Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt Empty
BerichtOnderwerp: Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt   Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt Icon_minitimewo 11 feb 2015 - 8:52


Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt

door Joost Pijpker
10 februari 2015, 17:08

De Nederlandse overheid is niet aansprakelijk voor de schade die de families van de treinkapers bij De Punt hebben geleden. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Justitie vandaag in een brief aan de nabestaanden. Volgens Opstelten heeft de overheid in 1977 niet onrechtmatig en buitenproportioneel gehandeld bij het beëindigen van de kaping.

De bewindsman concludeert dat na een uitgebreid onderzoek naar de bevrijdingsactie, waarbij zes Molukse kapers werden doodgeschoten. De advocate van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, stelde de Nederlandse staat begin november aansprakelijk. Haar cliënten menen dat de speciale eenheden die bij de actie betrokken waren de kapers opzettelijk hebben gedood.


Kapers niet met opzet gedood
Minister Opstelten is van mening dat de feiten en veronderstellingen die de nabestaanden gebruiken uit hun verband zijn gerukt. Daardoor trekken ze volgens hem “vergaande en veelal onjuiste conclusies”. Geen van de treinkapers is met opzet gedood, zo benadrukt de bewindsman volgens het ANP in de brief:

    “De gijzelnemers waren niet bereid om vrijwillig de gijzeling te beëindigen. Dit in weerwil van de vele pogingen om de gijzelnemers hiertoe te bewegen. Het beëindigen van de gijzeling kon uitsluitend door gebruik te maken van geweld. Daarbij was het doel om de gegijzelden te beschermen en te bevrijden, niet om de gijzelnemers te doden.”


Doorvuren op lijken kapers

Volgens Opstelten openden de precisieschutters het vuur op alle delen van de trein waar de kapers zich bevonden. Dit moest voorkomen dat ze zich tijdens de bevrijding konden mengen onder de gegijzelden. De consequentie dat alle kapers daardoor waarschijnlijk om het leven zouden komen, werd daarbij voor lief genomen.

Dat wil echter niet zeggen dat “er sprake was van het inzetten van een overmacht aan geweld dat slechts tot doel kon hebben het doden van alle gijzelaars”, aldus de minister. Ook voor het verwijt dat de speciale eenheden na het doden van de kapers doorschoten op de lijken is volgens hem geen bewijs:

    “Uit sectiegegevens van de omgekomen kapers blijkt niet dat er verwondingen na de dood zijn opgelopen.”


NRC
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt   Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt Icon_minitimewo 11 feb 2015 - 8:53Advocaat nabestaanden kapers dient klacht in
10-02-2015, 17:49
Binnenland, Politiek

De advocaat van de nabestaanden van de omgekomen Molukse kapers bij De Punt dient een klacht in bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De aanleiding is dat het ministerie een brief aan advocaat Liesbeth Zegveld ook aan de Volkskrant heeft gestuurd. De krant had de brief bovendien eerder dan Zegveld.

Negen Molukse jongeren kaapten in 1977 bij de Punt een trein. Na enkele weken maakten mariniers een einde aan de gijzeling. Zes kapers en twee gegijzelden kwamen daarbij om. Een kaper raakte zwaargewond.


Autopsie
In november klaagden nabestaanden van de vijf gedode treinkapers en de gewonde kaper de Staat aan. Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld zijn zeker drie Molukse kapers van dichtbij door mariniers geëxecuteerd. Dat concludeerde ze op basis van autopsierapporten en een rapport van het Gerechtelijk Laboratorium.

Volgens Zegveld heeft de Nederlandse overheid er alles aan gedaan om de toedracht in de trein te verbergen. De nabestaanden en de gewonde kaper hebben de Staat in november aansprakelijk gesteld. Ze willen excuses en een schadevergoeding.

Vandaag reageerde minister Opstelten per brief. Hij vindt dat er geen sprake is van onrechtmatig optreden en dat er ook geen informatie is achtergehouden. De Staat wijst daarom alle aansprakelijkheid voor schade af, aldus Opstelten.


Persoonlijke correspondentie
De advocaat werd van de brief op de hoogte gesteld door een journaliste van de Volkskrant die de brief al had. Zelf beschikte Zegveld nog niet over de brief. Ze is ontstemd over deze gang van zaken.

"Het gaat om een brief in een zaak tussen de Staat en mijn cliënten. Sinds wanneer stuurt de Staat persoonlijke correspondentie naar de media?", vraagt Zegveld zich af. "Het valt ons al langer op dat de Staat de pers eerder informeert dan ons. Maar dat het nu ook gebeurt met persoonlijke correspondentie overschrijdt alle grenzen."

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt   Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt Icon_minitimevr 6 maa 2015 - 9:47Treinkaping De Punt voor minister Opstelten gesloten boek

Gepubliceerd: 05 maart 2015, 18:40 uur
Laatste wijziging: 06 maart 2015, 07:30 uur


DE PUNT - Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voelt er niets voor om weer onderzoek te doen naar de afloop van de treinkaping bij de Punt in 1977.

De fracties van PvdA en SP in de Tweede Kamer hadden gevraagd of er een vervolgonderzoek kon komen. Mogelijk zou dat meer helderheid kunnen geven over de doodsoorzaak van een aantal kapers.

Archiefonderzoek
PvdA en SP reageerden op het archiefonderzoek dat vorig jaar november is gepubliceerd over de beëindiging van de treinkaping door mariniers en straaljagers in 1977. Daarbij werden zes kapers en twee inzittenden gedood.

Zorgvuldig genomen besluit
Het onderzoek uit november vorig jaar stelde vast dat het besluit om de treinkaping met geweld te beëindigen destijds zorgvuldig was genomen. Minister Opstelten schrijft de Tweede Kamer nu dat er geen betere deskundigheid beschikbaar is waarmee nog meer helderheid verkregen kan worden over de doodsoorzaak van de kapers.

Niet verantwoordelijk
Advocate Liesbeth Zegveld heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de dood van Molukse treinkapers. Opstelten reageert in de brief aan de Tweede Kamer dat de staat niet verantwoordelijk is voor het overlijden van de gijzelnemers.

RTV Drenthe
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud

Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt Empty
BerichtOnderwerp: Re: Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt   Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Analyse over zaak treinkaping De Punt
» Insigne voor beëindigen treinkaping De Punt
» Staat aansprakelijk voor verkrachting Indië
» Advocaat: Staat aansprakelijk voor marteling Indonesiër
» Opstelten bekijkt aansprakelijkheid doodschieten kapers De Punt 

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: