Leonardohoogleraar Thom Hoffman geeft lezing over Nederlands-Indië
Auteur
Bericht
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Leonardohoogleraar Thom Hoffman geeft lezing over Nederlands-Indië vr 12 jun 2009 - 8:14
Leonardohoogleraar Thom Hoffman geeft lezing over Nederlands-Indië Door Universiteit van Tilburg Gepubliceerd 11-06-2009
Acteur, documentairemaker en fotograaf Tom Hoffman, die dit jaar de Leonardoleerstoel van de Universiteit van Tilburg bezet en een masterclass heeft gegeven, houdt op 18 juni een openbare lezing onder de titel Een verborgen geschiedenis. Hij spreekt met name over de periode tussen 1860 (de publicatie van Max Havelaar) en 1949 (de officiële erkenning van Indonesië door Nederland). Hoe komt het dat deze turbulente periode van bijna een eeuw nauwelijks in onze geschiedenisboekjes voorkomt?
"In hoeverre heeft de publicatie van de Max Havelaar door Multatuli in 1860 invloed gehad op ons koloniale denken en handelen?", zo luidde de onderzoeksvraag waarmee Thom Hoffman en ruim twintig studenten van de Faculteit Geesteswetenschappen op 2 maart begonnen aan de masterclass die plaatsvond in het kader van de Leonardoleerstoel. Wat was de invloed van Multatuli op de publieke opinie, op collega-schrijvers en journalisten, en op hen die het beleid bepaalden in Nederlands Indië? Waaruit bestond de ethiek van Eduard Douwes Dekker (Multatuli) eigenlijk? En, als de politieke echo van de Havelaar inderdaad zo sterk gehoord werd als sommigen menen, hoe kan het dan dat geheel Nederland op zijn achterste benen stond toen de Indonesische leiders in1945 de onafhankelijkheid van Indonesië proclameerden? In de Leonardolezing "Een verborgen geschiedenis" brengen Hoffman en zijn studenten verslag uit van hun boeiende onderzoek naar deze periode waaraan tot nu toe weinig aandacht is besteed.
In de foyer van de aula van de Universiteit van Tilburg wordt een fototentoonstelling ingericht die aansluit op het thema van de masterclass. Werk van Thom Hoffman zal hiervan deel uitmaken. De tentoonstelling zal geopend worden op donderdag 18 juni na de Leonardolezing.
Familieoorsprong Thom Hoffman's (1957) voorliefde voor onze koloniale geschiedenis kwam eerder tot uiting in het spelen van de rol van Max Havelaar in het gelijknamige toneelstuk, en zijn medewerking aan 'In naam der koningin', een groots opgezette tv-serie van de NCRV (1995). Zijn vader werd in Nederlands-Indië geboren. In zijn oratie zegt Hoffman: " Ik ben ook een lezer die via de literatuur gaandeweg meer te weten kwam over de oorsprong van zijn familie, concreet: de wereld waarin mijn vader is geboren, de wereld van mijn grootouders, die me altijd heeft geboeid. Maar toen ik er wezenlijk in geïnteresseerd raakte, waren zij al overleden en kon ik ze niets meer vragen over het Nederlands-Indië waarin zij leefden, waarin zij liefhadden, naar hun werk gingen, over de toekomst van hun kinderen nadachten, de krant lazen en mopperden op de regen. Wie de Havelaar leest, wordt onontkoombaar gedwongen een positie in te nemen."
Thom Hoffman is de achtste gasthoogleraar van de Leonardo-wisselleerstoel van de Faculteit Geesteswetenschappen. De Leonardo-wisselleerstoel wordt jaarlijks bekleed door een spraakmakende gastdocent die op meerdere terreinen werkzaam is: de dichter-bioloog, de taalkundige-mathematicus-columnist, de filosoof-romancier of de dichter-psychiater; de eigentijdse uomo universale. Eerdere Leonardohoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Wim T. Schippers, Jan Terlouw, Leo Vroman, Wim T. Schippers en Cox Habbema.
De Leonardolezing 2009 vindt plaats op donderdag 18 juni 2009 om 16.00 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg.
Thom Hoffman heeft in Afrika een voedselvergiftiging opgelopen. De 52-jarige acteur geeft donderdag daarom geen openbare lezing als gasthoogleraar op de Universiteit van Tilburg, zo vertelt hij aan Novum Nieuws.
Hoffman verbleef in Kenia voor opnamen van de televisieserie De Co-assistent. Zelf verzekert hij dat de voedselvergiftiging niets ernstig is. "Het praat alleen een beetje moeilijk als je telkens naar het toilet moet", weet hij.
De zogenoemde Leonardolezing van de 52-jarige Hoffman gaat over de geschiedenis van Indonesië en de rol van Nederland daarin. De acteur, van wie zijn grootmoeder afkomstig is uit het Aziatische land, deed met een groep studenten al onderzoek naar dit thema. Het gastcollege wordt verplaatst naar 10 september.
Hoffman brak in 1983 door met zijn rol in 'De vierde man' van Paul Verhoeven. Met de 'Basic Instinct'-regisseur werkte hij ook samen in de film 'Zwartboek'. In november is de gasthoogleraar te zien in de Nederlandse versie van de musical 'Chicago'. Voor het stuk kruipt hij in de huid van de gehaaide advocaat Billy Flynn, die in de gelijknamige filmversie werd vertolkt door Richard Gere.
De musical gaat op 6 november in première in Theater aan de Schie in Schiedam.
radio.nl 18-06-2009
Leonardohoogleraar Thom Hoffman geeft lezing over Nederlands-Indië