8 oktober 2014, 19:01
Opeens zijn deze grottekeningen uit Indonesië heel oud
door Lucas Brouwers
CULTUUR Diep in een Indonesische grot schilderden mensen 40.000 jaar geleden dieren en maakten ze afdrukken van hun handen. Deze rotstekeningen zijn daarmee even oud als de vroegste Europese grottenkunst. Een tekening van een varken is misschien wel de oudste tekening ter wereld. Archeologen uit Indonesië en Australië maken de extreme ouderdom van de grottekeningen vandaag bekend in Nature.
Ook andere onderzoekers zijn opgewonden. “Ik kreeg kippevel toen ik het las”, zegt Wil Roebroeks, hoogleraar archeologie in Leiden, die een begeleidend commentaar schreef.
“We weten nog zo weinig over het culturele landschap van 40.000 jaar geleden. Nu blijkt dus dat mensen toen op 12.000 kilometer van elkaar soortgelijke kunst maakten!”
De handstencils en rotstekeningen komen uit negen verschillende grotten in de heuvels van Maros-Pangkep, het op een na grootste karstgebied (een gebied met zachte kalksteen aan de oppervlakte) ter wereld. Rivieren die uit het vulkanisch hoogland naar beneden stromen, hebben hier indrukwekkende plateaus en torens in het landschap geslepen. De grotten liggen aan de voet van deze kalktorens.
Het bestaan van de grottekeningen was al langere tijd bekend. De Nederlandse archeoloog Hendrik Robert van Heekeren beschreef ze als eerste, in de jaren 50. Archeologen gingen er sindsdien van uit dat de prehistorische tekeningen relatief jong waren: een paar duizend jaar oud misschien, hooguit achtduizend.
Lees verder, bekijk de foto;s en een filmpje bij nrc.nl