4 mrt 2015
Nederlands consortium onderzoekt eerstelijnsgezondheidszorg in Yogjakarta, Indonesië
Een Nederlands consortium gaat een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar de verbetering van de eerstelijnsgezondheidszorg in Kulon Progo, een van de onderontwikkelde districten van Yogjakarta, met een half miljoen inwoners. De studie heeft betrekking op het bieden van universele toegang tot gezondheidszorg in 2019 waaraan Indonesië zich recent committeerde. Het consortium bestaat uit Royal HaskoningDHV, Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Berenschot International, Universiteit Maastricht, Simed International en BMA. De studie wordt financieel ondersteund door de Nederlandse ambassade in Jakarta.
Het hoofddoel van het onderzoek is het identificeren van alle deeloplossingen die bijdragen aan de verbetering van de gezondheidszorg en de toegang daartoe voor alle mensen.
Het consortium zal nauw samenwerken met het regionale Gezondheidsbureau van het district Kulon Progo, het ministerie van Gezondheid en het Indonesische Centrum voor Gezondheidsfinancieringsbeleid en Ziektekostenverzekeringsmanagement KP-MAK van de universiteit van Yogjakarta Gadjah Mada.
Op basis van het onderzoek ontwikkelt het consortium een plan dat vervolgens zal worden gebruikt bij een concreet proefproject in hetzelfde gebied. Het verbeteren van de eerstelijnsgezondheidszorg is een doorslaggevende factor als het gaat om universele toegang tot gezondheidszorg. Als het project slaagt, kan de gebruikte strategie worden toegepast op andere districten en regio's in Indonesië.
Millenniumdoelstellingen
Het proefproject zal een aanzienlijke bijdrage leveren aan het bereiken van een aantal Millenniumdoelstellingen zoals het bestrijden van HIV/AIDS, malaria en andere voorkombare ziekten (millenniumdoel 6), het terugdringen van het sterftecijfer van kinderen onder de vijf jaar (millenniumdoel 4), het terugdringen van de moedersterfte, het verkleinen van de kloof tussen de stad en het platteland op het gebied van geschoolde bevallingszorg, betere toegang tot zwangerschapszorg en het terugdringen van het aantal tienerzwangerschappen (millenniumdoelen 3 en 5).
Wet op de Universele Gezondheidszorg
In 2013 heeft de Indonesische overheid de universele toegang tot gezondheidszorg bij wet vastgelegd. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat alle Indonesiërs toegang krijgen tot gezondheidszorg. Het Indonesische zorgsysteem dient daarvoor aanzienlijk te worden versterkt. Dit houdt onder meer in: rechtvaardige, passende financierings- en betalingsmechanismen, goed geschoold personeel en solide beleids- en besluitvormingsprocessen, op alle niveaus.
Dutch Taskforce Health Care
De Nederlandse consortiumleden maken deel uit van de Werkgroep Indonesië, één van de werkgroepen van de Dutch Task Force Health Care. De werkgroep Indonesië bestaat uit 14 bedrijven en universiteiten die allemaal uitgebreide ervaring hebben met de ontwikkeling van gezondheidszorg, kennisoverdracht, medische systemen, ontwerp en masterplanning. De leden in kwestie zijn het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Simed International, Royal HaskoningDHV, Berenschot International, Universiteit Maastricht, Philips HealthCare, Deerns Nederland, Results in Health, BMA, Delft Imaging Systems, Erasmus MC, OC Asia Consulting, SurgiCube International en Hospitainer.
Royal Haskoning DHV