voor veel Indische Nederlanders, die onder meer in de zogeheten jappenkampen belandden, het symbool van wrede onderdrukking.
Telegraaf