Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking Empty
BerichtOnderwerp: Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking   Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking Icon_minitimeza 15 aug 2015 - 14:27


Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking

In het bijzijn van enkele duizenden mensen is bij het Indisch monument in Den Haag de capitulatie van Japan in 1945 herdacht. Velen waren geëmotioneerd, omdat ze zelf onder de Japanse bezetter in Nederlands-Indië leed hebben doorstaan of hun ouders en grootouders.

Bewerkt door: Redactie 15 augustus 2015, 15:03 - Bron: ANP


Tijdens de herdenking werd de Indische Klok geluid, er werd muziek gespeeld en er was een voordracht van acteur Eric Schneider, die werd geboren in Nederlands-Indië, en zijn zoon Beau Schneider. Koning Willem-Alexander legde als eerste een krans bij het monument.

Ook hield premier Mark Rutte een toespraak. Hij zei daarin het gevoel van miskenning te betreuren dat leeft bij de slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. 'Dit deel van de geschiedenis vraagt blijvende aandacht. Laat ons ervoor zorgen dat het gevoel van onbegrip en het verdriet dat velen daarover hebben gehad of nog hebben, langzaam maar zeker wordt weggenomen."

De herdenking werd afgesloten met het defilé langs het monument en de kransen, dat werd geopend door de koning.


Gewelddadige periode
Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Al kwam er op die dag een eind aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, van een bevrijding was bepaald geen sprake, aldus de stichting die de herdenking organiseert. 'Op de oorlog volgde een chaotische en gewelddadige periode. Velen konden de kampen lange tijd niet verlaten. Vele anderen werden alsnog geïnterneerd."

De Tweede Wereldoorlog kostte vele duizenden Europeanen in Nederlands-Indië het leven. In Japanse interneringskampen stierven naar schatting tussen de 13.000 en 17.000 burgers. Buiten de kampen kwamen nog eens 2000 mensen om, terwijl nog eens 2000 burgers omkwamen door het Indisch verzet.

Japan nam nadat het Nederlands-Indië in 1942 had ingenomen ook meer dan 42.000 krijgsgevangenen. Van hen kwamen er in gevangenschap ruim 8000 om het leven. Zij werden onder meer tewerkgesteld aan de beruchte Birmaspoorlijn en Pakan Baroe-spoorlijn op Sumatra. Ook de Japanse transporten van krijgsgevangenen over zee eisten een hoge tol.

Volkskrant

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking Empty
BerichtOnderwerp: Re: Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking   Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking Icon_minitimeza 15 aug 2015 - 15:24Honderden bij Indiëherdenking Enschede

Geplaatst op 15 augustus 2015
Laatste update 15 augustus, 15:25


ENSCHEDE – Honderden mensen uit het hele land waren zaterdag aanwezig bij de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië en de daarop volgende onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië en die van Nieuw-Guinea. De herdenking was voor de 55e keer bij het Indiëmonument in het Blijdensteinpark.

De Stichting Herdenking Gevallenen in Zuid Oost Azië 1941-1949 had dit jaar gekozen voor het motto: 70 jaar na dato: mijn herinnering, jouw verhaal. Het bestuur wilde nadrukkelijk een aanzet geven tot meer openheid tussen de generaties. ''De generatie die de oorlog heeft meegemaakt nodig ik uit om uit de hoek te komen en de uw verhalen door te geven aan de volgende generaties'', aldus voorzitter Eugène Briët van het stichtingsbestuur. ''Wij zijn graag bereid u te ondersteunen bij het op schrift stellen van uw verhalen. Maar wacht daar niet te lang mee, want er is al zoveel tijd verloren gegaan.''

Verhalen
Hoopgevend was de indrukwekkende bijdrage van de 15-jarige Heleen Schippers die vertelde over de verhalen die ze van haar opa en oma had gehoord. ''Verhalen waarvan ik me bijna niet kan voorstellen dat ze echt zijn gebeurd.''

Documentairemaker Twan Spierts haalde de verhalen van de veteranen Jos Wessels (94) en Felix Bakker aan die na lange tijd hun verhaal vertellen in de film ‘’Spoor van honderduizend doden’ over de Birmaspoorlijn.

Politiekapel
Paul Amweg las zijn gedicht De Strijd duurde voort’ voor en Cynthia Thijs-Coenraad zong het lied ‘Bevrijding’ over de strijd van haar vader. Traditiegetrouw leverde de Twentse politiekapel een bijdrage aan de herdenking evenals Wouter Muller en Esther Pierewijer met begeleidingsgroep.


met foto's, op Tubantia
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking Empty
BerichtOnderwerp: Re: Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking   Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking Icon_minitimeza 15 aug 2015 - 15:34Slachtoffers oorlog Nederlands-Indië herdacht in Den Bosch


Geplaatst op 15 augustus 2015


DEN BOSCH - ‘Vrede voor velen: toen, nu, straks’. Een absolute waarheid die valt te lezen op het fraaie ‘Honi-monument’ bij zorgcentrum De Grevelingen in Den Bosch. Een plek van memorie voor alle oorlogsslachtoffers in Nederlands-Indië in de periode 1942-1949.

Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de Japanners capituleerden. Zaterdag werden voor de tiende keer de oorlogsslachtoffers herdacht bij De Grevelingen.

Burgemeester Rombouts kreeg bij deze gelegenheid een zilveren herdenkingsspeld van Honi uitgereikt en hij legde na afloop als eerste een krans bij het monument. Honi Den Bosch (Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië) viert dit jaar haar tienjarig bestaan met een herdenkingsspeld (in de vorm van een bamboetakje) en het boekje ‘Mijn verhaal’ waarin leden hun aangrijpende oorlogservaringen vertellen.

Verhalen stonden centraal tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij monument De Grevelingen. Robin Kramp vertelde op indringende wijze hoe zijn moeder Mary (bijna 95) de zware oorlogstijd in onder meer een Jappenkamp overleefde. Veel bijval was er ook voor de bijdrage van stadschroniqueur Eric Alink. Zijn klimtocht naar de Indonesische vulkaan Gunung Rinjani inspireerde hem tot een verhaal over al het leed dat het land getroffen had. Zo droomde hij weg bij de nachtelijke sterrenhemel die deze verschrikkingen al die decennia heeft aanschouwd.


Brabants Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud

Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking Empty
BerichtOnderwerp: Re: Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking   Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Duizenden mensen bezoeken 70ste Indiëherdenking
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Video: Liverpool onthaald door duizenden mensen in Jakarta
» Echte mensen-mensen
» Indiëherdenking in Binnenmaas
» Indonesische artsen bezoeken Scheper Ziekenhuis
» Molukse “Peace Provocateurs” bezoeken Nederland

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: