Indië-veteranen uit Overijssel voor het laatst bij elkaar
vrijdag 29 mei 2015 | 16:55
Laatst bijgewerkt: 29-5-2015 | 17:02
Door: Tom Meerbeek
Na 70 jaar is het zogenoemde 'Sallands bataljon' opgeheven. Kort na de bevrijding in 1945 werd dat bataljon soldaten opgericht, met vooral jongens uit Overijssel. Het 'Sallands bataljon' heeft gevochten in voormalig Nederlands-Indië, om daar 'te vechten voor Koningin en vaderland'.
De jongens die zich vrijwillig voor het bataljon hadden opgegeven, hadden vrijwel allemaal een rol gespeeld in het verzet. "En toen Nederland was bevrijd, dachten we; wij vrij, zij ook vrij", zegt veteraan Theun van der Graaf, doelend op Nederlands-Indië dat overheerst was door de Japanners.
"Kogels floten ons om de oren"
Na een korte opleiding in Nederland en Engeland gingen ze eind 1945 per schip naar Java. Daar in de buurt aangekomen moesten ze eerst nog drie maanden wachten op Malakka. Toen ze vervolgens voet konden zetten op Java, wisten de jongens niet wat hen overkwam: "De kogels floten ons om de oren".
De Overijsselaars waren terechtgekomen in een soort guerrillaoorlog. "En dat terwijl we erheen waren gestuurd om de orde te handhaven, als een soort politieagenten."
"Dat mensen elkaar zoiets kunnen aandoen"
Veteraan Oosterveen vertelt over een zwarte dag: "We liepen in een hinderlaag toen we een grote groep gevangenen wilden bevrijden. Zelf kon ik nog net ontsnappen via de sawa's, maar zes van mijn makkers niet. Toen we ze de volgende dag met een zoektocht naar hen aantroffen, vonden we ze terug op een manier die ik niet durf te vertellen... Dat mensen elkaar zoiets kunnen aandoen, is verschrikkelijk."
In totaal kwamen er van het Sallands bataljon 33 jongens nooit terug. Ze zijn tijdens de laatste reünie herdacht. "Ik zal ze nooit vergeten."
Jongste van het bataljon is inmiddels 88 jaar
Op die bijeenkomst werd ook duidelijk hoe de band is tussen de oude strijdmakkers. "Die is zo hecht, heftig. In woord, in gebaar en in geschrift...", zegt Theun van der Graaf, met samengebalde vuisten en tranen in zijn ogen.
Hij vindt het dan ook zonde dat het bataljon is opgeheven, al snapt hij het wel. "De jongste is 88 jaar oud en als er van de 800 jongens nog maar 30 komen, dan heeft het weinig zin meer om dit in leven te houden."
RTV Oost