While you were sleeping... in Asia
Plastic in zee? Grote kans dat het uit Azië komt
Door Melle Garschagen op vrijdag 13 februari 2015
Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.
Azië, en dan vooral China en Indonesië, dumpen het meeste plastic in zee en zorgen zo voor een enorm milieuprobleem. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat de American Association for the Advancement of Science presenteerde.
Jaarlijks dumpen 192 landen ter wereld tussen 4,8 miljoen ton en 12,7 miljoen ton plastic in zee. De onderzoekers houden 8 miljoen ton aan als hun beste inschatting van hoeveel rommel in de wereldzeeën drijft. De Financial Times schrijft erover.
China is goed voor 28 procent van al het gedumpte plastic en Indonesië voor 10 procent. Van de twintig grootste boosdoeners zijn er 19 ontwikkelingslanden. De twintigste is de Verenigde Staten.
Wie een paar dagen op Indonesische stranden heeft doorgebracht herkent het probleem onmiddellijk en weet ook de oorzaak: falen van de staat. De staat voorziet niet in schoon leidingwater in het uitgestrekte eilandenrijk. Plastic flesjes, met plastic dopjes en plastic folie zijn voor veel mensen de enige manier om aan schoon water te komen. Bovendien kopen ze wasmiddel, koffie en kookolie in kleine pakketjes, want die kunnen ze makkelijker betalen dan grotere verpakkingen.
Als het plastic niet verbrand wordt, wordt het makkelijk in rivieren gegooid of op grote vuilnisbelten nabij zee of rivieren.
artikel in NRC Q