Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Gelske van der Vlugt vertelt over haar jeugd in Nederlands-Indië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Gelske van der Vlugt vertelt over haar jeugd in Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: Gelske van der Vlugt vertelt over haar jeugd in Nederlands-Indië   Gelske van der Vlugt vertelt over haar jeugd in Nederlands-Indië Icon_minitimedo 30 jul 2015 - 20:16

Gelske van der Vlugt vertelt over haar jeugd in Nederlands-Indië
Geplaatst op donderdag 30 juli 2015 15:47

Hooghalen - Gelske van der Vlugt vertelt op zondag 16 augustus in het museum van Kamp Westerbork over haar jeugd in Nederlands-Indië.

Ze komt tijdens de Tweede Wereldoorlog als 2-jarig meisje in verschillende Japanse interneringskampen terecht. Na de capitulatie van Japan reist Gelske, eerst zonder ouders en later met haar vader en broers, op en neer tussen Nederlands-Indië en Nederland om vervolgens in 1951 definitief terug te keren naar Nederland. Gelske vertelt haar verhaal om te laten zien wat oorlog voor een kind betekent.

Birma-Siam spoorweg

Als Duitsland Nederland binnenvalt op 10 mei 1940 bereidt het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) zich voor op een mogelijk aanval van Japan; de bondgenoot van Duitsland. Gelske van der Vlugt, geboren op 14 mei 1941 in Blitar op Oost Java, is een half jaar oud als haar vader wordt opgeroepen als dienstplichtig soldaat. Na de inval van Japan wordt hij gevangen genomen en als krijgsgevangene tewerkgesteld aan de beruchte Birma-Siam spoorweg.

Gelske, haar moeder en drie broers worden vanaf december 1942 naar verschillende Japanse interneringskampen overgebracht. Haar moeder overlijdt in het kamp Lampersari. Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 worden de kinderen van het gezin herenigd en in april 1946 vertrekken de kinderen naar Nederland. Na een lange boottocht van vier weken komen ze hier aan en worden ze tijdelijk bij familie ondergebracht. In juli 1948 vertrekken de kinderen opnieuw naar voormalig Nederlands-Indië, naar hun vader die daar een baan heeft in het onderwijs.

In 1951 keren Gelske, haar vader, stiefmoeder en broers definitief terug naar Nederland, waar ze als gerepatrieerden worden opgevangen. Het boek 'Indische Nederlanders in kamp Westerbork' geeft een helder beeld van deze periode waarin Indische Nederlanders van de eerste generatie hun verhaal vertellen.

De haat voorbij

In haar vertelling staat Gelske ook stil bij de gevolgen van de oorlog in haar latere leven: 'Ik ben nu de haat voorbij en dat geeft ruimte. Maar het verhaal van Indië is nog steeds onderbelicht én ik vind het belangrijk om te laten zien wat oorlog voor een kind betekent.'

Gelske van der Vugt vertelt haar verhaal om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. De toegang voor de lezing is inbegrepen bij de entree voor het museum.

de krant van midden Drenthe
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Gelske van der Vlugt vertelt over haar jeugd in Nederlands-Indië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: