Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Koning spreekt in Japan over oorlog

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Koning spreekt in Japan over oorlog Empty
BerichtOnderwerp: Koning spreekt in Japan over oorlog   Koning spreekt in Japan over oorlog Icon_minitimewo 29 okt 2014 - 14:02

Koning spreekt in Japan over oorlog
woensdag 29 okt 2014, 12:42 (Update: 29-10-14, 14:12)

Koning spreekt in Japan over oorlog R0s5m1
Willem-Alexander en Máxima arriveren bij het staatsbanket EPA

Koning Willem-Alexander heeft bij het staatsbanket in Japan aandacht gevraagd voor de Tweede Wereldoorlog. "De wonden die zijn geslagen blijven het leven van velen beheersen", zei de koning.

Willem-Alexander zei verder dat de herinneringen aan gevangenschap, vernedering en dwangarbeid nog steeds bepalend zijn in het leven van de slachtoffers. En dat Japanners ook geleden hebben onder de oorlog.

De koning noemde erkenning van het leed de basis voor verzoening en zei dat door de inzet van Nederlanders en Japanners nieuw vertrouwen is ontstaan.

Oorlogskeizer
Tijdens het vorige staatsbezoek aan Japan, in 1991, was de oorlogsgeschiedenis een nog belangrijker thema. Aanvankelijk zou koningin Beatrix het land in 1986 bezoeken, maar daartegen was veel verzet vanwege het oorlogsverleden.

Japan bezette Nederlands-Indië en sloot tienduizenden Nederlanders op in 'Jappenkampen'. Veel mannen moesten dwangarbeid verrichten. Tienduizenden Nederlanders en meer dan 2 miljoen Indonesiërs kwamen door honger en uitputting om het leven.

Pas na het overlijden van de 'oorlogskeizer' Hirohito kwam er in 1991 een staatsbezoek. Beatrix refereerde in haar toespraak aan de oorlog en sprak de hoop uit dat het staatsbezoek de relatie met Japan makkelijker zou maken.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Koning spreekt in Japan over oorlog Empty
BerichtOnderwerp: Re: Koning spreekt in Japan over oorlog   Koning spreekt in Japan over oorlog Icon_minitimewo 29 okt 2014 - 14:07

8 oktober Hirohito-bezoek (1971)

8 oktober 1971 - De Japanse keizer Hirohito, op zijn bevel verantwoordelijk voor de mishandeling en dood van miljóenen mensen, brengt een (privé)bezoek aan Nederland: naar Artis (want hij houdt heel erg van dieren), naar het Rijksmuseum (want hij wilde altijd al de Nachtwacht zien) en dineren met de koninklijke familie ten paleize Soestdijk (want ze zijn góede vrienden), in wezen vergelijkbaar met Hitler die na de oorlog gezellig een kopje thee drinkt met de koningin...
(Wim Kan - Er leven haast geen mensen meer)

http://vimeo.com/108305803




Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Koning spreekt in Japan over oorlog Empty
BerichtOnderwerp: Re: Koning spreekt in Japan over oorlog   Koning spreekt in Japan over oorlog Icon_minitimewo 29 okt 2014 - 14:14

"Wonden die zijn geslagen blijven leven van velen beheersen"


woensdag 29 oktober 2014, 14:05
VIDEO Koning Willem-Alexander heeft bij het staatsbanket in Japan aandacht gevraagd voor de Tweede Wereldoorlog.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Koning spreekt in Japan over oorlog Empty
BerichtOnderwerp: Re: Koning spreekt in Japan over oorlog   Koning spreekt in Japan over oorlog Icon_minitimevr 31 okt 2014 - 20:36


vr 31 okt 2014, 11:54|
Keizerspaar ontmoet oorlogsslachtoffers

De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko hebben vrijdag gesproken met Nederlandse oorlogsslachtoffers. Het gaat om deelnemers aan het Peace Exchange Program. Dat gebeurde tijdens de receptie die koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanboden aan het keizerspaar na het afsluitende concert van het staatsbezoek aan Japan.

De deelnemers aan het uitwisselingsprogramma, dat sinds 1996 werkt aan verwerking van het oorlogsleed en verzoening tussen Japanners en Nederlanders, waren speciaal uitgenodigd voor de gelegenheid. Onderdeel van het uitwisselingsprogramma zijn reizen naar Japan voor oorlogsslachtoffers. Een van die reizen viel samen met het staatsbezoek. Dat bood de kans de deelnemers, en de voor het programma werkende Japanse en Nederlandse vrijwilligers, in contact te brengen met keizer en keizerin, die ieder apart in gezelschap van koning en koningin met hen spraken.
„We hebben Japan aangemoedigd met het programma door te gaan”, zei ambassadeur Radinck van Vollenhoven in een toelichting. „Je ziet dat de mensen die meedoen baat hebben van hun kennismaking met het moderne Japan. Het helpt bij de verwerking van hun leed, ze krijgen begrip voor het andere Japan en je werkt aan verzoening”, aldus Van Vollenhoven.
De komst van de oorlogsslachtoffers en hun ontmoeting met het keizerspaar was door koning Willem-Alexander erg belangrijk gevonden. In zijn tafelrede bij het staatsbanket verwees hij al naar het programma. „Erkenning van het leed dat mensen hebben ondervonden is de basis voor verzoening. Velen in Japan en Nederland hebben zich actief ingezet, waardoor nieuw vertrouwen kon groeien”, zei de koning.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken had donderdag een ontmoeting met de vrijwilligers die zich inzetten voor het verwerkingsproces rond het oorlogsverleden.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Koning spreekt in Japan over oorlog Empty
BerichtOnderwerp: Re: Koning spreekt in Japan over oorlog   Koning spreekt in Japan over oorlog Icon_minitimezo 2 nov 2014 - 17:21


Japan is er klaar mee, Nederland nog niet
Meindert van der Kaaij − 31/10/14, 21:30


Het oorlogsverleden van Nederlands-Indië is nog steeds geen afgesloten hoofdstuk. Het staatsbezoek van Willem-Alexander aan Japan wijst uit dat we met dat land dikke vrienden zijn, maar die kiezel in de schoen blijft.

De gezichten van de Japanse aanwezigen bleven onverstoorbaar op de borden gericht toen koning Willem-Alexander woensdag voor het begin van het staatsbanket zei dat het 'verdriet om de slachtoffers blijft schrijnen'. De enigen die zich in de sobere zaal van het keizerlijk paleis bewogen, waren de talloze lakeien.

De vaststelling van Willem-Alexander dat de gruwelen en vernederingen die Nederlanders in Japanse kampen moesten ondergaan hen tot op de dag van vandaag blijven achtervolgen, veroorzaakte geen enkele zichtbare rimpeling in het gemoed. De bittere woorden maakten daarna plaats voor optimistische vergezichten. De koning hief het glas. "Dat de vriendschap tussen Japan en Nederland mag bloeien en vrucht mag dragen in de jaren die komen!" En het orkest in de zaal speelde het Japanse volkslied.

Grootste ontvanger
Het is ook geen gemakkelijk parket waarin de Nederlandse regering zich vanaf de jaren zeventig bevindt. Aan de ene kant zijn er de zakelijke en persoonlijke relaties die een tiental jaren na de Tweede Wereldoorlog, ondanks alle barre gebeurtenissen tussen 1942 en 1945 in Nederlands-Indië, weer opbloeiden. Dit legde Nederland geen windeieren. De recente statistieken wijzen uit dat Nederland in Europa de grootste ontvanger is van Japanse investeringen.

Willem-Alexander memoreerde het woensdag nog maar eens in zijn tafelrede. Meer dan 450 Japanse bedrijven zijn in Nederland actief en bieden werk aan meer dan 35.000 Nederlanders. En er zit nog veel meer in het vat. De landen werken nauw samen aan het verduurzamen van energie. De koning bezocht gisteren Japanse projecten op gebied van de vergrijzing, een probleem waarin de Japanners zo'n 15 jaar op ons vooruitlopen.

Aan de andere kant heeft de Japanse overheid een enorme belangstelling voor de Nederlandse tuinbouw die zij als de top van de wereld beschouwen. Vandaag woont de koning op de slotdag een landbouwconferentie bij, georganiseerd door de Rabobank, waarbij Nederlandse bedrijven laten zien wat zij voor Japan kunnen betekenen. Minister Kamp van economische zaken heeft gedurende het staatsbezoek een bijna net zo druk programma als de koning, met conferenties met CEO's en 'signing ceremonies'.

Tot op zekere hoogte zijn staatsbezoeken vaak toneelstukjes, gespeeld door hoogwaardigheidsbekleders die zich knikkend en lachend door de maanden tevoren geregisseerde scènes heen werken. Maar in Tokio is niet alles geacteerd. Veel hartelijkheid is gemeend, met name tussen de families van de twee staatshoofden zijn de banden nauw. Eigenlijk zoals het ook voor de oorlog het geval was.

Mooie herinneringen
Hirohito, de vader van de huidige keizer, bezocht in 1921 als kroonprins Nederland en hij bewaarde dierbare herinneringen aan de wijze waarop hij overal in Nederland, zoals bij de polderwerken en in Artis, door enthousiaste menigten werd ontvangen. Juist vanwege die mooie herinneringen wilde Hirohito, de man die door de Amerikanen in 1945 in het zadel werd gehouden om het land niet helemaal te ontwrichten, het bezoek vijftig jaar later nog eens herhalen.

Toen de keizer op 8 oktober 1971 op Schiphol landde, stond het daar zwart van de mensen, maar niet om hem juichend en zwaaiend binnen te halen. Er waren agenten die de veiligheid van de delegatie moesten garanderen tegen een luidruchtig protesterende Nederlanders. Op de weg naar Den Haag trof een thermoskan de ruit van Hirohito's auto. Op de tweede dag, toen hij Artis wilde binnengaan, kreeg hij bijna een klap van een woedende man. En later, toen de keizer naar de baltsende nijlpaarden stond te kijken, dreigde een gevaarlijke situatie door opdringerige demonstranten.

In de maanden voor de komst van Hirohito had de immens populaire cabaretier Wim Kan zich openlijk verzet tegen de komst van de keizer naar zijn land. Samen met zijn vrouw Corry Vonk was hij met het beroemde ABC-cabaret door het uitbreken van de oorlog in Nederlands-Indië gestrand. Na de Japanse inval in 1942 werden zij in een concentratiekamp geplaatst en na een tijdje moest Kan als dwangarbeider werken aan de Birmaspoorlijn. De trauma's die Kan en Vonk in die jaren opliepen, zouden zij zoals zoveel Nederlanders nooit meer kwijtraken. Kan verwerkte zijn angsten in zijn liedjes en voorstellingen en raakte bij veel Nederlanders een gevoelige snaar.

Hirohito was in de ogen van Kan een oorlogsmisdadiger die in 1945 voor zijn daden berecht had moeten worden. In Birma moest hij elke morgen een diepe buiging voor zijn beeltenis maken en die man mocht Nederland niet binnenkomen. De 'Nederlands-Britse Japankenner Ian Buruma schreef in zijn prachtige 'Het loon van de schuld' dat hij aan Hirohito's schuld twijfelt. Het had volgens hem niet uitgemaakt of op de troon een 'genadeloze oorlogsmisdadiger' had gezeten of een 'zachtmoedige zeebioloog'. Hirohito had zich krachtiger kunnen verzetten tegen de extreem-nationalistische en agressieve generaals, maar wist hij van de ongekende wreedheden die militairen in zijn naam pleegden?

Economische expansie
Zo worstelt de Nederlandse regering tot op de dag van vandaag met de twee sporen die de twee landen vanaf het verzet van Kan hebben bewandeld.

lees verder op Trouw.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud





Koning spreekt in Japan over oorlog Empty
BerichtOnderwerp: Re: Koning spreekt in Japan over oorlog   Koning spreekt in Japan over oorlog Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Koning spreekt in Japan over oorlog
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Koning naar Japan en Zuid-Korea
» Premier Japan wil excuses oorlog aanpassen
» Sommigen zijn nog altijd in oorlog met Japan - deel 5: De zorg voor de oudste Molukkers is een ereschuld.
» IndoFilmCafé: Koning zonder land & Land zonder koning / 12-01-2010
» Documentaire ‘Mijn familie in tijden van oorlog’ van oorlog

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: