Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 3e film Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

3e film Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45 Empty
BerichtOnderwerp: 3e film Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45   3e film Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45 Icon_minitimezo 21 jun 2015 - 10:43


Alweer een film?

Zo'n anderhalf jaar geleden kwam de film Buitenkampers uit. Onze Stichting speelde bij de realisatie een belangrijke rol. Wat is er sinds die tijd gebeurd en wat hebben we intussen gedaan?
'Buitenkampers' draaide tot mei 2014 in de bioscopen, en 10'000+ bezoekers hebben hem bekeken. De film draaide in iets verkorte vorm op nationale TV, en van maart 2014 tot einde 2014 hebben we veel dvd's geleverd van zowel 'Het jaar 2602' (2009, André van der Hout, Linda Lyklema) alsook van 'Buitenkampers' (2013, Hetty Naaijkens - Retel Helmrich).

  NB: Van beide films zijn er dvd's leverbaar in de verkoop kijk op www.japanseburgerkampen.org of mailt u naar ondergetekende op vjb4245@gmail.com

Intussen beraden wij ons op een mogelijke nieuwe film met als onderwerp (de herinneringen aan) de dekolonisatieoorlog die wij hier kennen als 'Politionele Acties' (en in Indonesië als 'Agresi 1' & 'Agresi 2'). Wij continueren de eerdere uitstekende samenwerking met producent Holland Harbour, nu met regisseur Debbie Kleijn. Het onderwerp is een uitdaging omdat de visies op deze periode in Nederland verre van eenduidig zijn. Producent en regisseur zijn zich daarvan terdege bewust.
Maar voorlopig de grootste uitdaging is om voldoende bronnen te vinden voor het maken van een verantwoorde film. Voor die bronnen zullen wij moeten zoeken bij latere generaties dan de oorspronkelijke participanten, de Indië-veteranen.


Een verzoek

Ik weet dat de meesten van u niet direct of zijdelings bij de Politionele Acties en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd betrokken waren. Maar ik hoop wel dat u deze mail plus bijlage zult willen doorsturen naar mensen die wel een vader of grootvader hebben die dat was. Ik stuur u een bijlage die makkelijk door te sturen is, met daarin de oproep vanuit regisseur en producent, die trouwens ook op onze website staat.
Uw commentaar is welkom, uw vragen zullen wij graag beantwoorden.

Met vriendelijke groet,


Derk HilleRisLambers
Secretaris
Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

3e film Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 3e film Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45   3e film Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45 Icon_minitimezo 21 jun 2015 - 10:46

bijlage


Oproep aan veteranen

Een nieuwe film


Holland Harbour, de producent van o.a. de documentaires Het jaar 2602 en Buitenkampers is bezig met voorbereidingen voor een documentaire over de militairen
die hebben gediend in Nederlands-Indië / Indonesië in de jaren 1945-50. Dit gaat ook nu in samenwerking met de Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45.

Wij zoeken naar familieleden van de tweede en derde generatie van deze veteranen.
Kinderen en kleinkinderen die momenteel hun familiegeschiedenis in kaart (gaan) brengen en die graag willen weten wat hun opa of vader (en in enkele gevallen moeder of grootmoeder) nu eigenlijk meemaakte daar in het verre Indië . Wellicht een periode waar hij nooit zo open over is geweest of weinig over heeft losgelaten, maar waar bijvoorbeeld wel nog foto’s, dagboeken, medailles, wapens of brieven van bewaard zijn gebleven.

Mijn naam is Debbie Kleijn. Ik ben documentairemaker en werd benaderd door Nadadja Kemper van Holland Harbour om het derde deel van de trilogie over de tijd in Nederlands-Indië tussen 1940 en1950 invulling te geven. Na de verhalen van kinderen in jappenkampen en van de buitenkampers, kwamen wij tot de conclusie dat het derde deel zou moeten gaan over de jongens die in de jaren 1945-50 hebben gediend in Nederlands-Indië. Een roerige tijd, waarvan wij graag aan de hand van persoonlijke verhalen een reconstructie willen maken. Hoe was die tijd voor die jonge jongens? In wat voor situatie zaten ze eigenlijk wat waren hun motieven en idealen? Wat troffen ze aan en hoe gingen ze daarmee om? En hoe was het om na deze periode weer een leven op te bouwen? Mijn partner’s grootvader diende in het KNIL. Voor mij een extra motivatie om deze geschiedenis van KNIL-ers, dienstplichtigen en oorlogsvrijwilligers in een documentaire te visualiseren.

Wij willen graag, aan de hand van persoonlijke ervaringen en dierbare bezittingen uit die tijd, deze geschiedenis in kaart brengen en invoelbaar maken hoe het daar geweest zou moeten zijn. Voor welke keuzes hebben deze jonge jongens toentertijd gestaan? Wij zijn benieuwd hoe de zoektocht zich ontvouwt, welke informatie u gaandeweg op het spoor bent gekomen en welke stappen u nog gaat ondernemen.

Voor ons is het belangrijk om met verschillende ervaringsdeskundigen of betrokkenen te praten om helder te krijgen hoe we dit onderwerp het best in beeld kunnen brengen en inhoudelijk vorm kunnen geven. Voor de eerste aanzet van de zoektocht komen wij graag in contact met mensen die deze periode zelf hebben meegemaakt of met mensen van wie hun vader of opa heeft gediend in toenmalig Nederlands-Indië in de periode 1945 -1950.

Wilt u uw ervaringen en uw geschiedenis met ons delen? Dan kunt u bellen met Debbie Kleijn, documentairemaakster, mobiel 06-470863 87, of mailt u info@debbiekleijn.com

U kunt ook contact opnemen met Ron van Boxtel, uitvoerend producent bij Holland
Harbour, telefoon 010-2331400, of mail ron@hollandharbour.nl

Wilt u uw persoonlijke documenten, foto’s en spullen ter beschikking stellen aan Museum Bronbeek belt u dan met Hans van den Akker, Conservator / Plv. Hoofd Museum, telefoon 026-3763524 of mail jlp.vd.akker@mindef.nl

Mail naar de Stg Verfilming Japanse Bezetting 1942-45 op vjb4245@gmail.com voor
inzichten over de betrokkenheid van deze stichting bij dit en eerdere filmprojecten.

Juni 2015
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
3e film Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands Indië vragen de Japanse prins Akishino om bemiddeling
» “Ook uit Indië?” Een vergeten kamptaal uit de Japanse bezetting
» Oproep “Buitenkampers” tijdens de Japanse bezetting voor documentaire
» 20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'
» 27 april 2012: Minisymposium 'Daden van verzet tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië’

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: